Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Comissió Europea proposa una DECLARACIÓ de DRETS i PRINCIPIS DIGITALS per a tothom a la Unió

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui (26/01/2022) la Comissió proposa al Parlament Europeu i al Consell que signin una declaració de drets i principis que guiarà la transformació digital a la UE.

L’esborrany de declaració de drets i principis digitals té per objectiu donar un punt de referència a tothom sobre la mena de transformació digital que promou i defensa Europa. També servirà de guia per als responsables polítics i les empreses a l’hora de treballar amb noves tecnologies. Els drets i les llibertats consagrats en el marc jurídic de la UE, així com els valors europeus reflectits en els principis, s’han de respectar a internet de la mateixa manera que en el món físic. Un cop l’hagin aprovada totes les institucions, la declaració també definirà la visió de la transformació digital que la UE fomentarà arreu del món.

La vicepresidenta executiva per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, Magrethe Vestager, ha declarat: «Volem tecnologies segures que facin servei a la gent i que respectin els nostres drets i els nostres valors. També quan naveguem per internet. I volem que tothom tingui la capacitat de participar activament en les nostres societats, que cada dia estan més digitalitzades. Aquesta declaració ens dona un punt de referència clar sobre els drets i els principis del món virtual.»

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, ha declarat: «Volem que els europeus sàpiguen que si vius, estudies, treballes o fas negocis a Europa pots disposar de connectivitat de primer ordre, accés àgil als serveis públics i un entorn digital segur i just. La declaració de drets i principis digitals també fixa de manera definitiva que tot allò que és il·lícit en el món físic també ho hauria de ser en línia. Així mateix, aspirem a promoure aquests principis com un estàndard mundial.»

Drets i principis en l’era digital

L’esborrany de declaració abasta els drets i principis fonamentals de la transformació digital, com ara posar la gent i els seus drets al capdavant, fomentar la solidaritat i la inclusió, garantir la llibertat d’elecció en línia, promoure la participació en l’espai públic digital, millorar la seguretat, la protecció i l’empoderament de les persones, i promoure la sostenibilitat del futur digital.

Aquests drets i principis han d’acompanyar la gent de la UE en la seva vida quotidiana: connectivitat digital d’alta velocitat assequible a tot arreu i per a tothom, aules ben equipades i docents amb habilitats digitals, un accés àgil als serveis públics, un entorn digital segur per als menors, la desconnexió després de l’horari laboral, l’accés a informació fàcilment comprensible sobre l’impacte ambiental dels nostres productes digitals, o el control sobre l’ús que es fa de les nostres dades personals i amb qui es comparteixen.

La declaració es fonamenta en el dret de la UE, des dels Tractats fins a la Carta dels Drets Fonamentals, però també en la jurisprudència del Tribunal de Justícia. Incorpora l’experiència adquirida amb el pilar europeu dels drets socials. L’antic president del Parlament Europeu, David Sassoli, va promoure el 2018 la idea de l’accés a internet com un nou dret humà. La promoció i l’aplicació dels principis consagrats en la declaració serà un compromís i una responsabilitat polítics tant per a la Unió com per als estats membres, en el marc de les seves competències respectives. Per garantir que la declaració tingui efectes concrets a la pràctica, la Comissió va posar  al setembre de fer seguiment dels avenços, avaluar les mancances i formular recomanacions d’actuació mitjançant un informe anual sobre «L’estat de la Dècada Digital».

Properes etapes

Es convida el Parlament Europeu i el Consell a debatre l’esborrany de declaració i a aprovar-lo al més alt nivell com a tard aquest estiu.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere