Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

CÀTEDRA CONJUNTA UPC-UPF de Telefónica sobre “Cognitive IoT”: creat un grup de treball per analitzar l’impacte i els reptes de la futura societat digital

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

En el marc de la Càtedra conjunta UPC-UPF de Telefónica sobre ‘Cognitive IoT’ s’ha creat un grup de treball transversal, liderat per estudiants de la UPC i la UPF, per definir les accions que caldrà emprendre per assolir una societat digital de forma segura, solidària i sostenible en un termini de 20 anys.

Com seran les ciutats en la societat digital d’aquí a 20 anys? I les universitats o les empreses? Canviaran les relacions en les famílies? Canviarà la manera de gaudir del nostre temps lliure?

Aquestes són algunes de les preguntes que vol respondre l’equip transversal de treball, liderat per estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que es constituirà sota el paraigües de la Càtedra conjunta UPC-UPF de Telefónica sobre Cognitive IoT.

La iniciativa, que també comptarà amb la participació de professorat de les dues universitats i experts en digitalització i ciberseguretat de Telefónica i de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu elaborar un document sobre l’impacte i els reptes de la futura societat digital de 2040 i definir les accions que caldrà emprendre per assolir aquesta societat digital de forma segura, solidària i sostenible.

El document final està previst que es presenti públicament durant el mes de juny d’aquest any. Miquel Oliver, professor de la UPF i codirector de la càtedra, explica que “en els propers dies s’acabarà de definir la composició i la metodologia de treball d’una task force que neix arran de la jornada sobre digitalització i ciberseguretat, que va tenir lloc el 21 de gener per commemorar el 20è aniversari de la càtedra”.

Lluís Jofre, professor de la UPC i codirector de la càtedra, assenyala ja cinc aspectes clau que caldrà analitzar en el marc d’aquest grup de treball: “les infraestructures, les persones, la innovació, la formació i el lideratge”.

20 anys de col·laboració institucional

La Càtedra UPC-UPF de Telefónica sobre Cognitive IoT ha arribat aquest any al seu 20è aniversari. En aquests dues dècades s’han produït molts canvis tecnològics, el desenvolupament d’internet com una eina de canvi social, la telefonia mòbil, el big data, el blockchain, la Intel·ligència Artificial o la computació quàntica, per citar algunes de les fites més rellevants.

Aquestes fites han comportat canvis radicals en molts aspectes. Gràcies a aquestes tecnologies, avui en dia es parla de ciutats intel·ligents, cotxes autònoms, internet de les coses o criptomonedes, per exemple. El que es definia fa vint anys com una simple automatització dels processos d’informació ha esdevingut una digitalització sense precedents del dia a dia de les persones i les institucions. 

Tanmateix, la digitalització ha portat associats riscos com els ciberatacs i l’aparició dels ciberdelinqüents de nova generació. A més a més, han aparegut nous reptes a superar, com la bretxa digital entre països i persones o la manca de professionals de l’àmbit TIC capaços d’adaptar-se a la rapidesa dels canvis produïts.

Tots aquests temes van ser objecte de debat en la jornada organitzada per la càtedra sobre digitalització i ciberseguretat que va tenir lloc el divendres 21 de gener, al campus del Poblenou de la UPF.

La trobada (25/01/2022) va comptar amb la participació de Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller de Polítiques Digitals i Territori; Oriol Amat, rector de la UPF; Daniel Crespo, rector de la UPC; i Chema Casas, director de Telefónica a Catalunya; i els directors de la càtedra: els professors Miquel Oliver, per part de la UPF, i Lluís Jofre, per part de la UPC.

Jordi Puigneró va destacar que “Catalunya té un sector TIC molt potent i amb una salut de ferro, un ecosistema de recerca i innovació en tecnologies digitals impressionant, i una capacitat tractora que ens situa com a pol d’atracció de talent i inversió local i internacional de primer ordre” i, en aquest sentit, “les iniciatives i actuacions de digitalització que impulsa el Govern, les fem amb la participació dels agents de la quàdruple hèlix (administració, acadèmia, empresa i ciutadania), ja que aquesta visió multidisciplinària i la suma de diferents capacitats ens permet maximitzar l’impacte de les mateixes”.

Oriol Amat, rector de la UPF, va remarcar que “el món canvia a una velocitat molt ràpida i l’aposta per la digitalització de les organitzacions, i especialment de les universitats, és clau per no quedar enrere”. Amb aquest objectiu, va insistir en la “necessitat de fomentar molt més la col·laboració públicoprivada per avançar i millorar el benestar de les persones, finalitat que mai ha de perdre de vista la digitalització de la societat.”

En la mateixa línia de pensar en les persones, el rector de la UPC, Daniel Crespo, va manifestar que “és essencial trencar la bretxa digital abans que esdevingui estructural. El reconeixement del llenguatge natural i la Intel·ligència Artificial (IA) contribuiran a trencar-la, a canviar el paradigma, posant a l’abast de tothom la interacció persona-màquina. Per això, cal apostar decididament per la recerca en aquest àmbit”.

Chema Casas, director de Telefónica a Catalunya, per la seva banda, va destacar que “la base de la transformació digital de la societat és la connectivitat i la col·laboració públicoprivada ara és més vital que mai per afrontar els canvis del present i del futur”. A més, va recordar la importància de posar les persones al centre d’aquest procés: “A Telefónica creiem que la digitalització ha de ser humana, per a tothom, per això seguirem contribuint a facilitar noves tecnologies i recursos digitals al teixit empresarial, al món acadèmic i a les institucions”.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere