Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

4a Trobada de #100tífiques: s’han convocat 450 investigadores i tecnòlogues

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Trobada de #100tífiques, que se celebrarà el proper divendres 4 de febrer, entre les 9:30h i les 13:00h, al Paranimf de la Universitat de Barcelona, és la inauguració oficial de la quarta edició del programa #100tífiques, amb què la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Tecnology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, volen apropar la ciència a l’escola, posant en valor l’aportació d’investigadores i tecnòlogues, tot creant nous referents femenins capaços d’inspirar noies i nois.

El programa mobilitza 450 científiques, dels àmbits públic i privat, que l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, faran xerrades —presencials o online— a més de 400 escoles de tota Catalunya. Amb la Trobada del 4 de febrer es vol propiciar el networking entre les investigadores i tecnòlogues, i reconèixer públicament la contribució de les dones a l’avenç de la ciència.

Aquest reconeixement ve subratllat per la participació a l’acte de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, de la Consellera de Recerca i Universitats i presidenta de la FCRI, Gemma Geis, i del Conseller d’Educació, Josep González-Cambray, que obriran la jornada al costat del professor Andreu Mas-Colell, president del BIST, i del rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia.

L’agenda de l’acte inclou una conferència central de la professora de Lingüística de la Universitat de Barcelona, Carme Junyent, sobre Gènere i llenguatge; una taula rodona amb Núria Salan, professora de l’ESEIAAT (UPC) i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, i Meritxell Bautista, CEO de Fibracat TV i activista social, moderada per la periodista Núria Jar; i la presentació del projecte Hypatia I, una expedició exclusivament femenina, formada per investigadores i divulgadores científiques catalanes, a la Mars Desert Research Station (MDRS), a Utah (EUA), que reprodueix les condicions d’una hipotètica estació de recerca al planeta Mart.

De les 115 investigadores i 103 escoles que van participar en la primera edició de #100tífiques (2019), hem passat a més de 450 científiques i tecnòlogues i més de 400 escoles tant en l’edició de 2021 (que va ser exclusivament online) com en aquesta de 2022. Aquest creixement ha permès multiplicar també per cinc l’impacte social del programa, i si el 2019 les xerrades de #100tífiques van arribar a 6.500 nenes i nens, el 2021 l’audiència va superar els 34.000 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO, una xifra que es preveu igualar en l’edició d’enguany.

Programa

09.30 Arribada i registre de participants
10.15 Foto grupal dins la sala del Paranimf
Benvinguda institucional – Mgfc. Sr. Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona
– Hble. Sr. Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)
– Hble. Sr. Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació de la Generalitat
– Hble. Sra. Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat i presidenta de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
– M. Hble. Sra. Laura Borràs, presidenta del Parlament de la Generalitat
Presentació de #100tífiques 2022

Susaina Figuera, Cap d’Innovació de l’FCRI
Núria Bayó, Directora de programes del BIST
Conferència central / Gènere i llengua

Carme Junyent, Professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona
Taula rodona Núria Salan, Professora de l’ESEIAAT (UPC) i Presidenta de la societat Catalana de Tecnologia Meritxell Bautista, Empresària i activista social, Presidenta de Fibracat TV Modera: Núria Jar, Periodista especialitzada
Presentació d’Hypatia I, una missió catalana liderada per dones a l’Estació de Recerca Mars Desert (Utah): – Sra. Carla Conejo González
Oficial Executiva i Biòloga de la tripulació Hypatia I
Divulgadora i responsable dels programes de ciència de la Fundació Catatalunya La Pedrera – Dra. Ariadna Farrés Basiana
Científica i responsable de seguretat i salut de la tripulació Hypatia I
Investigadora al NASA Goddard Space Flight Center – Dra. Laia Ribas
Responsable del GreenHab de la tripulació Hypatia I
Investigadora distingida a l’Institut de Ciències del Mar – Sra. Núria Jar
Periodista de la tripulació Hypatia I
Periodista freelance – Sra. Anna Bach
Científica de suport i artista en residència de la tripulació Hypatia I
Product manager i analista de dades a Scopely
Final i foto de grup a l’exterior. Aperitiu de networking anulat per restriccions COVID
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere