Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nou curs per a professorat i per a membres del PAS de la Universitat de Barcelona sobre el Poble Gitano

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Pla integral del Poble Gitano del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya juntament amb la Universitat de Barcelona ha organitzat el curs: “El Poble Gitano a la Universitat. Origen, història, situació social, èxits actuals i reptes de futur” destinat al Personal d’Administració i Serveis de la UB i al Professorat Universitari per afavorir la promoció universitària de l’alumnat gitano.

El curs, al qual s’han inscrit 40 alumnes, tindrà una durada de 15 hores i format en línia. Els objectius del curs “El Poble Gitano a la Universitat. Origen, història, situació social, èxits actuals i reptes de futur” son:

  • Conèixer l’origen, la història, els costums i els valors del Poble Gitano, així com la seva heterogeneïtat i riquesa
  • Analitzar la situació social i educativa actual del Poble Gitano
  • Conèixer quines actuacions socioeducatives estan reproduint i quines transformant la desigualtat social i educativa del Poble Gitano
  • Conèixer quins són els reptes de futur als que s’enfronta el Poble Gitano, així com tota la societat en el seu conjunt, especialment la comunitat universitària i educativa.

El Pla Integral del Poble Gitano ofereix acompanyament acadèmic i suport en la matriculació a més de 200 estudiants

Amb l’objectiu de lluitar contra la l’exclusió de la comunitat gitana, el programa UNIROM del Pla Integral del Poble Gitano de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del departament de Drets Socials, ofereix acompanyament acadèmic i suport en la matriculació a més de 200 estudiants a Catalunya.  De fet, en els darrers 4 anys, han accedit a l’educació superior més de 150 persones gitanes gràcies al Pla Integral.

La directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, ha fet la inauguració del curs i el responsable del Programa del Poble Gitano i Innovació Social; Ramon Vilchez serà un dels professors. L’últim dia del curs s’ha organitzat una trobada amb estudiants gitanes i gitanos que han aconseguit arribar a la universitat o que ho estant intentant.

El departament de Drets Socials,  a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, du a terme el conjunt de polítiques públiques específiques adreçades al poble gitano, la minoria més important del món. Sota el paraigües del Pla integral del Poble Gitano s’implementen més de cent accions d’equiparació socioeconòmica i reconeixement cultural d’aquest poble. Enguany, es durà a terme un informe sobre la situació del poble gitano a Catalunya, que valorarà l’impacte d’aquestes mesures en la millora de les condicions de vida dels gitanos i les gitanes.

El poble gitano, encara avui és víctima de desigualtats socioeconòmiques i de discriminació fruit de segles de racisme, exclusió i persecució. Les darreres dades disponibles apunten que aquestes desigualtats se centren en diversos àmbits com l’educació, la salut, l’habitatge o la feina. En aquest sentit, cal destacar que la taxa d’accés a estudis superiors, que entre el conjunt de la població se situa en un 43% mentre que en la comunitat gitana oscil·la entre un 2,6% i l’1%. Les desigualtats s’agreugen en el cas de les dones gitanes, que pateixen una triple discriminació: pel fet de ser dones, pel fet de pertànyer a una minoria cultural com el poble gitano i perquè sovint no tenen formació acadèmica, fet que n’incrementa la vulnerabilitat.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere