Programacions variades del “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència / International Day of Women and Girls in Science”
Ens felicitem per l’enorme allau d’activitats per celebrar aquest 11 de febrer el “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència / International Day of Women and Girls in Science” i per donar informació actualitzada als lectors, directament us oferim a continuació activitats, dates i horaris amb els seus links de les webs originals de les entitats públiques i privades de recerca i docència:
Universitat de Barcelona
https://www.ub.edu/dia-dona-nena-ciencia/
Universitat Pompeu Fabra
https://www.upf.edu/inici/-/asset_publisher
/YJZ7PeiKgUZV/content/id/254688346/maximized#.YgQH3niZNRY
Universitat de Girona
https://www.udg.edu/ca/campanya-11f
Universitat Politècnica de Barcelona
Universitat de les Illes Balears
La UIB se suma al Dia Internacional de la Nina i la Dona en la Ciència
Universitat de València
Observatori de l’Ebre
http://www.obsebre.es/ca/noticies/880-11f-dia-internacional-de-les-dones-i-les-nenes-en-la-ciencia
Un resum d’actes a Barcelona:
-Organitzat per la nostra entitat col·laboradora, l’FCRi, juntament amb el BIST, se celebrarà la quarta edició de “#100tífiques” fa visible i destaca la rellevància actual i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia, tant al sistema de recerca públic com al privat, i motiva les nenes, especialment, i els nens pels estudis de ciència i enginyeries, tot trencant estereotips de gènere.
-A Biocat hem entrevistat a 4 científiques que ocupen càrrecs directius dins les seves companyies. És a dir, són científiques i, a més, emprenedores. Concretament han aportat la seva visió les científiques Avencia Sánchez, CEO d’Integra Therapeutics, Carla Zaldúa, CEO d’AcceXible, Elisabet del Valle, CEO d’Onalabs i Eva Colàs, Co fundadora de MiMARK.
Amb aquesta acció volem denunciar que encara hi ha una desigualtat estructural i sistemàtica que cal visibilitzar entre tots els agents del sistema.
Aquí teniu les vídeo-entrevistes per si li voleu donar un cop d’ull:
– Quines motivacions et van portar a triar una carrera professional relacionada amb la ciència?
– Com és dirigir una empresa davant la desigualtat de gènere a l’alta direcció?
– Com es podria revertir la bretxa de gènere en càrrecs directius?
– Digues un referent femení del sector.
-Des dels projectes europeus H2020 ClearFarm i Plasticheal, coordinats per grups de recerca de la UAB, s’han fet entrevistes breus a les dones que formen part dels equips de treball a tots els països que formen part dels consorcis.
-Des de Vall d’Hebron juntament amb la FCRI i la biotecnològica Amgen:
Es tracta del mural ‘Pioneres’, una intervenció artística en un dels murs més grans del Campus Vall d’Hebron que mostra nou dones que des de l’Antiga Gràcia i fins a l’actualitat han fet avançar la ciència en l’àmbit de la salut.
L’artista Mateo Lara, Ma’La, va començar l’obra el passat 31 de gener i l’acabarà l’11/02 coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes amb la Ciència. Aquest dia, professionals i pacients podran pintar amb ell per ajudar-lo a acabar l’obra i es farà la presentació del mural complet que quedarà de manera permanent a Vall d’Hebron.
https://www.vallhebron.com/qui-som/socialment-responsables/pioneres
-Art urbà, ciència i gènere: inauguració del mural artístic sobre medi ambient a l’IDAEA-CSIC, a Barcelona
L’IDAEA-CSIC inaugura un mural científic-artístic en col·laboració amb el centre d’art urbà B-Murals, el proper 11 de febrer en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
El projecte ha estat finançat per l’Ajuntament de Barcelona amb una de les Beques “Premis Barcelona 2020”
Art, ciència i gènere s’uneixen en aquesta obra d’art urbà de més de 20 metres que dóna visibilitat a la recerca sobre medi ambient realitzada en l’institut
-Des de l’ICFO organitzem i participem en les següents activitats:
Photonics in 5 minutes: Xerrada de celebració del 11F (en castellà i en directe pel canal de YouTube de l’ICFO) amb la investigadora Maria García-Parajo, i les estudiants de doctorat Joana Fraixanet i Blanca Belsa. Cal registrar-se, i es podran fer preguntes en directe a les ponents.
Conferència sobre Gender equity (en anglès, oberta a tothom en directe per Zoom) a càrrec de Tanya Monro, Cap científica de defensa del govern Australià.
Campanya “Women scientists we admire”, on els ICFOnians poden nominar una investigadora referent que admirin explicant-ne els motius. Les nominades es podran veure a la pàgina web de l’ICFO.
-Des d’Hypatia I vàrem col·laborar en l’acte d’inauguració (2h13min) de la iniciativa 100tífiques de la FCRi i el BIST de divendres passat (4 de febrer), així com protagonitzem el vídeo introductori de la jornada (encara en ocult fins l’11 de febrer) que dóna el tret de sortida a les conferències que 476 investigadores oferiran a alumnes de 6è de Primària i 1r d’ESO de 427 escoles de tot el territori, arribant a prop de 40.000 alumnes.
-Des de l’IDIBELL organitzem, per 5è any consecutiu, l’sLHam de dones científiques. L’acte tindrà lloc el mateix dia 11, a les 19 h a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet.
Precisament avui hem enviat una nota de premsa sobre l’esdeveniment: https://idibell.cat/2022/02/les-cientifiques-de-lidibell-pugen-a-lescenari-en-una-edicio-all-stars-de-lslham/
L’acte és d’entrada gratuïta (amb taquilla inversa solidària amb la recerca), i per assistir-hi cal registrar-se a: https://bit.ly/5sLHamIDIBELL (ja hem arribat al 70 % de l’aforament!).
– Dimarts a les 17 h hi va haver la Viquimarató que organitza el PRBB i Viquidones UPF i on donem suport molts centres de recerca i entitats
https://icmab.es/participate-in-this-year-s-women-in-science-wikimarathon-on-8-feb
-Des de l’ICMAB, el dia 11 de febrer organitzem dues xerrades, sobre Vicenta Arnal (per M. Rosa Palacín, ICMAB) i Émilie du Châtelet (per Xavier Roqué, IHC), i també presentem una activitat virtual “Escape the barriers” per conèixer l’ICMAB a partir de dones científiques
https://icmab.es/celebrating-11f-at-icmab-with-vicenta-arnal-and-emilie-du-chatelet
També aquest any col·laborem amb la Biblioteca L’Escorxador de Sant Celoni i la investigadora Anna Laromaine fa una xerrada el dia 11 de febrer a les 18 h, i les investigadores Judith Oró, Anna Crespi i Roberta Ceravola un taller de materials dissabte 12 de febrer a les 11 h del matí. A part, durant tot el mes de febrer hi haurà els Matheroes: els supermaterials del futur, a la biblioteca.
-El PRRB i l’IDIBAPS organitzem dimarts vinent, dia 15/02, la taula rodona ‘Maternity in Science’. Serà 100% on-line. Podeu trobar tota la informació i les inscripcions a: https://www.clinicbarcelona.org/ca/activitats/dia-internacional-de-la-dona-i-la-nena-a-la-ciencia-maternitat-a-la-ciencia
-Des d’ISGlobal anem a fer la següent activitat, en col
Informació i inscripcions:
-Des de Fundació “la Caixa”, i en col·laboració amb la Iniciativa 11 de febrero i Big Van Ciencia, organitzem vuit conferències simultànies gratuïtes (11 de febrer, 19h) protagonitzades per dones científiques. 4 d’elles seran a ciutats catalanes:
-CosmoCaixa (Barcelona): La doctora en Química i investigadora especialista en nanotecnologia Elisabet Prats Alfonso impartirà la conferència Exploració cerebral amb… grafè?
CaixaForum Girona: l’enginyera de telecomunicacions Alejandra Garrido Atienza serà la ponent de Radars que no posen multes.
-CaixaForum Tarragona: conferència Una troballa que salva vides, de la investigadora especialitzada en el camp de la immunoteràpia antitumoral Marta Corral Pujol.
-CaixaForum Lleida: Una picada d’ullet a l’ELA, a càrrec de l’especialista en esclerosi lateral amiotròfica Chiara Rossi.
Totes elles explicaran la seva trajectòria al món científic i compartiran les claus de les seves especialitats, així com les barreres o dificultats que han hagut de superar com a dones.
-Des de l’ICE-CSIC, el proper dilluns 14 de febrer a les 10 h celebrarem l’esdeveniment #ComVaComençarTot: unes xerrades en línia amb investigadores del centre que parlaran sobre el seu treball i carrera, així com la seva motivació per esdevenir científiques.
L’esdeveniment estarà dirigit en castellà, català i anglès i es podrà seguir en directe des del nostre canal de YouTube.
Més informació a la nostra web.
A l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida:
Trobada en línia d’investigadores de l’IRBLleida amb l’alumnat d’educació secundària del Col·legi Lestonnac, de Lleida, per conèixer la seva carrera científica.
Campanya a les xarxes socials amb vídeos sobre dones científiques referents per a personal investigador de l’IRBLleida.