Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Programacions variades del “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència / International Day of Women and Girls in Science”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Ens felicitem per l’enorme allau d’activitats per celebrar aquest 11 de febrer el “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència / International Day of Women and Girls in Science” i per donar informació actualitzada als lectors,  directament us oferim a continuació activitats, dates i horaris amb els seus links de les webs originals de les entitats públiques i privades de recerca i docència:

Universitat de Barcelona

https://www.ub.edu/dia-dona-nena-ciencia/

Universitat Pompeu Fabra

https://www.upf.edu/inici/-/asset_publisher

/YJZ7PeiKgUZV/content/id/254688346/maximized#.YgQH3niZNRY

Universitat de Girona

https://www.udg.edu/ca/campanya-11f

Universitat Politècnica de Barcelona

https://www.upc.edu/ca/agenda/esdeveniments/taula-rodona-amb-motiu-del-dia-internacional-de-la-dona-i-la-nena-en-la-ciencia

Universitat de les Illes Balears

La UIB se suma al Dia Internacional de la Nina i la Dona en la Ciència

https://diari.uib.cat/Hemeroteca/La-UIB-se-suma-al-Dia-Internacional-de-la-Nina-i.cid690375?utm_source=Web&utm_medium=Cubo&utm_campaign=11F+22

Universitat de València

https://www.uv.es/uvweb/uv-noticias/ca/noticies/universitat-celebra-dia-internacional-dona-xiqueta-ciencia-visibilitzant-paper-dones-divulgacio-cientifica-1285973304159/Novetat.html?id=1286175134116&plantilla=UV_Noticies/Page/TPGDetaillNews

Observatori de l’Ebre

http://www.obsebre.es/ca/noticies/880-11f-dia-internacional-de-les-dones-i-les-nenes-en-la-ciencia

Un resum d’actes a Barcelona

https://www.barcelona.cat/barcelonacultura/ca/recomanem/cientifiques-tecnologues-nenes-adultes-dia-dona-nena-ciencia

 -Organitzat per la nostra entitat col·laboradora, l’FCRi, juntament amb el BIST, se celebrarà la quarta edició de “#100tífiques” fa visible i destaca la rellevància actual i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia, tant al sistema de recerca públic com al privat, i motiva les nenes, especialment, i els nens pels estudis de ciència i enginyeries, tot trencant estereotips de gènere.  

Més informació: https://www.accc.cat/2022/02/08/prop-de-500-investigadores-fan-xarxa-i-reivindiquen-els-referents-femenins-en-ciencia-a-les-escoles-a-la-4a-edicio-de-100tifiques/ 

-A Biocat hem entrevistat a 4 científiques que ocupen càrrecs directius dins les seves companyies. És a dir, són científiques i, a més, emprenedores. Concretament han aportat la seva visió les científiques Avencia Sánchez, CEO d’Integra Therapeutics, Carla Zaldúa, CEO d’AcceXible, Elisabet del Valle, CEO d’Onalabs i Eva Colàs, Co fundadora de MiMARK.  

Amb aquesta acció volem denunciar que encara hi ha una desigualtat estructural i sistemàtica que cal visibilitzar entre tots els agents del sistema.
Aquí teniu les vídeo-entrevistes per si li voleu donar un cop d’ull: 

– Quines motivacions et van portar a triar una carrera professional relacionada amb la ciència

– Com és dirigir una empresa davant la desigualtat de gènere a l’alta direcció

– Com es podria revertir la bretxa de gènere en càrrecs directius

– Digues un referent femení del sector

-Des dels projectes europeus H2020 ClearFarm i Plasticheal, coordinats per grups de recerca de la UAB, s’han fet entrevistes breus a les dones que formen part dels equips de treball a tots els països que formen part dels consorcis. 

 -Des de Vall d’Hebron juntament amb la FCRI i la biotecnològica Amgen

Es tracta del mural ‘Pioneres’, una intervenció artística en un dels murs més grans del Campus Vall d’Hebron que mostra nou dones que des de l’Antiga Gràcia i fins a l’actualitat han fet avançar la ciència en l’àmbit de la salut.  

L’artista Mateo Lara, Ma’La, va començar l’obra el passat 31 de gener i l’acabarà l’11/02 coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes amb la Ciència. Aquest dia, professionals i pacients podran pintar amb ell per ajudar-lo a acabar l’obra i es farà la presentació del mural complet que quedarà de manera permanent a Vall d’Hebron.  

https://www.vallhebron.com/qui-som/socialment-responsables/pioneres

-Art urbà, ciència i gènere: inauguració del mural artístic sobre medi ambient a l’IDAEA-CSIC, a Barcelona 

 L’IDAEA-CSIC inaugura un mural científic-artístic en col·laboració amb el centre d’art urbà B-Murals, el proper 11 de febrer en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència 

 El projecte ha estat finançat per l’Ajuntament de Barcelona amb una de les Beques “Premis Barcelona 2020” 

 Art, ciència i gènere s’uneixen en aquesta obra d’art urbà de més de 20 metres que dóna visibilitat a la recerca sobre medi ambient realitzada en l’institut 

-Des de l’ICFO organitzem i participem en les següents activitats:

 Photonics in 5 minutes: Xerrada de celebració del 11F  (en castellà i en directe pel canal de YouTube de l’ICFO) amb la investigadora Maria García-Parajo, i les estudiants de doctorat Joana Fraixanet i Blanca Belsa. Cal registrar-se, i es podran fer preguntes en directe a les ponents. 

Conferència sobre Gender equity (en anglès, oberta a tothom en directe per Zoom) a càrrec de Tanya Monro, Cap científica de defensa del govern Australià.  

Campanya  “Women scientists we admire”, on els ICFOnians poden nominar una investigadora referent que admirin explicant-ne els motius. Les nominades es podran veure a la pàgina web de l’ICFO.  

-Des d’Hypatia I vàrem col·laborar en l’acte d’inauguració (2h13min) de la iniciativa 100tífiques de la FCRi i el BIST de divendres passat (4 de febrer), així com protagonitzem el vídeo introductori de la jornada (encara en ocult fins l’11 de febrer) que dóna el tret de sortida a les conferències que 476 investigadores oferiran a alumnes de 6è de Primària i 1r d’ESO de 427 escoles de tot el territori, arribant a prop de 40.000 alumnes. 

-Des de l’IDIBELL organitzem, per 5è any consecutiu, l’sLHam de dones científiques. L’acte tindrà lloc el mateix dia 11, a les 19 h a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet. 

Precisament avui hem enviat una nota de premsa sobre l’esdeveniment: https://idibell.cat/2022/02/les-cientifiques-de-lidibell-pugen-a-lescenari-en-una-edicio-all-stars-de-lslham/ 

L’acte és d’entrada gratuïta (amb taquilla inversa solidària amb la recerca), i per assistir-hi cal registrar-se a: https://bit.ly/5sLHamIDIBELL (ja hem arribat al 70 % de l’aforament!). 

– Dimarts a les 17 h hi va haver la Viquimarató que organitza el PRBB i Viquidones UPF i on donem suport molts centres de recerca i entitats 

https://icmab.es/participate-in-this-year-s-women-in-science-wikimarathon-on-8-feb

-Des de l’ICMAB, el dia 11 de febrer organitzem dues xerrades, sobre Vicenta Arnal (per M. Rosa Palacín, ICMAB) i Émilie du Châtelet (per Xavier Roqué, IHC), i també presentem una activitat virtual “Escape the barriers” per conèixer l’ICMAB a partir de dones científiques 

https://icmab.es/celebrating-11f-at-icmab-with-vicenta-arnal-and-emilie-du-chatelet

També aquest any col·laborem amb la Biblioteca L’Escorxador de Sant Celoni i la investigadora Anna Laromaine fa una xerrada el dia 11 de febrer a les 18 h, i les investigadores Judith Oró, Anna Crespi i Roberta Ceravola un taller de materials dissabte 12 de febrer a les 11 h del matí. A part, durant tot el mes de febrer hi haurà els Matheroes: els supermaterials del futur, a la biblioteca.  

https://icmab.es/descobreix-les-propietats-dels-materials-matheroes-and-ciencia-en-femeni-from-icmab-in-sant-celoni

-El PRRB i l’IDIBAPS organitzem dimarts vinent, dia 15/02, la taula rodona ‘Maternity in Science’. Serà 100% on-line. Podeu trobar tota la informació i les inscripcions a: https://www.clinicbarcelona.org/ca/activitats/dia-internacional-de-la-dona-i-la-nena-a-la-ciencia-maternitat-a-la-ciencia  

-Des d’ISGlobal anem a fer la següent activitat, en col 

https://www.isglobal.org/ca/-/-como-es-el-dia-a-dia-de-una-cientifica-lo-que-siempre-quisiste-saber-y-finalmente-te-atreviste-a-preguntar


Informació i inscripcions: 

https://www.isglobal.org/ca/-/-como-es-el-dia-a-dia-de-una-cientifica-lo-que-siempre-quisiste-saber-y-finalmente-te-atreviste-a-preguntar

-Des de Fundació “la Caixa”, i en col·laboració amb la Iniciativa 11 de febrero i Big Van Ciencia, organitzem vuit conferències simultànies gratuïtes (11 de febrer, 19h) protagonitzades per dones científiques. 4 d’elles seran a ciutats catalanes: 

-CosmoCaixa (Barcelona): La doctora en Química i investigadora especialista en nanotecnologia Elisabet Prats Alfonso impartirà la conferència Exploració cerebral amb… grafè? 

CaixaForum Girona: l’enginyera de telecomunicacions Alejandra Garrido Atienza serà la ponent de Radars que no posen multes. 

-CaixaForum Tarragona: conferència Una troballa que salva vides, de la investigadora especialitzada en el camp de la immunoteràpia antitumoral Marta Corral Pujol. 

-CaixaForum Lleida: Una picada d’ullet a l’ELA, a càrrec de l’especialista en esclerosi lateral amiotròfica Chiara Rossi. 

Totes elles explicaran la seva trajectòria al món científic i compartiran les claus de les seves especialitats, així com les barreres o dificultats que han hagut de superar com a dones. 

-Des de l’ICE-CSIC, el proper dilluns 14 de febrer a les 10 h celebrarem l’esdeveniment #ComVaComençarTot: unes xerrades en línia amb investigadores del centre que parlaran sobre el seu treball i carrera, així com la seva motivació per esdevenir científiques.

L’esdeveniment estarà dirigit en castellà, català i anglès i es podrà seguir en directe des del nostre canal de YouTube.

Més informació a la nostra web

A l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida:

Trobada en línia d’investigadores de l’IRBLleida amb l’alumnat d’educació secundària del Col·legi Lestonnac, de Lleida, per conèixer la seva carrera científica.

Campanya a les xarxes socials amb vídeos sobre dones científiques referents per a personal investigador de l’IRBLleida.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere