Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

LO CAMPUS DIARI ampliant el DICCIONARI de les Universitats de Parla Catalana: Qui era Jaume Serra i Húnter?

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Com és sabut la Generalitat de Catalunya té un Programa de contractació de personal acadèmic amb excel·lència denominat “Serra Húnter Programme”, en honor al doctor Jaume Serra i Húnter, que fou el primer rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (nom que rebé la Universitat de Barcelona durant la Segona República) i que el 1933 ja va trencar amb el sistema estatal rígid d’oposicions.

Qui era Jaume Serra i Húnter?

Jaume Serra i Húnter (Manresa, 1878 – Cuernavaca, 1943)

Llicenciat simultàniament en Dret i Filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona, l’any 1913 obté amb 35 anys la càtedra d’Història de la filosofia, disciplina en què és una de les primeres figures d’Europa. A la Universitat de Barcelona, realitza una gran tasca en el camp de l’ensenyament i de l’organització acadèmica. En proclamar-se la Segona República, Serra i Húnter és nomenat degà de la Facultat de Lletres i, un mes després, rector de la universitat (1931-1933) que en aquella època rep el nom d’Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest període, la universitat republicana dóna entrada a persones de “mèrit singular” que la institució escull en funció de llur autoritat científica i acadèmica. Així, sota el rectorat de Serra i Húnter, es modifica l’estructura docent per contractar catedràtics en funció del prestigi i per permetre la incorporació de professionals especialitzats a través de la figura dels professors lliures, a qui es concedeix la venia docendi perquè imparteixin classes en igualtat de condicions amb els funcionaris.

Paral·lelament a la seva gran tasca acadèmica, Jaume Serra i Húnter és membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. També desenvolupa una intensa activitat política que el porta a ser diputat al Parlament de Catalunya l’any 1932. En finalitzar la Guerra Civil, Serra i Húnter s’exilia, en un primer moment, a França, i posteriorment a Mèxic, on és membre del Consell Nacional de Catalunya fins a la seva mort, l’any 1943.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere