Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les novetats aportades pel Departament d’Educació a Catalunya: inicia una baixada de ràtios començant per I3 el curs 2022-2023

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya començarà a baixar les ràtios a les aules, una reducció que s’inicia el proper curs escolar 2022-2023 als grups d’Infantil 3 (I3), que de forma generalitzada tindran 20 o menys alumnes per aula, i que progressivament s’anirà desplegant a la resta de cursos. Una mesura anunciada amb anterioritat pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray que s’implanta per primera vegada.

 Així ho ha explicat avui el titular d’Educació en la roda de premsa de presentació de l’oferta d’ensenyaments obligatoris per al curs que ve: “Iniciem el camí, donant resposta a una de les principals demandes de la comunitat eductiva per millorar el sistema educatiu català, per transformar amb equitat i arribar al 2030 amb reducció de ràtios a totes les aules i tenir menys alumnes a totes les aules d’escoles i instituts”.

El conseller ha explicat que la reducció de ràtios a I3 suposa una millora pedagògica, atès que és en les edats més primerenques on la reducció té major incidència en l’alumnat, i també presenta beneficis pel professorat i pel sistema educatiu. Pel que fa a la reducció de ràtios per sota de 25 alumnes per aula, ho han aplicat el 99% dels públics i de forma voluntària el 73% dels grups concertats. I en un 86% dels grups d’I3 de l’escola pública i en un 37% dels grups de la concertada, la ràtio serà de 20 o inferior.

 Pel que fa als infants, un ensenyament més individualitzat afavoreix l’atenció a les necessitats de l’alumnat, sobretot en els moments en què poden aparèixer dificultats. La ràtio baixa també implica una millora per al professorat, que pot disposar de més oportunitats per desenvolupar noves habilitats i metodologies. El sistema educatiu també es veu beneficiat, atès que la detecció precoç de les necessitats d’aprenentatge pot preveure abandonaments futurs. El titular d’Educació ha manifestat que “els beneficis per reduir les ràtios són múltiples, com ara pel rendiment acadèmic i per una atenció més individualitzada i més personalitzada. El proper curs tindrà menys alumnat, més grups, més mestres i menys nens i nenes per aula”, i ha afegit que “l’objectiu és que en uns anys totes les aules del país estiguin a ràtio 20. Comencem una nova etapa al sistema educatiu català. Donem resposta a la incidència sobre el rendiment de l’alumnat”.

Baixada d’alumnat i increment de grups

 El proper curs s’oferiran a I3 un total de 3.113 grups entre escola pública i concertada, 25 grups més que l’any anterior, i a 1r d’ESO un total de 2.968 grups, 26 grups menys que el passat curs.

 En comparació amb l’any anterior, el Servei d’Educació de Catalunya ofereix a I3 un 8% més de grups malgrat que l’alumnat disminueix en un percentatge del 6%, prop de 3.500 alumnes menys. Això és possible per la reducció de les ràtios. Davant la circumstància de davallada d’alumnat, el Departament d’Educació no redueix els grups sinó que els incrementa disminuint el nombre d’alumnes per aula. A 1r d’ESO la previsió és de 2.000 alumnes menys, i la disminució de grups és només de 26 grups.

 Si es distingeix per titularitat de centres, a Infantil 3 l’oferta pública és de 2.168 grups -58 grups més que el curs anterior-, i la concertada de 945 grups -33 menys que la passada preinscripció-. A 1r d’ESO, els centres de titularitat pública oferten 2.013 grups -8 menys que l’any passat- i els de titularitat concertada 955 grups -18 menys que l’anterior curs-.

 Novetats en centres

El curs 2022-2023 es crearan el següents centres nous per fusió de dos centres ja existents:

-Escola Balàfia-Pinyana (Lleida), per fusió de 2 centres, l’Escola Balàfia i l’Escola Pinyana.

-Escola La Vila (Polinyà), per fusió de l’Escola Polinyà i l’Escola Pere Calders.

-Escola Castellfollit del Boix, per fusió de l’Escola Coll de Gossem i l’Escola de Maians, ambdues de la ZER Tres Branques.

Pel que fa als instituts escola, n’hi haurà 4 de nous:

-Institut Escola El Molí (Barcelona), per fusió de l’Escola Prosperitat i l’Institut Galileo Galilei.

-Institut Escola Arrabassada (Tarragona), per creixement de l’Escola Arrabassada.

-Institut Escola de Torrelles (Torrelles de Llobregat), per integració de l’Escola Sant Martí, l’Escola Can Coll i l’Institut Torrelles de Llobregat.

-Institut Escola Miquel Martí i Pol (Lliçà d’Amunt), per creixement de l’Escola Martí i Pol.

 S’integra un centre a la xarxa pública del Departament d’Educació, l’Institut Escola Projecte de Barcelona.

 Aplicació del decret d’admissió d’alumnat

 El proper curs s’implementaran les mesures que deriven del Decret de la programació de l’oferta educativa, aprovat el 2021, que preveu una distribució equilibrada de l’alumnat per tal de facilitar l’assoliment de l’èxit educatiu de la mà de la qualitat educativa, l’equitat, la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.

 La novetat més destacada del Decret és que l’alumnat arribarà, tant a l’escola pública com a la concertada, tant a I3 com a 1r d’ESO, amb tots els recursos econòmics necessaris associats a la seva escolarització. A partir del curs 2022-2023, els centres públics rebran 384,6 euros per alumne, i els concertats, 988,11 euros per alumne.

 Gonzàlez-Cambray ha assegurat que “l’única manera de combatre realment la segregació escolar és a l’entrada del sistema educatiu d’infantil a I3 i a 1r l’ESO. Fem un canvi metodològic i un canvi pressupostari, una inversió econòmica contra la segregació escolar important”.

 Per primera vegada es mantindrà la reserva de places d’alumnat amb necessitats educatives específiques (NEE) fins l’inici del curs escolar. Les places a reservar seran ajustades a cada territori tenint en compte les característiques reals de la zona i la vulnerabilitat. Això és un canvi respecte l’anterior norma, que no detectava en ocasions l’alumnat vulnerable fins un cop matriculat, dificultant l’escolarització equilibrada. El Decret, a més, permetrà mantenir aquesta reserva fins l’inici del curs escolar, mentre que fins ara era vigent fins el dia anterior a la publicació de les llistes d’admesos.

 El conseller ha remarcat que “no acabarem amb la segregació escolar si no som capaços que les escoles reflecteixin l’entorn en què viuen les famílies. Fem una aposta clara per una redistribució de l’alumnat amb acompanyament econòmic. És una manera d’avançar cap a la transformació educativa, indestriable de l’equitat”.

Dates de preinscripció i matrícula

 La preinscripció escolar serà totalment electrònica, i es podrà fer les 24 hores al dia durant els 7 dies de la setmana. Aquelles famílies que per elles soles no puguin fer el tràmit, podran demanar cita prèvia al centre triat en primera opció o a les Oficines Municipals d’Escolarització (OME). Tota la informació del procediment, calendari i tràmits es pot consultar a preincripcio.gencat.cat

 Les dates de preinscripció són:

-A l’Educació infantil i primària: entre el 7 i el 21 de març

-A l’Educació secundària obligatòria: entre el 9 i el 21 de març

 Pel que fa a la matriculació, es podrà fer entre el 21 i el 29 de juny als cursos compresos entre Infantil 3 i 4 d’ESO.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere