Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Més de tres-cents científics russos signen un manifest contra la guerra a Ucraïna

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

“Demanem l’aturada immediata de totes les operacions militars dirigides contra Ucraïna”, diu el document

“Nosaltres, els científics i periodistes científics russos, manifestem la nostra profunda disconformitat amb la invasió d’Ucraïna per part de les forces armades del nostre país. Aquest pas fatal causarà grans pèrdues humanes i soscavarà les bases de l’actual sistema de seguretat internacional. La responsabilitat per aquesta nova guerra a Europa és inequívocament de Rússia“, diu el manifest.

“No hi ha cap justificació racional per a aquesta guerra”, afegeix el document. “Els intents d’instrumentalitzar la situació al Donbass com a pretext per a llançar una invasió no ens inspiren cap confiança. És evident que Ucraïna no representa cap amenaça per a la seguretat del nostre país. La guerra és injusta i francament forassenyada“, continua el document.

“Ucraïna –afegeix– és un país proper. Molts de nosaltres tenim familiars, amics i companys de professió que hi viuen. Els nostres pares, avis i besavis van lluitar plegats contra el nazisme. Aquesta guerra, causada per les ambicions geopolítiques dels líders russos i basada en fantasies d’historicitat dubtosa, és una traïció cínica a la seva memòria“.

“Respectem la sobirania d’Ucraïna –continuen els signants– que deriva del ple funcionament de les seves institucions democràtiques. Tractem la decisió dels nostres veïns [d’integrar-se a les institucions europees] amb comprensió. Estem convençuts que tots els problemes entre els nostres països es poden resoldre pacíficament“.

“Atès que ha provocat aquesta guerra, Rússia s’ha condemnat a si mateixa a l’aïllament internacional, a l’estatus de pària. Això significa que nosaltres, els científics, no podrem fer la nostra feina de manera normal: al cap i a la fi, la recerca científica és impensable sense la plena cooperació dels nostres companys d’altres països. L’aïllament de Rússia del món accelerarà el declivi cultural i tecnològic del nostre país. La guerra amb Ucraïna és un pas cap a enlloc”, sentencia el manifest.

“Ens és amarg arribar a la conclusió que el nostre país, que va fer una contribució decisiva a la victòria sobre el nazisme, ara s’ha convertit en l’instigador d’una nova guerra al continent europeu. Demanem l’aturada immediata de totes les operacions militars dirigides contra Ucraïna. Demanem respecte per la sobirania i la integritat territorial de l’estat ucraïnès. Demanem pau per als nostres països. Fem ciència, no la guerra!”, conclou el manifest.

Plataforma on hi ha el manifest … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere