Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, el Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya i l’Hospital Universitari de Vic : “L’activitat física millora l’estat d’ànim i la percepció de salut de les persones amb trastorns mentals greus”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
La UVic-UCC i el COPLEFC han posat en marxa a la Unitat d’Hospitalització de Salut Mental de l’Hospital Universitari de Vic un projecte que demostra els beneficis de l’exercici físic

El programa està liderat per Anna Puig Ribera, investigadora del grup de recerca GREAF, i compta amb la col·laboració del personal sanitari i de l’educadora física esportiva Mariona Caro

Fins ara s’han derivat al programa 43 persones, que segueixen sessions de treball aeròbic tres dies a la setmana

La intervenció d’un professional de CAFE en l’àmbit de la salut mental és una idea que va començar a posar-se en marxa a Osonament fa cinc anys
La pràctica d’activitat física té grans efectes beneficiosos en la millora de la salut mental dels pacients amb patologies mentals greus, com ara trastorns psicòtics, trastorn depressiu major i trastorn bipolar. Així ho demostra empíricament un programa pilot d’activitat física que impulsen la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya (COPLEFC), i que s’està portant a terme a la Unitat d’Hospitalització de Salut Mental de l’Hospital Universitari de Vic (HUV). El programa també compta amb la col·laboració d’un equip de psiquiatres i infermeres de l’hospital, i de l’educadora física esportiva Mariona Caro.

El projecte, liderat per Anna Puig Ribera, doctora en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) i coordinadora del grup de recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, es proposa estudiar i constatar quin és l’efecte real de la pràctica de l’activitat física regular i saludable considerant tres variables: el nivell d’activitat física, l’estat d’ànim i la percepció de la salut general mentre els pacients de salut mental estan hospitalitzats. Segons Puig, “l’activitat física permet gaudir i socialitzar; és una de les eines més potents per millorar la salut física i l’estat d’ànim de les persones”.

El programa, iniciat l’octubre del 2021, fins ara ha comptat amb la participació de 43 persones (el 51% de les persones ingressades), de les quals el 64% són homes i el 36%, dones. La mitjana d’edat és de 39 anys i la mitjana d’estada hospitalària és de 41 dies. En aquests primers mesos s’ha pogut constatar un alt grau d’adherència al programa i la petició, per part dels pacients, d’allargar la durada o freqüència de les sessions d’activitat física. Per part dels professionals de la sanitat implicats —psiquiatres i infermeres— la valoració del projecte és molt positiva i consideren que el programa hauria de mantenir-se. Finalment, els educadors físics esportius han posat de manifest la necessitat i la utilitat d’aquest programa, a més a més de l’obligació d’un treball pluridisciplinari en l’àmbit sanitari per afrontar reptes com aquest.

La intervenció d’un professional de CAFE en l’àmbit de la salut mental és una proposta que va començar a posar-se en marxa fa cinc anys a Osonament, entitat de referència a la comarca d’Osona en serveis integrals a persones amb trastorns mentals severs. Avui dia, el professional de CAFE forma part de l’equip de professionals d’Osonament.
 
Sessions setmanals

El treball amb els pacients de la Unitat d’Hospitalització de Salut Mental de l’HUV es fa setmanalment, per tal d’adaptar-se a les altes i baixes hospitalàries, amb grups de com a màxim 8 persones, sempre derivades des de psiquiatria com a requisit previ. A aquestes persones se’ls demana quines són les seves preferències sobre modalitats d’activitat física i, en funció de les possibilitats, s’escullen les que es porten a terme.

L’activitat física que realitzen els pacients es basa en treball aeròbic, durant tres dies a la setmana, en sessions de 45-60 minuts basades en treballs de resistència cardiorespiratòria, força muscular, equilibri i coordinació. Cada sessió s’estructura en tres parts: escalfament (proposant amplitud de moviments i joc inicial), activitat central i retorn a la calma (amb exercicis d’equilibri i estiraments passius).

Per tal d’ajustar-se a les possibles patologies associades i per tal d’assegurar-se que les persones participants s’ho passen bé i se senten desinhibides per promoure el seu benestar, les activitats s’adapten al màxim a cada pacient i la pràctica de l’exercici físic és individualitzada. 
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere