Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

PHYTODRON: Drons per aplicar productes fitosanitaris de forma eficient i minimitzar-ne l’impacte ambiental

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Phytodron, un grup operatiu en què participa l’IRTA, vol impulsar-ne i regular-ne l’ús per a aquesta finalitat i contribuir, així, a complir amb els objectius del Pacte Verd Europeu

Se sap que són més adequats que altres mitjans per aplicar fitosanitaris en parcel·les petites, zones de difícil accés o terrenys muntanyosos, però se’n desconeix l’efectivitat i la deriva que hi està associada

El primer estudi d’aplicacions amb dron s’ha realitzat  en una finca de vinya de Raimat, a Lleida (2/3/2022)

L’ús de productes fitosanitaris ―productes químics que tenen l’objectiu d’evitar plagues i prevenir i curar malalties de les plantes―  en l’agricultura és clau per aconseguir produccions de qualitat i assegurar la viabilitat tècnica i econòmica en la producció d’aliments. Ara bé, pot contribuir a la contaminació del sòl, l’aigua i de l’aire, i a la pèrdua de la biodiversitat. És per això que l’any 2020, la Comissió Europea va comprometre’s a reduir en un 50% l’ús i el risc dels plaguicides químics en l’estratègia «De la granja a taula», un element clau del Pacte Verd Europeu. Una de les maneres de fer-hi front és mitjançant l’agricultura de precisió, amb què els fitosanitaris poden aplicar-se de forma localitzada i més eficient, i reduir-ne, d’aquesta manera, l’impacte ambiental. En aquesta línia, la tecnologia dron pot ser una bona eina per aplicar de forma eficient els productes fitosanitaris i minimitzar-ne els riscos associats.

Per ara, però, es considera que l’aplicació amb drons és una aplicació aèria, a l’igual que les aplicacions amb avionetes o els helicòpters, raó per la qual estan sotmesos a una regulació més estricta que les aplicacions terrestres. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) és un dels participants en el grup operatiu estatal Phytodron, que vol generar dades i coneixement sobre l’ús dels drons com a eina segura per aplicar productes fitosanitaris en vinya, olivera i en l’àmbit agroforestal, i avançar en el marc que en regula l’ús.

Si bé, com explica Luis Asín, cap del programa de Fructicultura de l’IRTA, «s’ha demostrat que els drons són més adequats que altres mitjans per aplicar productes químics en parcel·les petites, zones de difícil accés per a alguns vehicles o terrenys muntanyosos»,  encara cal «conèixer millor la seva efectivitat a l’hora d’aplicar els fitosanitaris, estudiar els diversos mètodes d’aplicació, els efectes del vent i la velocitat del vehicle, així com avaluar la deriva que hi està associada». Per estudiar-ho, en el marc del projecte, aquest matí s’ha dut a terme el primer estudi d’aplicacions en dron en uns camps de vinya del terme municipal de Raimat, a Lleida.

El grup operatiu Phytodron es va iniciar el març del 2021 i està previst que finalitzi el març del 2023. Entre els resultats que se n’esperen destaquen: que el dron esdevingui una nova eina d’aplicació dels fitosanitaris, disminuir el nombre de sol·licituds de tractaments aeris d’acord amb la normativa europea i generar prou coneixement perquè l’aplicació de fitosanitaris amb tecnologia dron pugui deixar de considerar-se un tractament aeri i sigui considerada un tractament terrestre. «Això permetrà que es realitzin tractaments en el moment que calgui, de forma precisa i en el moment adequat», afirma Asín.

Phytodron és un grup operatiu en què hi ha, a més de l’IRTA, dos centres de recerca més, Neiker i l’Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA-CSIC); tres empreses ―BASF, Syngenta i Corteva Agriscience―; dues universitats ―la Universitat de Sevilla i la Politècnica de Madrid―; tres associacions d’agricultors ―DeCoop, Baskegur i la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV)―, una associació empresarial ―l’Asociación Empresarial para la Protección de las Plantas (AEPLA)―, el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Centre i Canàries i l’Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (INSST).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere