Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra signen un protocol d’actuació conjunta en diferents projectes de recerca i innovació

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els rectors Joan Guàrdia (Universitat de Barcelona) i Oriol Amat (Universitat Pompeu Fabra) han signat un protocol de col·laboració, amb una vigència de quatre anys, que inclou quatre actuacions concretes: la participació en el patronat dels tres centres que acollirà l’edifici del BIST /Medicina de Precisió; el desenvolupament del projecte de Recerca del Zoo; la cooperació entre l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio, UB) i la cooperació en el marc del projecte de recerca i innovació per al Benestar Planetari de la UPF.

L’acte de signatura del protocol (03/03/2022) es va fer a la sala polivalent de l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella. A banda dels dos rectors, hi han estat presents Francesc Subirada, director de la iniciativa UPF per a la Ciutadella del Coneixement; Sito Alarcón, director del Zoo de Barcelona; Salvador Carranza, director de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF); Núria Bayó, directora de programes del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST); i Josep Lluís Martí, comissionat de la UPF per al Benestar Planetari. Per part de la UB, hi han assistit Maria Feliu, vicerectora de Doctorat i Personal Investigador; Mercè Segarra, vicerectora d’Emprenedoria, Innovació i Transferència.i Olga Lanau, directora general del Grup UB.

Segons ha afirmat Oriol Amat, «el projecte del Mercat del Peix és una aposta estratègica de la UPF, amb la col·laboració del BIST i del CSIC, per situar Barcelona com un node de coneixement a l’entorn de la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari. Alhora, la proposta preveu una intervenció urbanística a l’àrea de la Ciutadella, que esdevindrà una de les transformacions urbanes més rellevants a Barcelona els darrers anys, i que reflecteix una vegada més el compromís de la UPF amb la ciutat». El rector de la UPF ha afegit que « l’entrada de la UB ens permetrà crear nous espais de col·laboració per avançar cap a la recerca de frontera en el marc d’un projecte modern, col·laboratiu i que afronta els reptes clau del segle XXI».

De la seva part, el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha valorat de forma positiva la col·laboració amb la UPF: «Aquest acord posa les bases per dos projectes clau, basats en l’experimentació biomèdica (Mercat del Peix) i les disciplines artístiques (Campus de les Arts), a Can Ricart. Són àmbits on el sistema universitari i de recerca català ha esdevingut un actor líder en el panorama internacional. Amb aquestes iniciatives, aquest lideratge quedarà encara més reforçat».

L’acte, que s’ha obert amb una benvinguda per part d’Oriol Amat, ha inclòs una presentació dels diferents projectes implicats, a càrrec dels seus directors i responsables: el projecte del Mercat del Peix (Francesc Subirada); el projecte de Recerca del Zoo (Sito Alarcón); El projecte de Biodiversitat de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) (Salvador Carranza); el projecte de Medicina de Precisió del Barcelona Institute of Science and Technology, BIST (Núria Bayó) i finalment, el nou Centre de Recerca i Innovació del Benestar Planetari de la UPF (Josep Lluís Martí).

En una segona part de l’acte, Oriol Amat (UPF) i Joan Guàrdia (UB) han formalitzat la signatura del protocol de col·laboració a propòsit del projecte del Mercat del Peix, en el marc de la Ciutadella del Coneixement, a la qual ha seguit sengles parlaments dels dos rectors. Finalment, els participants a l’acte han fet una visita a la zona del Mercat del Peix, al costat del campus de la Ciutadella de la Universitat.

Una col·laboració àmplia que es concretarà en quatre actuacions

En una primera fase, aquesta col·laboració comptarà amb la participació efectiva de la UB i la UPF en el patronat dels tres centres que desenvoluparan activitats a l’edifici del BIST /Medicina de precisió: la UB en l’Institut de Bio-Enginyeria de Catalunya (IBEC) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), i la UPF en el Centre de Regulació Genòmica (CRG). D’aquesta manera, tant la UB com la UPF, com a socis del projecte i membres dels patronats d’aquests tres centres de recerca, participaran dels objectius i les estratègies presents i futures del BiomedBIST.

També a curt termini, les dues institucions enfortiran i reorientaran la recerca vinculada a la Fundació Barcelona Zoo i coordinaran esforços per tal de desenvolupar conjuntament el projecte que impulsa la direcció del Zoo per constituir un pol de coneixement i recerca de la conservació de la biodiversitat.

Una altra actuació, en aquest cas a mitjà termini, és la possibilitat que s’estableixin col·laboracions científiques entre l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio, UB).

Finalment, la UPF, en referència el seu projecte de recerca i innovació per al Benestar Planetari, considera que, juntament amb la UB, es poden explorar i identificar futures vies de col·laboració entre ambdues institucions, com a part d’unes propostes més disruptives i compromeses en un àmbit interdisciplinari.

A banda d’aquestes quatre accions concretes, el conveni reflecteix que ambdues universitats consideren molt adequada i necessària la presència de la Universitat Autònoma de Barcelona tant a nivell de l’edifici BIST/Medicina de precisió, amb la participació de la UAB en el patronat de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), que desenvoluparà activitats al nou edifici, com a nivell de reorientar la recerca vinculada a la Fundació Barcelona Zoo, o en referència a articular col·laboracions en l’àrea de coneixement de la Biodiversitat.

Sis àmbits de col·laboració diferenciats

El protocol signat esmenta sis àmbits generals de col·laboració entre la UPF i la UB: la relació amb el territori (incrementar la presència acadèmica i científica en el districte 22 @ i mantenir-hi la cooperació amb l’Ajuntament de Barcelona i les institucions i empreses de l’entorn); la recerca (establir un conjunt de bones pràctiques per al desenvolupament dels projectes interuniversitaris de gran impacte i valor afegit); la docència (creació de graus i postgraus interuniversitaris innovadors, de caràcter internacional i professionalitzador).

Els tres àmbits restants són els afers institucionals (participació en aliances innovadores entre institucions acadèmiques, governamentals i filantròpiques); la responsabilitat social universitària (elaborar un model de memòria de RSU) i finalment, el finançament i la governança (intercanvi d’idees i propostes per impulsar una revisió del sistema de finançament de les universitats públiques).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere