Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

ICRA: Jornada online “Aigua subterrània: fent l’invisible, visible” (17 de març)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El proper dijous 17 de març s’organitza una jornada que aborda la realitat de les aigües subterrànies.

Les aigües subterrànies proporcionen gairebé la meitat de tota l’aigua potable a tot el món, al voltant del 40% de l’aigua per a l’agricultura de regadiu i al voltant d’una tercera part del subministrament d’aigua necessària per a la indústria. Manté els ecosistemes, manté el flux base dels rius i evita la subsidència de la terra i la intrusió d’aigua de mar. Malgrat la seva importància, les aigües subterrànies són invisibles. I fora de la vista sovint també significa fora de la nostra percepció i enteniment.

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) és un centre que té per objecte la recerca en l’àmbit de l’aigua i dels seus recursos, entre ells els recursos d’aigua subterrània, des de una visió integral del cicle de l’aigua incloent els aspectes qualitatius i quantitatius.

Amb aquesta missió, ICRA es suma a la celebració del Dia Mundial de l’Aigua 2022, amb el lema “Aigua subterrània: fent l’invisible, visible” i organitza, el proper dijous 17 de març, una jornada que aborda la realitat de les aigües subterrànies a nivell de confederació hidrogràfica en l’abastament, amb èmfasi a les Conques Internes de Catalunya, i els reptes actuals de les aigües subterrànies en els propers plans de gestió.

La jornada es basarà en dues sessions que tractaran sobre la “Importància actual de les aigües subterrànies en l’abastament” i els “Reptes actuals en la gestió de les aigües subterrànies”. I comptarà amb la intervenció d’experts tant de l’ICRA com de l’entorn universitari, administratiu i professional. Tots ells aportaran una visió actual del tema, contribuiran a difondre el coneixement de les aigües subterrànies i la seva importància en l’abastament humà i la preservació ambiental.


JORNADA: AIGUA SUBTERRÀNIA: FENT L’INVISIBLE, VISIBLE

Data: 17 de març de 2022.
Horari: de 9:45 a 14:00 h
Inscripció gratuïta: https://forms.office.com/r/adU5N6QgLK
Darrer dia d’inscripció: 14 de març a les 14h.
Modalitat en línia


PROGRAMA:

9:45 h.  Presentació de la jornada. A càrrec del Dr. Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA)

IMPORTÀNCIA ACTUAL DE LES AIGÜES SUBTERRÀNIES EN L’ABASTAMENT

10:00 h. La importància de celebrar un dia mundial dedicat a l’aigua subterrània: la tasca pionera del Dr. M. Ramón Llamas. A càrrec del Dr. Emilio Custodio, Universitat Politécnica de Catalunya (UPC) – Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC)

10:20 h. Les aigües subterrànies en el context de les CIC: els instruments de planificació. A càrrec de la Dra. Mireia Iglesias, Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

10:40 h. Les aigües subterrànies en l’abastament de la Costa Brava: un recurs estratègic? A càrrec del Sr. Lluís Sala i Sr. Agustí López-Fàbrega, Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (CCB-Gi)

11:00 h. Descans

REPTES ACTUALS EN LA GESTIÓ DE LES AIGÜES SUBTERRÀNIES

11:20 h. Les aigües subterrànies i els ecosistemes dependents. A càrrec de la Dra. Anna Menció, Universitat de Girona (UdG)

11:40 h. Qualitat de les aigües subterrànies: Contaminants vs remediació. A càrrec del Dr. Albert Soler, Universitat de Barcelona (UB)

12:00 h. Aplicació de la Intel·ligència Artificial a la gestió hidrològica. A càrrec de la Dra. Ester Vilanova, la consultoria ambiental Amphos 21

12:20h. Factors socials en la gestió de les aigües subterrànies. A càrrec de la Dra. Viviana Re, Universitat de Pisa, Itàlia

Torn de paraules + cloenda

12:40h. Intervencions dels assistents. Moderador: Dr. Josep Mas-Pla, ICRA-UdG

13:30h. Cloenda + manifest. A càrrec del Dr. Damià Barceló, Director ICRA

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere