Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els docents de Catalunya continuen el segon dia de vaga i es manifesten a les principals ciutats / La protesta al Saló de l’Ensenyament impedeix que el conseller el pugui inaugurar

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La segona jornada de vaga a l’educació de Catalunya ha començat al Saló de l’Ensenyament, que avui s’inaugurava a Fira Barcelona, a Montjuïc.

Una cinquantena de persones han accedit al recinte uns minuts abans que el saló obrís les portes i han exhibit pancartes contra el conseller d’Educació, Josep González-Cambray.

Aquesta protesta ha obligat a ajornar la inauguració del saló, en què estava prevista la intervenció de Cambray i de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. També s’ha ajornat la posterior atenció als mitjans de comunicació per part de Cambray.

Cambray, al final, ha comparegut en roda de premsa a la seu del Departament d’Educació. Allà, ha anunciat que el curs vinent els centres que no vulguin aplicar el nou currículum podran no fer-ho.

10.000 manifestants a Barcelona

En aquest segon dia s’han programat manifestacions descentralitzades arreu del territori. La de Barcelona ha començat a la plaça dels Països Catalans, davant de l’estació de Sants, i ha recorregut el carrer de Tarragona fins a la plaça d’Espanya, a les portes del Saló de l’Ensenyament.

A la una del migdia, la Guàrdia Urbana ha xifrat l’assistència en uns 10.000 manifestants.

Passada aquesta hora, uns 200 manifestants han avançat per l’avinguda Maria Cristina, fins a l’accés principal del Saló de l’Ensenyament, a la plaça de l’Univers, que ha quedat tancat.

Amb intenció d’entrar-hi, alguns manifestants primer han tombat tanques metàl·liques que hi havia instal·lades i després ha sacsejat les reixes fixes del recinte.

A l’interior de la plaça, preventivament, s’hi han desplegat efectius de la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra.

Manifestacions descentralitzades

També s’han convocat mobilitzacions a Girona, Lleida, Manresa, Tarragona i Tortosa.

Lleida s’ha fet una encartellada a la façana dels Serveis Territorials de la Generalitat.

La protesta s’ha desplaçat després a la seu d’ERC, on també han enganxat cartells. A la capital del Segrià la manifestació està convocada a la tarda, pel centre de la ciutat.

Tarragona han sortit al carrer entre 2.000 i 3.000 persones, entre mestres, professors i alumnes de secundària, que s’han manifestat des de la plaça Imperial Tàrraco fins als Serveis Territorials.

Girona la segona jornada de vaga a l’educació ha fet sortir al carrer un miler de persones, que també han arribat fins als Serveis Territorials, on s’han reunit representants d’Educació i directors de centres públics de secundària per debatre els punts que van recollir i entregar ahir en un manifest.

Tortosa, el personal de diferents centres educatius ha fet diverses marxes fins als Serveis Territorials, on s’han concentrat uns 200 mestres de les Terres de l’Ebre, que han demanat la dimissió de Cambray.

Manresa han sortit al carrer uns 300 docents, que han recorregut el centre de la ciutat i han tallant alguns carrers, des de la seu dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central fins a l’Institut Lluís de Peguera. Els lemes han estat reivindicatius, com ara “No va de vacances, va de mancances”, o “Cambray, tant màrqueting no mola, trepitja més l’escola”.

Dijous, la manifestació arribarà a la plaça de Sant Jaume. Als cinc dies de vaga convocats aquest mes (els altres dos són el 29 i el 30 de març) cal afegir-hi la vaga del 23 de març, convocada per alguns sindicats i associacions d’alumnes contra la sentència que obliga a fer el 25% de les classes en castellà.

Demanen parlar amb Aragonès

Els sindicats de mestres i professors afronten el segon dels cinc dies de vaga convocats aquest mes amb una petició molt clara. Denuncien el “bloqueig” de les converses amb el conseller, a qui ja no consideren un interlocutor vàlid, i exigeixen que sigui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui encapçali les negociacions.

En un comunicat, critiquen la “ineficàcia i inexpertesa” de Gonzàlez-Cambray i diuen que “no entén que cal cedir per arribar a un acord”.

Últim dia de vaga a la concertada

Aquesta segona jornada serà també l’última en el cas dels centres concertats, on aquest dilluns la incidència de la vaga ha estat molt inferior a la de la pública.

El comitè de vaga ha xifrat el seguiment global en un 60%, tot i que diuen que a secundària ha arribat al 75% i, a primària, al 70%. Des de la conselleria rebaixen molt el seguiment. Han parlat d’un 33% als centres públics i d’un 8% als concertats.

Els serveis mínims són els mateixos per a cada dia de convocatòria, de manera que els centres estaran oberts per acollir alumnes, encara que no es pot garantir el funcionament habitual per la incidència que pugui tenir la vaga.

Fotografia: Una cinquantena de docents mostren pancartes contra el conseller d’Educació en el Saló de l’Ensenyament (ACN/María Belmez).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere