Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

OpenSystems / UB i Federació Salut Mental: Nou xatbot de ciència ciutadana per a fer recerca participativa sobre les xarxes de suport social en salut mental

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Aquesta iniciativa promoguda per OpenSystems de la Universitat de Barcelona i la Federació Salut Mental Catalunya utilitza el poder social i innovador d’un xatbot de Telegram per a fer recerca participativa sobre les xarxes de suport social en salut mental.

La singularitat d’aquest projecte és que les coinvestigadores són persones amb experiència i vivències pròpies en salut mental i les seves famílies. Un xatbot de persones a persones que compta amb 222 relats de 32 testimonis que pateixen problemes en salut mental i els seus familiars.

CoActuem per la salut mental’ és una iniciativa està emmarcada dins del projecte CoAct, que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.

CoActuem per la Salut Mental és un projecte de ciència ciutadana que respon a una preocupació social i que involucra a la pròpia ciutadania fent-la coinvestigadora i coactora de la recerca. En aquest singular estudi, iniciat recentment per OpenSystems de la Universitat de Barcelona i la Federació Salut Mental Catalunya, hi participen 32 persones amb experiència pròpia en salut mental i els seus familiars que han compartit 222 relats de vivències reals per a que siguin la font d’anàlisi de la recerca ciutadana.

A través d’un innovador xatbot de Telegram, completament anònim, les persones participants reben diàriament un relat real sobre salut mental, el qual han de llegir curosament i respondre tenint en compte la seva experiència personal. La participació en aquest xatbot està oberta a tota la ciutadania major de 18 anys. Participen també al projecte persones amb experiència pròpia en salut mental i associacions, col·lectius i gent que té interès en fer recerca per ajudar a aquells que pateixen problemes de salut mental, un dels reptes prioritaris actualment a nivell sanitari i social.  

La singularitat d’aquest xatbot és que és de persones a persones i és el primer per fer recerca de ciència ciutadana. Un xatbot “ordinari” és un programa informàtic dissenyat per simular converses amb humans a través d’internet. En canvi, aquest xatbotenvia missatges que no han estat generats per cap bot. Envia relats viscuts per les persones coinvestigadores del projecte, molts d’ells il·lustrats. Els relats volen ser escoltats per moltes persones, des de qualsevol indret del món, ja que els continguts estan disponibles en català, castellà, anglès i alemany. 

La ciència ciutadana és un model de recerca científica cada cop més estès i que compta amb la participació activa del públic general o de col·lectius especialment interessats en una temàtica concreta. 

Aquest estudi, a més, vol identificar quines són les xarxes de suport social que tenim en el nostre entorn quotidià i que faciliten el nostre benestar emocional. Es refereixen a l’entorn social de la persona, a les xarxes que es generen de manera informal i no professionalitzada. Totes les persones necessitem un entorn afectiu que ens proveeixi estima, acompanyament i suport pel propi benestar, especialment en els moments difícils. Destaquen particularment les nostres famílies, entenent que la família engloba aquelles persones amb les que compartim vincles afectius estrets i continuats. En el cas de les persones amb problemes de salut mental, tenir un entorn social i afectiu és un element cabdal pel procés de recuperació. 

Aquest estudi aportarà noves i nombroses dades científiques que serviran per poder comprendre millor el valor de les xarxes de suport social. Una deliberació pública posterior permetrà concretar i validar aquelles mesures que caldria impulsar a curt, a mig i a llarg termini per part de la pròpia comunitat de l’àmbit de la salut mental o per part del conjunt de la societat. Aquesta recerca és cabdal perquè les persones amb experiència pròpia en salut mental i les seves famílies reivindiquin la importància i l’eficàcia de les xarxes de suport social com a facilitadores dels processos de recuperació i de millora de la qualitat de vida. Les xarxes actuen com a factor preventiu de les situacions d’aïllament i exclusió social. 


Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere