Tercer dia de protestes i de vaga d’ensenyament a Catalunya
La Guàrdia Urbana xifra en 10.000 els participants en la manifestació de Barcelona, en la tercera de les cinc jornades de vaga previstes
Mestres i professors d’escoles i instituts estan convocats aquest dijous a una nova jornada de vaga, la tercera de les cinc previstes.
El seguiment de la convocatòria a les 12 del migdia és de gairebé el 10%, segons el departament d’Educació, mentre que segons el sindicat Professors de Secundària el seguiment estimat entre el professorat de secundària és d’un 47,8% als instituts públics catalans.
Aquest dijous, la manifestació ha discorregut pels carrers de Barcelona, des de la plaça Universitat fins a la plaça Sant Jaume. Segons la Guàrdia Urbana hi han participat unes 10.000 persones.
Acabada la manifestació, representants de la comunitat educativa s’han reunit amb responsables del departament de Presidència i els han entregat un comunicat conjunt.
Els responsables del Govern han assegurat que traslladaran les queixes al president, Pere Aragonès, però els vaguistes s’han mostrat escèptics amb el resultat que puguin aconseguir.
Dimecres el seguiment de la vaga ja va ser una mica menor que el primer dia. Segons el Departament d’Educació, va ser del 15% a la pública i gairebé un 8% a la concertada, mentre que els sindicats diuen que va ser de gairebé el 50%.
La resposta del conseller Josep Gonzàlez-Cambray
Davant les mobilitzacions, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha obert la porta perquè les escoles i els instituts que ho vulguin no apliquin els nous currículums el curs que ve.
Pel sindicat Professors de Secundària, l’anunci “no fa sinó palesar novament el seu menyspreu envers els representants dels docents, així com el desconeixement de la realitat dels centres i de l’opinió majoritària del professorat de la secundària catalana”.
Amb el gest, la conselleria ha volgut donar mostra de capacitat de diàleg amb els sindicats. El que no canvia és l’avançament d’una setmana el curs que ve: les escoles començaran el dia 5 de setembre, i els instituts, el dia 7. “Això no està en qüestió”, ha assegurat Gonzàlez-Cambray.
El conseller defensa: “No hi ha ningú que digui que això no sigui una bona mesura per a l’alumnat“, especialment per al més vulnerable, i que s’ha pres la decisió d’avançar l’inici de les classes a partir de quatre informes del Consell Escolar que apuntaven, entre altres coses, que les vacances d’estiu són massa llargues.
En tot cas, diu que s’escoltaran les propostes “per millorar”. El que està en estudi, ha explicat, és l’organització de l’activitat gratuïta a les tardes, ja que el canvi de calendari també preveu que hi hagi jornada reduïda durant tot el mes de setembre.
Tall a la ronda Litoral
Aquest dijous al matí, durant més d’una hora, representants del professorat han tingut tallada en tots dos sentits la ronda Litoral, a Barcelona, a l’altura de l’Hospital del Mar. Cap a mig matí la circulació ja s’havia normalitzat en aquesta via.
Per què alguns docents critiquen el nou currículum?
D’entrada, alguns docents retreuen a la conselleria que el nou currículum se’ls fes arribar “durant el pitjor moment de la gestió de la covid als centres”, al gener, i que només se’ls va donar una setmana per valorar-lo i fer-hi aportacions.
A secundària, afegeixen, s’imposa un canvi “profund de transformació educativa”, i es fa “sense temps per a un debat pedagògic als centres”.
Pels sindicats, els canvis curriculars a secundària i al batxillerat per al curs vinent s’han tirat endavant “amb presses i sense consultar”, i creuen que comportaran “un empobriment del nivell educatiu”, perquè se suprimiran o reduiran algunes matèries, tot i que s’ha fet marxa enrere amb la filosofia.
Com que es vol dotar els centres de més autonomia, pensen que hi haurà instituts “de primera i de segona categoria”.
Fotografia: D’una manifestació a Tarragona.