ERA4Ukraine: La Comissió Europea posa en marxa una finestreta única per ajudar els investigadors d’Ucraïna
La Comissió Europea ha posat en marxa el portal «Espai europeu de recerca per a Ucraïna» (ERA4Ukraine), una finestreta única d’informació i serveis de suport per als investigadors que treballen a Ucraïna i els investigadors que han fugit d’Ucraïna. El portal aplega iniciatives a escala de la UE, dels diversos països i de grups no governamentals. Pretén ajudar els investigadors afectats a trobar allotjament i oportunitats laborals, facilitar el reconeixement dels seus títols acadèmics i oferir-los d’altres serveis.
El portal ERA4Ukraine es posa en marxa en l’actual xarxa EURAXESS, que dona suport a investigadors connectant més de 600 centres i 43 portals nacionals de tots els estats membres de la UE i els països associats a Horitzó Europa. Ben aviat tota la informació estarà disponible tant en anglès com en ucraïnès. Cada estat membre i país associat disposa d’un portal nacional en el qual es publicaran els serveis de suport de manera estructurada. Fins ara hi ha disponibles trenta portals nacionals.
Mariya Gabriel, comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha declarat:«Fem costat als investigadors i els innovadors d’Ucraïna que s’enfronten a circumstàncies inaudites arran de la invasió del seu país per part de Rússia. Les aportacions dels científics i els investigadors ucraïnesos han estat clau per a la recerca i la innovació de la UE. En espera que es ratifiqui l’associació d’Ucraïna a Horitzó Europa, ens hem assegurat que els beneficiaris que han obtingut finançament ja poden rebre els fons dels programes de R+I de la UE. La posada en marxa avui d’ERA4Ukraine és una altra acció important de suport als nostres col·legues ucraïnesos.»
En la mateixa línia, Maria Leptin, presidenta del Consell Europeu de Recerca (ERC), ja va demanar la setmana passada a tots 5 600 beneficiaris de les subvencions de l’ERC que proporcionessin allotjament temporal a investigadors i personal de suport refugiats d’Ucraïna. Amb aquesta nova iniciativa de l’ERC, que s’ha incorporat al portal ERA4Ukraine, s’han rebut fins ara 380 ofertes en cosa de dos dies.
Altres iniciatives de la UE són l’accés a Science4Refugees, una iniciativa prèvia d’EURAXESS que proporciona estades de pràctiques i feines a temps parcial o complet per a refugiats, així com l’accés a una comunitat europea de recerca, Solidaritat de la Unió amb Ucraïna i «Investigadors en situació de risc» de MSCA.
El portal ERA4Ukraine també enllaça amb #Science4Ukraine, un grup d’estudiants i científics investigadors voluntaris d’institucions acadèmiques d’Europa i d’arreu del món. Els voluntaris recopilen i difonen informació sobre oportunitats d’ajuda a nivell de les universitats, nacional i internacional per a estudiants de postgrau i investigadors directament vinculats a una institució acadèmica d’Ucraïna.
+++
Fotografia: Adaline H. ucraïnesa refugiada a Catalunya.