Projecte educatiu AULAMAR : Els instituts de secundària prendran el pols al litoral barceloní amb embarcacions d’esbarjo sostenibles
Aquest projecte educatiu que uneix ciència i esport vol fomentar el coneixement i l’ús sostenible del litoral entre els joves.
Les dades obtingudes a través de la iniciativa serviran per comprendre millor els processos físics que governen les platges de Barcelona, per exemple, quan hi ha tempestes.
El passat 27 de desembre arrencava AULAMAR, un projecte educatiu coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i finançat per la Fundació BIT Habitat que busca promoure el coneixement del litoral barceloní entre els més joves a través de l’ús d’embarcacions d’esbarjo sostenibles. Es dirigeix, en especial, a l’alumnat de secundària, al qual vol conscienciar sobre la importància de fer un ús sostenible de la costa.
A part de l’ICM-CSIC, també participen en el projecte la Facultat de Nàutica de Barcelona (FNB-UPC), la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC), l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), el Club Patí Vela de Barcelona (CPVB), l’associació de pescadors del barri de la Barceloneta (Cap a Mar), la cooperativa d’iniciatives sostenibles Tarpuna i més d’un centenar d’alumnes de diferents instituts.
L’estat del litoral barceloní
La tradició marítima ha condicionat històricament el creixement econòmic i social de Barcelona. A conseqüència de la pressió exercida per l’activitat humana i el canvi climàtic, l’ecosistema costaner de la ciutat comtal és avui “extremadament vulnerable”, segons apunta Josep Lluís Pelegrí, professor d’investigació i director de l’ICM-CSIC.
“Paradoxalment, l’oceanografia està tecnològicament més preparada per estudiar el mar obert que el medi litoral. En aquest context de vulnerabilitat mediambiental, hem de millorar dràsticament el coneixement de l’estat i l’evolució de l’ecosistema costaner, per la qual cosa cal un monitoratge constant que és possible, no només a través dels projectes científics, sinó també a través d’iniciatives educatives com és el cas d’AULAMAR”, afegeix Pelegrí.
Un programa pilot
AULAMAR és un programa pilot de monitoratge de les aigües costaneres que involucra els joves en un projecte real de recerca oceanogràfica. Busca fer més estreta la relació entre aquest col·lectiu i el litoral barceloní a través d’una ciència més oberta, inclusiva i participativa. Així mateix, pretén obtenir dades oceanogràfiques que ajudaran a comprendre millor l’impacte social i mediambiental de l’activitat humana i el canvi climàtic en els ecosistemes costaners.
En el marc d’aquesta iniciativa, científiques i científics acompanyaran a més d’un centenar d’alumnes de diferents instituts en la construcció i desenvolupament d’un sistema d’obtenció de dades oceanogràfiques del litoral barceloní de baix cost. “Els prototips de mesura desenvolupats s’instal·laran en embarcacions d’esbarjo sostenibles com ho són el patí de vela, el SUPsurf, el caiac o altres embarcacions pesqueres”, explica Raul Bardají, de l’UTM-CSIC.
Aquests aparells recolliran dades de, per exemple, el tipus de residus que es troben a les platges de Barcelona, la qual cosa permetrà obtenir una fotografia més completa de l’estat del litoral barceloní. A més, segons explica la investigadora de l’ICM-CSIC Nina Hoareau, “els nous registres ens proporcionaran informació sobre els processos físics que governen el litoral, la qual cosa ens ajudarà a comprendre millor la distribució de les aigües residuals durant els episodis de pluja o la dels residus plàstics en certes zones de la costa, entre altres”.
Per la seva banda, l’investigador de l’ICM-CSIC Ignasi Vallès, convençut que elconeixement i la sensibilització requereixen emoció i participació, conclou que “AULAMAR és un projecte integral que apodera l’alumnat, la qual cosa és clau perquè sigui conscient de la importància que té la seva labor per a la comunitat científica i, al cap i a la fi, per a la societat. Estem convençuts i convençudes que, d’aquesta manera, arribarem a ser els i les ciutadanes blaves que tant necessita Barcelona”.
Aquesta iniciativa encaixa a la perfecció amb la filosofia de la Dècada de les Ciències Oceàniques pel Desenvolupament Sostenible (2021-2030) promoguda per les Nacions Unides, en la qual Barcelona participa a través del programa Ocean Cities, una xarxa internacional coordinada per l’ICM-CSIC creada per impulsar les ciutats oceàniques sostenibles.