La Generalitat Valenciana finança 10 projectes d’organitzacions de cooperació al desenvolupament per donar resposta a la crisi humanitària a Ucraïna
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica del Govern Valencià, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que “la solidaritat dels valencians i les valencianes és el nostre granet d’arena per a pal·liar la situació tan terrible que està vivint el poble ucraïnés”.
Pérez Garijo ha realitzat aquestes declaracions després de presidir la sessió extraordinària del Comitè Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE), en què s’han aprovat les intervencions d’ajuda d’emergència per a donar suport a les víctimes del conflicte bèl·lic a Ucraïna a través dels 10 projectes presentats per diferents organitzacions de cooperació al desenvolupament.
El Govern valencià dona suport al desplegament d’aquestes accions amb 782.653 euros per atendre les necessitats urgents de la població ucraïnesa.
La consellera ha assegurat que la Generalitat “realitza aquesta aportació a través d’entitats que treballen al terreny, que viuen de prop el conflicte i coneixen les necessitats de la població ucraïnesa, una quantia que va destinada fonamentalment a productes de primera necessitat i primers auxilis”.
Pérez Garijo ha recordat que “la millor ajuda humanitària és fer aportacions a les entitats que operen al terreny i que saben de primera mà el que es necessita per pal·liar aquesta terrible situació”.
Alhora, la consellera de Cooperació ha assenyalat que “seguirem en aquesta línia per poder desplegar propers projectes a través d’ONGD amb què la Generalitat treballa de manera contínua”.
Les actuacions finançades se centren en els àmbits d’alimentació; primers auxilis; salut mental; medicaments d’emergència, kits d’obstetrícia i medicina quirúrgica; entrega d’articles de primera necessitat; educació; ajuda a la realització de tràmits per a l’acolliment de la població ucraïnesa desplaçada; instal·lació d’espais d’atenció a població desplaçada; creació de zones segures d’allotjament; o accés a serveis bàsics a les persones refugiades, entre d’altres prioritats.
En concret, es finançaran els projectes presentats per Farmamundi, Creu Roja, ACNUR, Psicòlegs i psicòlogues sense Fronteres, Vides, Unicef, Juntos per la Vida, Acción contra el Hambre i Cesal. Les diferents accions es desenvoluparan a Ucraïna i països fronterers com Moldàvia, Polònia, Hongria, Romania o Eslovàquia.
La sessió, que s’ha realitzat en format telemàtic, ha comptat amb representació de la Coordinadora Valenciana d’ONGD (CVONGD); del Fons Valencià per la Solidaritat; de les tres Diputacions; dels ajuntaments de València, Alacant i Castelló; de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP); dels municipis més xicotets de cada província; així com de les conselleries.
Informació actualitzada a GVA Oberta
A la web GVA Oberta s’ofereix informació actualitzada sobre com s’està canalitzant la solidaritat valenciana amb el poble ucraïnés. Així mateix, s’insisteix en la importància que la societat valenciana s’informe de les vies d’ajuda només a través dels canals de fonts oficials per a evitar la difusió d’informació errònia o falsa que puga ser contraproduent o perillosa, o que puga provocar fraus o estafes.
Alhora, s’aconsella que davant el canvi de necessitats en els productes demandats per l’ambaixada d’Ucraïna i per tal que les compres es realitzen sobre el terreny i arriben de la forma més immediata, les persones interessades poden fer les seues donacions a través dels comptes solidaris habilitats amb aquesta finalitat i que poden ser consultats al portal GVA Oberta.
En aquest sentit, s’ofereix un llistat d’organitzacions inscrites al Registre d’Agents de Cooperació Valenciana que estan treballant al terreny, i que es va actualitzant periòdicament.
A més, es recorda que l’acollida a territori espanyol de persones refugiades procedents d’Ucraïna es canalitza mitjançant el sistema d’acollida de protecció internacional regulat per l’administració pública. A la web es poden trobar diferents formularis per a realitzar ofertes d’allotjament, a més d’oferir informació d’interés per a la població desplaçada com el programa d’acollida lingüística.