Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya activa tots els mecanismes d’acollida d’estudiants, professorat universitari i investigadors afectats per la invasió d’Ucraïna

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Departament de Recerca i Universitats ha activat tots els mecanismes d’acollida d’estudiants, professorat universitari i investigadors afectats per la invasió d’Ucraïna en coordinació amb les universitats i els centres de recerca català. La consellera Gemma Geis ha presentat avui a la reunió del Consell Executiu un informe sobre les actuacions que s’estan duent a terme des del començament de la guerra.

L’endemà de l’inici de la invasió russa sobre Ucraïna, la Comissió de Relacions Internacionals del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va activar el Protocol interuniversitari d’emergències i alertes internacionals que té l’objectiu d’establir els mecanismes mínims necessaris per coordinar les actuacions que han de dur a terme l’Administració i les universitats en la gestió de l’emergència. El protocol actua mitjançant el Comitè Interuniversitari d’Emergències Internacionals, format pels responsables de relacions internacionals de les 12 universitats catalanes.

En paral·lel, es van activar immediatament els circuits de comunicació previstos amb Protecció civil i Govern Exterior i, a partir d’aquest moment, el Departament de Recerca i Universitats s’ha integrat al comitè tècnic de seguiment de les actuacions del Govern en relació a la invasió d’Ucraïna que reporta al Grup Interdepartamental d’Ucraïna del Govern.

 Identificació i atenció als estudiants, professors i investigadors afectats

Les universitats i centres de recerca de Catalunya han activat els seus protocols d’emergència i han identificat i localitzat tots els membres de la comunitat universitària i de recerca que podien estar afectats per l’esclat de la guerra. La identificació s’ha centrat tant els catalans que es trobaven a Ucraïna en el moment de la invasió, com també els ucraïnesos que es trobaven a Catalunya fent estades de mobilitat internacional de curta i de llarga durada. Cal subratllar que no hi ha hagut situació de perill per a membres de la comunitat universitària catalana desplaçats a Ucraïna.

Des del Comitè Interuniversitari d’Emergències Internacionals s’han recollir dades de les universitats i dels centres de recerca sobre nacionals ucraïnesos que fan estades a Catalunya, així com de nacionals de països fronterers que podien tenir dificultats bé per retornar als seus països, originaris de Rússia, Bielorússia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia i Moldàvia.

Durant aquestes setmanes, les universitats de Catalunya han hagut de donar resposta a tres situacions diferenciades:

-Estudiants ucraïnesos que eren a Catalunya en el moment de l’inici de la invasió i que no podran retornar al seu país quan acabin les estades de mobilitat. Per a aquests estudiants, una trentena, les universitats han buscat maneres de facilitar-los que puguin allargar les estades de mobilitat.

-Estudiants ucraïnesos que cursen estudis regulars a Catalunya i que tenen dificultats per contactar amb les famílies i que plantegen situacions que demanen acompanyament psicològic sobretot. Aquesta situació afecta 250 estudiants.

-Estudiants russos que fan estades de mobilitat de curta durada o de llarga durada i que s’han quedat sense finançament a causa del bloqueig bancari imposat a Rússia. La situació d’aquests estudiants, que són 600, és altament preocupant perquè sense una manera de superar el tancament financer es quedaran sense possibilitat de pagar allotjament i manutenció les properes setmanes.

A banda, cal destacar el fet que les universitats atenen aproximadament cada setmana un centenar de consultes d’estudiants ucraïnesos que són a Ucraïna i que demanen informació sobre les possibilitats de venir a estudiar a universitats catalanes el curs 2022-2023.

 Mecanismes per a l’acollida acadèmica d’estudiants a les universitats catalanes

Tot i que les universitats ja estan acollint en aquest moment alguns estudiants ucraïnesos que eren a Catalunya en el moment de la invasió i que no poden tornar al seu país, de cara al curs 2022-2023 s’està treballant en un pla d’acollida global del sistema universitari de Catalunya que establirà un marc consensuat i compartit respecte als següents àmbits:

-Criteris d’acollida d’estudiants

-Procediments per l’admissió als estudis

-Criteris de reconeixement de crèdits

-Requisits per a l’admissió als estudis

-Proves d’admissió específiques

-Tutoria i mentoria

-Atenció psicològica i assessorament administratiu i jurídic

-Competències lingüístiques mínimes exigibles

-Acollida lingüística i cultural

Així mateix, aquest pla global recollirà els serveis concrets que cada universitat posa a disposició de les persones acollides i determinarà els canals d’informació entre Govern i universitats per disposar d’una radiografia general de la situació al sistema universitari.

 Acollida de professorat i investigadors

Com s’ha fet amb els estudiants, el sistema de recerca de Catalunya ha posat en marxa iniciatives bilaterals entre les universitats catalanes i les universitats ucraïneses, i ja s’han acollit alguns investigadors. En aquest sentit, cal destacar la iniciativa Science for Ukraine (https://scienceforukraine.eu), promoguda per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que posa en relació les ofertes laborals del sistema de coneixement de més de 50 països del món amb investigadors ucraïnesos. En aquest sentit, per a l’acollida de personal docent i investigador, així com de personal d’administració i serveis, els centres de recerca i les universitats s’han dotat també de protocols específics.

Amb tot, cal posar de relleu que les mesures d’emergència que estan adoptant les universitats en aquests moments s’estan duent a terme amb recursos propis i això, ara per ara, en limita el seu abast.

Protocol d’acollida de persones refugiades: Universitats Refugi

Les mesures que s’han posat en marxa des del Departament de Recerca i Universitats formen part del Protocol d’Universitats Refugi en el qual està treballant el Departament a través de la Direcció General d’Impacte Territorial i Social del Coneixement. Amb aquest protocol, que està en una fase molt avançada de desenvolupament i que va més enllà de la situació actual que es produeix a Ucraïna, es pretén facilitar que persones refugiades que han arribat a Catalunya a causa de situacions d’emergència puguin realitzar estudis superiors al sistema universitari català i es puguin incorporar al sistema de recerca de Catalunya.

 El Protocol es destina a persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional que necessiten iniciar o donar continuïtat als seus estudis universitaris a Catalunya, tant si ho fan amb un procés d’admissió als estudis oficials amb la finalitat d’obtenir un títol universitari català com si ho fan amb incorporació temporal per retornar al seu estudi d’origen; i a les persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional que es puguin incorporar com a PDI o PAS a les universitats i centres de recerca de Catalunya.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere