Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’XI edició de l’Escola Europea de Primavera d’Història de la Ciència se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig al Llatzeret de Maó

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’objectiu de l’Escola Europea de Primavera d’Història de la Ciència, organitzada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i l’Institut Menorquí d’Estudis, és debatre qüestions i reptes de la història de la ciència, la tecnologia i la medicina, amb una mirada internacional, crítica i col·laborativa.

L’onzena edició titulada “Pandemic Pasts, Pandemic Furures: Sources, histories, imaginations” tractarà sobre pandèmies i explorarà una idea de manera transdisciplinària: quan una crisi assalta el present, la recerca de solucions obliga a revisar el passat i a re-imaginar el futur.

El dia 6 de maig, a les 20h, l’artista invitat MITO Collective farà una projecció a la façana de l’edifici del costat de l’Ajuntament de Maó (Plaça del Carme) a partir del treball realitzat amb els experts i expertes de l’Escola Europea de Primavera per reflexionar sobre les idees que sorgeixin durant la jornada.

La pandèmia de la COVID-19 ha fet trontollar definitivament la creença de finals del segle XX en la fi dels brots de malalties infeccioses a les societats occidentals. El resultat és una sensació de reconnexió reticent amb el passat, quan les onades recurrents de pesta, còlera, febre groga o grip van causar estralls en grans sectors de la població mundial. Les pandèmies tornen a entrar en l’equació, ja sigui de manera imminent o en un futur més llunyà, i és probable que de tant en tant sorgeixi la por col·lectiva, la desconfiança i la desorientació, com ja va passar en segles anteriors. A més, una altra convicció general és que la COVID-19 desencadenarà (o accelerarà) interrupcions en la política, l’economia, la societat i la cultura.

Els dies 5, 6 i 7 de maig se celebrà l’XI edició de l’Escola Europea de Primavera “Passats pandèmics, futurs pandèmics. Fonts, històries, imaginacions”, que pretén estar a l’altura dels reptes intel·lectuals i socials que suposa l’actual pandèmia. Explorarà una idea de manera transdisciplinària: quan una crisi assalta el present, la recerca de solucions obliga a revisar el passat i a re-imaginar el futur.

Tenint en compte que les pandèmies són esdeveniments els trets mèdics i sanitaris dels quals estan relacionats amb les seves dimensions socials, econòmiques, culturals i polítiques, l’Escola examinarà com les onades devastadores de malalties acaben aportant noves configuracions de la vida col·lectiva. Un enfocament multidisciplinari combinarà perspectives històriques, antropològiques i artístiques.

Durant la jornada el públic podrà gaudir de conferències magistrals, tallers i sessions de pòster que reflexionaran sobre el tema en qüestió. Entre els ponents invitats, hi haurà experts i expertes com:

-Christian Bonah (Université de Strasbourg)

-Iris Borowy (Shanghai University/EUI, Florence)

-Alexandre Faye (Bibliothèque nationale de France, Paris)

-Mark Honigsbaum (City, University of London)

Per últim, en aquesta ocasió, l’onzena edició de l’Escola Europea de Primavera, comptarà amb un artista invitat: MITO Collective (mito.tv), que farà una projecció el dia 6 de maig a la Plaça del Carme a les 20h a partir del treball realitzat amb els experts i expertes de l’Escola Europea de Primavera per reflexionar sobre les idees que sorgeixin durant la jornada.

A més, també presentaran la instal·lació resultat del seu projecte i la realitat agumentada dut a terme en tot el món durant la pandèmia. Es realitzarà a la Sala d’audiències abans de la projecció. 

L’XI edició de l’Escola Europea de Primavera d’Història, organitzada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) i l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) compta amb la col·laboració i suport del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament de Maó i l’Illa de Llatzeret.

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica és una filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)que impulsa les recerques històriques sobre el passat científic i tecnològic, amb la inclusió de totes les activitats científiques de totes les èpoques, de totes les localitzacions i de tots els enfocaments de treball rigorosos, tant des del punt de vista del descobriment i la producció de teories científiques, de pensament científic i d’innovacions tecnològiques com des del punt de vista de llur aplicació i llur difusió, incloent-hi l’ensenyament.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere