Universitat de València: Dos CONGRESSOS simultanis sobre GOVERN OBERT I TRANSPARÈNCIA
La consellera de Transparència ha participat en la inauguració del IX Congrés sobre l’avanç del Govern Obert i el V Congrés de Bon Govern i Transparència de la Comunitat Valenciana
Pérez Garijo ha afirmat que cal que “tota aquella activitat que puga afectar la ciutadania estiga subjecta a mecanismes de transparència i rendició de comptes”
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica del Govern valencià, Rosa Pérez Garijo, ha advocat per un ús de la intel·ligència artificial “ètic, transparent i inclusiu”, atès que “cal que complisca amb les garanties i respecte els valors que corresponen a una societat democràtica avançada”.
La consellera de Transparència ha participat en la inauguració del IX Congrés sobre l’avanç del Govern Obert i V Congrés de Bon Govern i Transparència de la Comunitat Valenciana ‘Transparència, explicabilitat i auditabilitat de la intel·ligència artificial i els algorismes’ que se celebra a la Universitat de València els dies 26 i 27 dabril.
Pérez Garijo ha afirmat que l’ús d’eines d’intel·ligència artificial “té cada dia més presència a les nostres vides”, un fet que pot redundar en els drets fonamentals, cosa que fa necessari que tota aquella activitat que puga afectar la ciutadania “estiga subjecta mecanismes de transparència i rendició de comptes”.
Per a la consellera de Transparència “les institucions públiques tenim l’obligació d’adoptar mesures efectives perquè l’exercici dels drets de la ciutadania no es veja afectat, especialment en el cas de les persones més vulnerables”.
Per això, en el desenvolupament d’aquestes noves tecnologies tenim l’obligació d’establir tant una bona avaluació d’impacte com una previsió i una limitació de riscos potencials.
En aquest sentit, Pérez Garijo s’ha referit a un informe recent de la Comissió Especial sobre Intel·ligència Artificial del Parlament Europeu que alertava sobre els perills de la investigació, que tant la Xina com Rússia fan de la intel·ligència artificial en l’àmbit militar, relacionada amb sistemes d’armes ofensives letals sense supervisió humana.
“Es plantegen moltes qüestions interessants que estableixen un vincle estrictament necessari entre l’aplicació d’eines i sistemes d’intel·ligència artificial i la necessària transparència de la informació sobre els procediments utilitzats”, ha ressaltat la consellera.
De fet, Pérez Garijo ha parlat de qüestions “el tractament de les quals és especialment delicat”, com són les relatives a la salut, la seguretat i la protecció de dades personals, arribant fins i tot a la possible introducció d’estereotips amb biaix ideològic, racial o de gènere.
A l’obertura de la sessió han intervingut també la vicerectora d’Innovació i Transferència, Rosa María Donat; el degà de la Facultat de Dret, Javier Palao; el director del Departament de Dret Constitucional i Ciència Política i de l’Administració, Goran Rollnert; i el codirector del Congrés i del Projecte d’Intel·ligència Artificial de la Càtedra Unesco, Lorenzo Cotino.
Les sessions compten amb la participació de figures destacades en la matèria, tant en dret com en aquestes noves tecnologies, per analitzar qüestions com la transparència al sector privat, l’algorisme públic sobre aquest tema o com impulsar les polítiques de transparència a les diferents administracions, entre d’altres.