Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

1er Bioblitz UAB: L’Autònoma convida la ciutadania a descobrir les plantes i animals del seu entorn natural

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El 1er Bioblitz UAB, que tindrà lloc els dies 6 i 7 de maig, permetrà recórrer el campus de la mà de persones expertes i participar en el mostreig de les diferents espècies de sers vius que l’habiten. Les inscripcions són obertes fins al dia 3. 

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza els propers 6 i 7 de maig el primer Bioblitz al seu campus, una iniciativa oberta a la participació de la ciutadania que té com a objectiu registrar la major quantitat possible d’espècies de plantes i animals que viuen en aquest entorn natural. L’esdeveniment, gratuït i que ja ha obert les seves inscripcions, suposa una molt bona oportunitat per saber-ne més sobre la biodiversitat que envolta el territori i gaudir del coneixement que hi aportaran persones expertes en biologia de camp, qui ensenyaran com reconèixer i estudiar les espècies que s’hi trobin.  

Els participants podran col·laborar en el mostreig de diferents grups de plantes i animals i aprendre metodologies per estudiar la natura sovint difícil de conèixer de ben a prop. Les activitats que s’hi duran a terme estaran dedicades, entre d’altres espècies, als rèptils, els mamífers, els ocells, els cargols i llimacs, les papallones, els líquens i les orquídies; hi haurà itineraris nocturns per a l’observació de ratpenats, amfibis i cuques de llum, passejades per aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells i una activitat de fototrampeig per estudiar els mamífers més petits.  

El campus de la UAB es troba a Bellaterra i té una extensió aproximada de 260 hectàrees. Es caracteritza per tenir un mosaic agroforestal amb diversitat d’ambients: forestals de ribera, pinedes, alzinars, rieres, camps, etc. Aquesta diversitat fa que hi puguin viure una gran varietat d’organismes vius.  

“Tot i ser una zona amb molta activitat humana, és molt interessant també a nivell ecològic, perquè és un espai que connecta les serralades prelitoral i litoral. La seva preservació és, doncs, importantíssima per assegurar la viabilitat de les poblacions d’animals i plantes de diferents parcs naturals i espais agroforestals”, explica Sandra Saura, investigadora del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i del CREAF, coordinadora del Bioblitz. 

Totes les activitats previstes s’iniciaran des de la Plaça Cívica del campus. 

Per a què servirà el Bioblitz UAB? 

Els Bioblitz són esdeveniments participatius de ciència ciutadana que tenen com a objectiu registrar tantes espècies de sers vius com sigui possible en un lloc específic durant un temps determinat. Aporten observacions i contribueixen a enriquir les bases de biodiversitat per a la investigació.  

El que es durà a terme a la UAB forma part del projecte Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB, que coordina Sandra Saura, i té com a objectius principals divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat, així com també dur a terme accions de gestió per a la millora de la seva conservació ecològica. Les dades obtingudes permetran fer un diagnòstic de la biodiversitat com a punt de partida del projecte i seran imprescindibles per facilitar la presa de decisions d’accions de millora de la conservació del campus. Aquestes dades seran compartides i es podran actualitzar a través d’una aplicació. 

El Bioblitz UAB està finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB, en col·laboració amb l’oficina de Medi Ambient, la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i el CREAF. 

Altres associacions i entitats que hi col·laboren són:  Associació Catalana de Malacologia, Institució Catalana d’Història Natural, Museu de Ciències Naturals de Granollers – Àrea d’investigació de quiròpters, Institut de Recerca de la Biodiversitat, Zoological Systematics and Evolution (GRC), Universitat de Barcelona, Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), Societat Catalana d’Herpetologia, Grup Felis – (ICHN), Grup Orquidiològic de Catalunya (ICHN), Cucadellum – grup d’estudi dels lampírids de Catalunya. 

Enllaç a la inscripció (data límit 3 de maig) … clicar aquí 

Enllaç al programa i la descripció d’algunes de les activitats … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere