Es crea AIHUB.CSIC, plataforma per potenciar la investigació en intel·ligència artificial
És una aposta del CSIC per accelerar el desenvolupament d’aplicacions d’intel·ligència artificial que resultin beneficioses per a la societat i compleixin principis ètics
Avui i demà celebren a Barcelona la seva primera Assemblea, que servirà de presentació oficial
En els projectes Tailor i Humane-AI-Network persegueixen aplicacions de la IA que siguin transparents, ètiques, segures i que corregeixin el biaix humà
Com aconseguir que en una vida intervinguda per la IA es mantinguin els valors humans? Com desenvolupar tecnologies intel·ligents que respectin principis ètics?
Aquest és el punt de partida de la majoria dels projectes d’intel·ligència artificial (IA) amb un enfocament ‘Human-in-the-loop’, una metodologia que cerca la interacció més efectiva i humana amb la màquina, i que les necessitats de les persones influeixin i optimitzin el desenvolupament de la IA. Un exemple recent és el cas de Humane AI Network, un projecte europeu en què investigadors del CSIC busquen desenvolupar un sistema que permeti trobar un consens entre diferents opinions, fins i tot quan entre aquestes hi ha posicions interessades i esbiaixades que busquen dificultar l’acord.
Aquest projecte és una mostra de la investigació amb caràcter social i humà de la IA, una perspectiva clau per a la Connexió AIHUB.CSIC, la primera Xarxa de Col·laboració Cientificotècnica que aglutina les activitats realitzades pels centres del CSIC al voltant de la intel·ligència artificial (IA), una línia estratègica que ha estat considerada pel CSIC com a prioritària.
Ara, els membres de l’AIHUB celebren la primera Assemblea a Barcelona, entre avui i demà, 3 i 4 de maig, per dinamitzar la col·laboració, crear grups de treball i projectes de recerca conjunta i multidisciplinari. La trobada tindrà lloc al Gallery Hotel (c/Rosselló, 249).
“L’objectiu de l’AIHUB és consolidar-se com a una xarxa de col·laboració científica capaç de desenvolupar una IA socialment acceptable i amb un fort component humà. A través de la investigació, i les activitats de transferència, formació i comunicació, busquem abordar els reptes de la intel·ligència artificial cap al 2030 i respondre a les estratègies exposades al Llibre Blanc de la IA, origen d’aquesta Connexió”, explica Carles Sierra (IIIA), coordinador de l’AIHUB.
La xarxa AIHUB.CSIC està formada per 76 grups de recerca de 35 centres del CSIC, que sumen un total de 387 investigadors de 17 disciplines científiques. Carles Sierra, professor d’investigació del CSIC a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), i Carme Torras, professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) són coordinadors d’AIHUB.CSIC.
La xarxa compta amb un Comitè executiu, que s’encarregarà de definir les línies d’activitat i el seu desenvolupament. Està inicialment integrat per: Lara Lloret, de l’Instituto de Física de Cantabria (IFCA), Ángela Ribeiro, del Centro de Automática y Robótica (CAR), Arantza Oyanguren, de l’Instituto de Física Corpuscular (IFIC), José Ramasco, de l’Instituto de Física Interdisciplinar y Sistemas Complejos (IFISC), David Rios, de l’Instituto de Ciencias Matemáticas (ICMAT) y Txetxu Ausín, de l’Instituto de Filosofía (IFS).
Un enfocament disruptiu
Una altra de les característiques de l’AIHUB és la centralitat dels aspectes més disruptius de la recerca a IA a través d’aprofundir en la col·laboració entre els diferents grups i disciplines del CSIC; i alhora enfortir encara més la participació del CSIC en el nou marc de recerca nacional i europeu: Horizon Europe.
És el cas del projecte Tailor, que té com a objectiu crear una xarxa de centres de recerca de primer nivell que estableixin les bases per dotar Europa de recursos per desenvolupar intel·ligència artificial fiable. L’objectiu és que, d’aquí al 2030, es puguin desenvolupar sistemes d’IA a la majoria de sectors i que compleixin uns criteris de confiança bàsics. Aquesta confiança només es podrà obtenir a través de la integració de tècniques d’aprenentatge, raonament i optimització, àrees en què AIHUB.CSIC destaca en excel·lència.
En aquest sentit, la xarxa, a través dels seus diferents membres, té actualment una participació significativa al Programa europeu HORIZON 2020, i en particular als programes específics de R+D per a posicionament estratègic de la intel·ligència artificial a Europa.
Interdisciplinarietat
Un altre dels objectius de la xarxa és potenciar la investigació interdisciplinària per aconseguir portar els sistemes d’IA a camps tan diferents com la medicina, l’obtenció de materials nous, la seguretat, la conducció autònoma o l’agricultura.
Per exemple, un altre projecte d’Horizon 2020 en què participen els membres d’AIHUB.CSIC és Spirs, una plataforma que ofereix un conjunt de serveis d’alta seguretat, amb mecanismes de certificació que respecten la privadesa i canals de comunicació fiables a les infraestructures 5G .
Per la seva banda, el projecte Trustonomy té com a objectiu augmentar la seguretat, confiança i acceptació dels vehicles autònoms. El seu propòsit és avaluar diferents tecnologies de conducció autònoma a diferents escenaris. El tipus d’usuaris, les condicions de conducció o els modes de transport a la carretera són factors clau per a l’èxit de la conducció autònoma.
A nivell nacional, un dels projectes en marxa és AI4HealthyAging, acrònim de «IA per al diagnòstic i tractament primerenc de malalties amb gran prevalença en envelliment». AI4HEalthyAging desenvolupa eines d’intel·ligència artificial que permetin al sistema públic de salut anticipar i actuar de manera primerenca i ultraràpida en el cas de malalties psiquiàtriques, neurològiques, motores i degeneratives.
També s’ha iniciat, a nivell nacional, el desenvolupament d’un projecte pilot d’agricultura sostenible, explotant les capacitats tecnològiques de l’aprenentatge automàtic i la computació quàntica. El projecte públic-privat AgrarIA pretén predir el rendiment dels cultius a través de tècniques basades en l’aprenentatge automàtic quàntic.
Altres aspectes en què se centrarà la xarxa seran la promoció dels codis de bones pràctiques en la investigació amb IA, el desenvolupament de materials educatius, i el suport a les infraestructures de computació a IA del CSIC. Com és el cas d’Artemisa, “una de les infraestructures de computació singulars i de més prestacions del CSIC, pública i oberta a qualsevol grup de recerca que vulgui treballar amb intel·ligència artificial”, explica Arantza Oranguyen, investigadora de l’IFIC. A més, la xarxa compta amb altres clústers com Confluence (IFCA-CSIC) i Ars Magna (IIIA-CSIC).
Una gran aposta
Amb la ment el 2030, el CSIC va mostrar el seu suport i aposta per la investigació en intel·ligència artificial a través de la publicació del “Llibre Blanc a intel·ligència artificial, robòtica i ciència de dades”.
La Connexió AIHUB està organitzada a través de vuit línies de treball, i té previst un pla d’acció per expandir la investigació de la IA del CSIC a tothom els sectors a través de diferents propostes i iniciatives.
Entre les iniciatives, cal destacar el desenvolupament de prospectives i plans estratègics per abordar projectes interdisciplinaris d’interès social; l’intercanvi d’investigadors; el desenvolupament de materials educatius; la difusió de la IA a la societat ia les empreses a través d’esdeveniments específics (Industrial Day i Societal Day); o l´atracció de talent jove mitjançant la creació d´un premi específic i la convocatòria de beques.