Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya i la Generalitat de Catalunya posen a l’abast de tothom el curs divulgatiu en intel·ligència artificial ‘ciutadanIA’

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Es tracta d’un curs interactiu en línia ─en català, gratuït i obert a tothom─ que s’estructura en 10 mòduls temàtics, sobre una plataforma d’e-learning

Un personatge virtual dissenyat especialment per a l’ocasió, la Icàtia, acompanyarà l’usuari en l’aprenentatge a través del web del curs

A partir del 18 de maig, tothom qui vulgui es pot inscriure al curs, que ofereix formació bàsica en IA de forma accessible i amena

La “Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center” (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació i2CAT, posen en marxa, en el marc de l’estratègia Catalonia.AI, ciutadanIA, un curs interactiu adreçat a tothom, en català i gratuït, que presenta de forma amena els principals conceptes de l’àmbit de la Intel·ligència Artificial.

L’objectiu del curs, obert des de demà, 18 de maig, i al qual s’hi pot accedir des d’una plataforma d’e-learning creada expressament (https://ciutadania.cat/), és posar a l’abast de la ciutadania una eina de formació bàsica en intel·ligència artificial (IA) que permeti adquirir la cultura general necessària per reconèixer on hi ha IA en el món que ens envolta, com fer servir i relacionar-se amb aquesta tecnologia de forma segura i quin suport pot donar per millorar certes tasques de la vida quotidiana.

El curs ciutadanIA s’ha presentat avui, 17 de maig, a les 18 h, en un acte al Palau Robert de Barcelona, en el qual han intervingut el director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat, Dani Marco; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i la directora de l’IDEAI-UPC, Karina Gibert.

La IA és una tecnologia amb un gran potencial, molt desconeguda encara, però que cada vegada és més present en la vida diària i està provocant una transformació notable en la societat i l’economia. El seu ús i la seva implantació d’una manera generalitzada, però, comporten nombrosos reptes ètics. Disposar d’unes nocions bàsiques en matèria d’IA permet, per exemple, identificar on s’està fent servir i ajuda a prendre decisions, de forma segura, a l’hora de donar permisos sobre les dades personals a través de les diferents aplicacions intel·ligents. En definitiva, adquirir coneixements sobre com fer servir les dades ajuda a contribuir millor a dibuixar la societat digital del futur.

Deu mòduls temàtics

ciutadanIA, per tant, està obert a tothom, no requereix formació tècnica prèvia per cursar-lo, i també pot ser d’utilitat a les persones de l’àmbit de la tecnologia que vulguin fer up-skilling o re-skilling, adquirint capacitats en IA bàsica.

El programa del curs s’estructura en deu eixos, que introdueixen la persona usuària en les àrees del raonament automàtic; les dades; la lingüística computacional; el processament de la parla; la visió per computador; la robòtica; els sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions; els sistemes intel·ligents distribuïts i l’ètica en l’àmbit de la IA. Aquesta darrera àrea ha comptat amb la col·laboració del director de l’Observatori d’Ètica de la IA de Catalunya (OEIAC), Albert Sabater.

El disseny dels continguts del curs ha anat a càrrec de 17 professors i professores de l’IDEAI, sota la direcció de la catedràtica Karina Gibert, directora d’aquest centre de recerca, que compta amb 70 investigadors que fan recerca en gairebé totes les branques de la IA. Així mateix, la personalització de la plataforma d’e-learning s’ha centralitzat des de la Fundació i2CAT i la producció dels materials interactius ha estat tasca de l’empresa eLerniam.

Els ODS, els casos d’èxit i la Icàtia, elements innovadors
ciutadanIA reuneix alguns elements innovadors que el diferencien d’altres iniciatives, com ara que els continguts d’intel·ligència artificial es desenvolupen al voltant d’un relat general, centrat en la societat digital i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i en com la IA contribueix, des d’aquests aspectes, a la construcció de les ciutats digitals d’avui i del futur. Així, es combinen explicacions de mètodes i conceptes amb exemples i exercicis interactius que mostren usos de la IA emmarcats en la societat digital i els ODS.

ciutadanIA també posa en valor l’ecosistema català d’IA, tot visibilitzant casos d’èxit que exemplifiquen usos reals a Catalunya dels diferents conceptes i mètodes d’IA.

Un altre dels elements destacats del curs és que compta amb una protagonista virtual, la Icàtia, per acompanyar les persones usuàries en el seu aprenentatge sobre les diferents temàtiques. Mitjançant aquesta icona, dissenyada especialment per contribuir a inspirar vocacions femenines en l’àmbit de les STEAM, es mostren diferents exemples i exercicis de l’ús de la IA en accions de la vida quotidiana.

Registre i certificació
Tot i que el curs es pot seguir de forma anònima com a usuari visitant, es recomana registrar-se a la plataforma d’e-learning per tal que el sistema pugui guardar la traça dels resultats dels exercicis, i oferir, al final del curs, la possibilitat d’obtenir una qualificació i el certificat oficial del curs, que atorguen conjuntament l’IDEAI i la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC, primer centre a impartir un grau oficial en Intel·ligència Artificial a Catalunya.

Al mateix web del curs s’explica com funciona la plataforma d’e-learning, s’avaluen els exercicis i es guarda la traça de cada participant. Per facilitar l’aprenentatge, un cop puntuat l’exercici per part del sistema, s’ofereix la possibilitat que es torni a repetir tants cops com calgui fins que s’hagi après a resoldre’l correctament, i s’ofereix la possibilitat de consultar la solució correcta en temps real. El web del curs també posa a l’abast recursos sobre la sol·licitud de certificacions que es poden gestionar des de la mateixa plataforma.

La IA centrada en les persones
La col·laboració de l’IDEAI-UPC i del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, amb la participació d’i2CAT, OMNIOS i eLerniam, per crear, dissenyar i posar en marxa aquest curs divulgatiu d’IA es va iniciar el 2021. El projecte s’emmarca dins l’Estratègia d’intel.ligència artificial de Catalunya (Catalonia.AI), iniciada el 2020, que en l’eix d’ètica i societat inclou, entre altres aspectes, un enfocament de la IA centrada en les persones i en el desenvolupament d’eines que apropin aquesta tecnologia a la societat.

Catalunya ha estat un dels primers territoris europeus a aprovar una estratègia oficial d’intel·ligència artificial que ordeni el desenvolupament del sector de la IA com a motor de desenvolupament del territori.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere