Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comença a Barcelona la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO (Fins el 20 de maig)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Palau de Congressos de Barcelona ha acollit aquest dimecres (18/5/2022) la inauguració de la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO. Les autoritats han coincidit a destacar la importància de l’accessibilitat universal a l’educació superior i l’equitat; i de com aquesta és clau en la construcció d’un món millor i més sostenible.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha refermat el compromís del país amb la UNESCO i ha assegurat que “sempre trobarà a Catalunya un soci fiable per impulsar tots els projectes”, “amb la màxima ambició, amb tot l’inconformisme i amb tota la visió transformadora”.

La trobada comptarà amb uns 1.600 participants presencials i representants de 145 països.

Aquesta és la tercera conferència sobre el futur de l’educació que celebra la UNESCO però és la primera que no es fa a París. Per això, les autoritats catalanes han expressat el seu agraïment per haver escollit Barcelona seu de l’esdeveniment. La trobada que ha començat aquest dimecres finalitzarà divendres vinent.

El president ha començat la seva intervenció agraint que la UNESCO hagi escollit la capital catalana per celebrar aquesta conferència, que és el primer cop que no té lloc a la seu de l’organisme. I ha recordat que la relació de Catalunya amb aquest organisme “ve de lluny”, tant a nivell institucional, “amb una fructífera col·laboració que cal seguir enfortint”, com a nivell cultural, cívic i social.

“Per nosaltres és una enorme responsabilitat acollir aquesta conferència i ho fem amb la clara voluntat de continuar treballant pel progrés de l’educació superior”, ha destacat Aragonès, “perquè creiem fermament en la capacitat transformadora de les universitats, un bé comú que cal preservar, potenciar i dirigir, sobretot, a construir una ciutadania plenament empoderada”.

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, ha apuntat reptes com l’educació híbrida o l’adaptació a les noves realitats socials. I ha comentat que la conferència es marca com un dels objectiu avançar en la difusió dels coneixements i en la “ciència oberta”. En aquest àmbit, ha dit que cal treballar per “adaptar” l’educació superior i corregir les “desigualtats” que encara existeixen.

El ministre ha apuntat que després de la pandèmia “res ha estat igual” i ha afirmat que mentre en alguns països s’ha pogut veure la importància de la presencialitat, en d’altres continua sent essencial garantir l’accés a l’educació en línia. Per això, ha insistit en la importància d’avançar en l’educació híbrida per aconseguir una “bona combinació” entre el món en línia i el presencial. A més, ha destacat la importància de la interdisciplinarietat i en l’ensenyament al llarg de la vida.

La directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, ha aprofundit en la idea de l’accés universal assegurant que l’educació superior “no és ni s’ha de convertir en un privilegi” sinó que ha de ser part integrant del dret “fonamental” a l’educació. Per a que això sigui possible, ha afirmat que cal que aquesta educació s’adapti als canvis actuals sense deixar de ser “bé públic”. Ha apuntat també la importància de l’ensenyament superior en un món complex i ple de reptes.

Aprofundit en aquesta idea, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet referència a la importància de l’educació en benefici del pensament crític i en contra dels discursos d’odi i de la ultradreta. Ha afegit que un dels elements clau és l’equitat i l’accés a aquesta educació superior i ha lamentat que en una ciutat com Barcelona només el 10,6% dels universitaris provenen de famílies humils, mentre que el 55% són de classe mitjana i alta. Ha afegit que també existeix una barrera de gènere i ha fet una crida a la unitat per aconseguir més recursos i revertir les retallades que s’arrosseguen a escoles i universitats. L’alcaldessa ha demanat una actitud “oberta, dialogant i de consens” i ha alertat que sense pressupostos “no es fan polítiques d’innovació”.

1.600 participants presencials i 8.000 telemàtics

Al llarg de tres dies es reuniran presencialment a Barcelona unes 1.600 persones per abordar els reptes de l’educació superior durant la propera dècada. Hi participaran ministres i alts càrrecs dels governs dels estats membre, líders i experts universitaris, empresaris, representants diplomàtics, representants d’agències de qualitat universitària, gestors, directius en l’àmbit de la gestió universitària i estudiants. La previsió és que unes 8.000 persones segueixen l’esdeveniment telemàticament en algun moment.

Divendres està prevista la presentació del vuitè Informe “Educació Superior al Món de la Global University Network for Innovation” (GUNi), organitzador local de l’esdeveniment i lligat a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que n’acull la seva secretaria i presidència des del 2014.

Agenda de la Conferència … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere