Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Editorial: Fer el “provincià” a la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO celebrada a Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Primer de tot felicitar de veritat a tot l’equip del “The Global University Network for Innovation” (GUNi) per l’organització tant de la “World Higher Education Week 2022”, com sobretot de la “UNESCO World Conference on Higher Education” (WHEC2022), esdeveniment celebrat a Barcelona.

Aquests esdeveniments tenen tanta envergadura que donarà per parlar-ne àmpliament en el futur i així ho farem en les nostres pantalles de LO CAMPUS DIARI. Com a premsa universitària no podem restar al marge de qualsevol plataforma de pensament sobre l’Educació Superior i volem publicar tants textos integres i reflexions escrites com aconseguim de la “Setmana” i de la “Conferència”.

Però deixeu-nos reflexionar editorialment en dos aspectes que ens semblen rellevants i sobretot fer-ho pensant en Josep M. Vilalta, que com tothom sap del sector en el que ens movem, és el Secretari Executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i el  Director de la “The Global University Network for Innovation” (GUNi). Un “dinosaure executiu” -dit afectuosament- que hem tingut temps tres promocions d’aquesta publicació en graduar-nos i ell segueix remenant les cireres des de fa “segles”.

Això que sembla una critica no ho és, millor el senyor Vilalta, que altres desconeguts, però volem remarca aquesta perpetuïtat al càrrec per demostrar que és un gat vell i coneix perfectament el context polític, econòmic, social, cultural i lingüístic del territori on la GUNI ha preparat i ofert la Conferència WHEC2022 de la UNESCO.

Les dues oportunitats perdudes:

La de la imatge catalana en la seva vessant simbòlica.

PREGUNTA: Per què en el logotip central de l’esdeveniment s’ha fet desaparèixer la paraula “Catalonia”? De “Barcelona” passem a “Spain” directament.

Algú es creu que fou i és una simple solució d’estil de disseny gràfic?

Algú es creu que és un oblit simplement?

Tot el merchandising de la Conferència, des de bosses i altres productes que s’ha obsequiat als 1600 participants, s’ha obviat la paraula/concepte “Catalonia”.

Algú s’imagina que si la “Conferencia” s’hagués fet a Edinburgh, el logo central hagués dit només “Edinburgh, United Kingdom” i s’haguessin oblidat posar-hi “Scotland”.

D’una manera conscient s’ha “espanyolitzat” la imatge gràfica.

Mireu el logotip central que adjuntem:

L’altra oportunitat perduda:

¿No existeix una via catalana de didàctica i aprenentatge genuïnament nostre, per explicar i exportar als nostres col·legues de fora?

És clar que sí.

Està molt bé que Vilalta i el seu staff treballin per la GUNI i la UNESCO, però l’avenç seria que haguéssim aportat el MODEL CATALÀ DE UNIVERSITATS.

S’ha fet? Nosaltres creiem que poc, molt poc, amb remarcables excepcions.

Proposta: Podem reflexionar tranquil·lament sobre tot això?

I ara no ens vingueu a dir que totes les autoritats catalanes vàrem passar pels esdeveniments i vàrem fer els seus discursos “nostrats”.

Sí és cert, però aquestes autoritats han deixat de fer el que havien de fer: que és interpel·lar directament a cadascun dels 1600 assistents.

Com? Això es material d’un altre mena d’article, però hi ha mil i una tècnica per fer-ho.

Ja li preguntarem al President de la Generalitat i a les dues Conselleres implicades -la d’Exteriors i la de Universitats- que els hi han fet arribar de manera personalitzada als assistents.

Segur que ha de fer molta il·lusió treballar per la UNESCO i els seus esdeveniments o treballar per publicacions universitàries de fora perquè son les millors del món, però per això no es va crear l’ACUP i els directius de les nostres universitats públiques ho saben. Com també ho saben les universitats privades catalanes.

Per cert: I la Xarxa Vives d’Universitats on era?

EDITORIAL en ÀUDIO

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere