ARTICLE: “Redissenyant la feina: Com transformar la vostra organització i fer que la feina híbrida funcioni per a tothom”
Aquest és un article de la catedràtica de la London Business School Lynda Gratton, sobre el pinyol argumental del seu llibre “Redesigning Work: How to Transform Your Organization and Make Hybrid Work for Everyone” publicat el 17 de març de 2022 per Penguin Business. Copyright © 2022.
La nostra experiència col·lectiva de la pandèmia ha creat una oportunitat única a la vida per repensar què volem de la feina i de la nostra vida laboral. Vam tenir l’oportunitat de qüestionar molts supòsits fonamentals, adoptar nous hàbits i formar noves narratives de com es fa el treball. L’experiència també va enfrontar els equips de lideratge corporatiu amb el repte de com respondrien. Es quedarien amb les seves maneres de treballar o ho aprofitarien com una oportunitat per ser atrevits i redissenyar el treball per fer del treball una activitat més decidida, productiva, àgil i flexible? Quina és la millor manera de redissenyar el treball?
He vist líders i equips executius apropar-se a aquest redisseny de manera jeràrquica i de dalt a baix; d’altres han decidit deixar el procés totalment en mans de gestors individuals. La meva experiència és que cap dels dos funciona de manera satisfactòria. Heus aquí per què: el vostre negoci és un sistema complex amb moltes parts mòbils. De dalt a baix només funciona quan els líders saben exactament com fer-ho, i la majoria no. No obstant això, deixar que les decisions les prenguin els directius individuals pot provocar sentiments de desconfiança i injustícia entre els grups d’empleats. La vostra manera de treballar i la vostra empresa necessita una revisió estructural; la vostra tasca és guiar aquesta revisió i desenvolupar un procés de redisseny del treball que prepari tots els membres de l’empresa per a l’acció.
Per ajudar-vos en aquest viatge, he creat un procés de quatre passos que discuteixo al meu llibre “Redesigning Work: How to Transform Your Organization and Make Hybrid Work for Everyone”.
El fonament d’aquests quatre passos és la meva experiència com a investigadora fascinada per les xarxes, la co-creació, l’equitat i els canvis (demogràfics, tecnològics i socials) que configuren el treball. No obstant això, el vostre viatge ha de ser més que un estudi de recerca, aportar una visió i un impuls reals que he estudiat, i en alguns casos aconsellat, molts equips executius. És aquesta combinació de marcs d’investigació i coneixements executius el que garantirà que vosaltres i el vostre equip treballeu un disseny adequat per a vosaltres.
El procés de quatre passos per redissenyar la feina:
1. Entendre el que importa. Quines habilitats, xarxes i llocs de treball són crucials per a la productivitat? Com flueix el coneixement dins i a través de la vostra empresa i com són aquests fluxos? Què vol la teva gent de la feina i de l’empresa? Com viuen les persones el treball durant tot el cicle de vida dels seus empleats?
2. Reimaginar el futur. A partir d’aquesta base de comprensió rica, podeu començar a idear dissenys de treball òptims. Imaginar fer de l’oficina un lloc de cooperació on la conversa flueix i la gent s’enfronta d’una manera informal. O, imagineu la llar com una font real de vida i energia saludables. O imagineu com l’enfocament i la coordinació poden ser recolzats per les maneres en què s’estructura el temps de treball.
3. Modelar i provar idees. Ara aquestes idees es poden modelar i provar amb una sèrie de factors que podrien ser fonts de risc. El model està preparat per al futur? Continuarà sent rellevant i útil a curt, mitjà i llarg termini? El model de treball permetrà alhora les transicions tecnològiques que estan en joc i, sobretot, donarà suport als empleats per fer les transicions de competències necessàries? I els empleats de tota l’empresa viuran el model com a equitatiu i just?
4. Actueu segons el vostre model i crea noves maneres de treballar. Això garanteix que el model de treball s’incorpori a les pràctiques i la cultura de l’empresa. Per fer-ho, cal posar èmfasi en el paper dels líders i de les narracions i històries que expliquen. Significa reconèixer i donar suport al paper fonamental dels directius. I implementar àmpliament un procés de co-creació que involucra a les persones amb les opcions de disseny i les porta en el procés de canvi.
Tot i que he ordenat aquests passos de l’1 al 4 en una seqüència lògica, en realitat qualsevol dels cicles de quatre passos pot ser un punt d’entrada. Per exemple, alguns equips s’han llançat directament a reimaginar el treball i després han hagut de tornar a entendre els treballs, les persones i les xarxes més profundament abans de progressar.
He passat una part important de la meva vida adulta com a investigadora, treballant estretament amb col·legues de la meva pròpia institució i d’altres institucions acadèmiques, i construint models que ajudin els meus estudiants i els directius que aconsello a entendre el món. Espero que aquests marcs us ajudin a vosaltres i al vostre equip de disseny a entendre la vostra pròpia empresa en termes de com es fa el treball i a imaginar col·lectivament què és possible per al futur. Comencem!
Lynda Gratton, Professor of Management Practice, London Business School