Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nova aturada parcial de mestres i professors a Catalunya, amb talls de trànsit intermitents / Nova proposta d’Educació i Comunicat Sindical Unitari

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els sindicats consideren insuficient l’última proposta traslladada pel Departament d’Educació, aquest dimecres

Els docents han tornat a fer una aturada, parcial, aquest dijous (2/6/2022)  entre les 8 a 10 del matí, convocats pels sindicats de l’educació. És la penúltima d’aquest tercer trimestre per reclamar, entre altres coses, la reversió de les retallades, l’ampliació i consolidació de plantilles i la retirada dels nous currículums.

Segons el departament, el seguiment de l’aturada a les 12 del migdia ha estat de l’1,18%, segons les dades comunicades pel 63,90% dels centres públics.

La protesta ha inclòs mobilitzacions en diferents punts del territori. Així, se n’han convocat des de les 7.30 a Barcelona; concretament, a Can Batlló i al metro de Glòries. En aquest tram, a la Gran Via de la capital catalana, un piquet ha tallat el trànsit.

El tall s’ha fet a l’altura del carrer Padilla, fet que ha dificultat l’entrada i la sortida de vehicles en aquest punt de la ciutat, coincidint en hora punta.

També hi ha hagut mobilitzacions convocades a Sabadell, Lleida, Reus, Sant Feliu de Llobregat, Mataró i Tarragona.

 Nova proposta d’Educació

L’aturada arriba l’endemà que en les negociacions entre el departament i el comitè de vaga –que estaven trencades des de l’abril– la Generalitat va presentar una nova proposta.

Els sindicats USTEC i CCOO, que han tornat a la taula, la consideren insuficient. La novetat més destacada és un canvi en el complement de sou per antiguitat, que permetria als treballadors assolir-lo al cap de 6 anys d’exercici, en lloc dels 9 actuals. En canvi, no s’hi inclou la reducció d’una hora lectiva, que continuen reivindicant.

Un altre punt que continua sent motiu de conflicte és l’avançament del curs escolar, que el departament ja ha aprovat i que preveu començar les classes el 5 de setembre –una setmana abans que fins ara– i fer tot el mes de setembre de jornada reduïda. Segons Educació, els alumnes es podran quedar als centres fins a la tarda, fent activitats d’oci educatiu.

Iolanda Segura, portaveu d’USTEC, assegura que aquest canvi de calendari ja està tenint afectacions en les direccions en l’àmbit de l’organització d’extraescolars per a aquesta jornada reduïda, o per a les empreses del servei de menjador, que recelen de si tindran prou monitoratge per als migdies.

Treball ha convocat les parts per a dimarts vinent, però de moment els sindicats mantenen, a més de l’aturada d’aquest dijous, la vaga prevista per al dia 9.

Segons el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s’han fet fins a sis propostes d’acord i “des del primer dia” han tingut voluntat de diàleg. En una entrevista aquest dijous a “El matí de Catalunya Ràdio”, ha afirmat: “No ho podem fer tot alhora i alhora que ho fem tot.” I ha afegit: “De catorze reivindicacions, donem resposta a nou. La resta les programem.”

COMUNICAT SINDICAL UNITARI: Nova mediació amb el Departament d’Educació

Amb les vagues convocades, i les protestes, mobilitzacions i manifestacions hem obligat al Departament d’Educació a seure a la taula per fer una mediació, tot i que el mes de març ens van dir que havien trencat tota negociació possible.

La seva voluntat d’arribar a un acord, però, no ha anat acompanyada d’una proposta amb cara i ulls que fos acceptable. Aquesta nova proposta és pitjor que la darrera, en què se situava el retorn de l’hora lectiva a primària pel curs que vinent. Lluny de mantenir això, tot i que saben que el retorn a l’horari lectiu per a tot el professorat el mateix curs es condició sine qua non, es fan enrere i a canvi proposen el retorn de l’assoliment del primer estadi als 6 anys pels que encara no l’hagin assolit, i per qui ja hagi assolit el primer als 9 anys, assolir el segon als 12. Això sí, SENSE CARÀCTER RETROACTIU NI RECONEIXEMENT DEL DEUTE CONTRET AMB EL PERSONAL.

Recordem que la primera demanda de la plataforma educativa des de fa anys, que té un caràcter irrenunciable pel que representa respecte a les retallades i, per l’impacte als centres que suposaria un increment de més de 4.500 dotacions de mestres i professorat, és el retorn a l’horari anterior a les retallades de 23h a primaria i 18h a secundària pel curs vinent 2022-23.

És evident que la proposta que ens han posat avui sobre la taula, és insuficient. Si la conselleria té una intenció real de desencallar les negociacions, està a les seves mans poder fer la proposta adequada. El retorn a l’horari lectiu és una mesura que beneficia no només al professorat, si no també a l’alumnat. El Departament d’Educació ha recollit la proposta (que també situa la resta de demandes a negociar) i s’ha compromès a estudiar-la, tot i que ja ens ha deixat anar que demanem impossibles.

Dimarts de la setmana que ve, a les 11h del matí, tornarem al Departament de Treball a celebrar una nova jornada de mediació.

El comitè de vaga necessita el vostre suport per seguir pressionant en les negociacions: cal que tothom surti al carrer en bloc: evidenciem la manca de voluntat real de negociar, la seva política impositiva i repressora.

El personal dels centres educatius no estem disposats a assumir les seves imposicions A CANVI DE RES!

DIJOUS 2 I DIJOUS 9 TOTHOM A LA VAGA 

Fotografia: Una trentena de mestres participen en una “classe” davant dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona (ACN / Mar Rovira / Ariadna Escoda).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere