Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Arrenca el primer Festival de la Nova Bauhaus Europea a Brussel·les i arreu d’Europa

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Des d’avui (9/6/2022), i per primera vegada, la Comissió Europea organitza un Festival dedicat a la Nova Bauhaus Europea. El Festival de la Nova Bauhaus Europea, que compta amb tres components —el Fòrum, la Fira i la Festa— i se celebra físicament a Brussel·les —a la Gare Maritime i al Mont des Arts— i també en línia, s’ha dissenyat amb la comunitat de la Nova Bauhaus Europea per tal d’exhibir, celebrar i desenvolupar aquest moviment.

A més de l’abundós programa de Brussel·les, el festival també s’estén per tot Europa gràcies als més de dos-cents actes paral·lels de cocreació que organitzen de manera independent altres socis. La presidenta Ursula von der Leyen inaugurarà oficialment el festival avui a les 13:00 h a Roma, al Museu Nacional de les Arts del Segle XXI (MAXXI), amb una connexió en directe amb Brussel·les.

A Brussel·les, Fòrum, Fira i Festa

El Fòrum és una conferència amb una durada de tres dies i basada en formats participatius, des de taules rodones de debat fins a xerrades tipus TED. La presidenta Ursula von der Leyen i els comissaris Johannes HahnMariya GabrielElisa Ferreira i Kadri Simson aportaran la perspectiva europea als debats. Els ponents són figures de renom mundial i inclouen arquitectes destacats —com ara Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas i Stefano Boeri—, grans noms del món de l’art com Gerfried Stocker (Ars Electronica), l’artista sonor Emeka Ogboh, la presidenta de la Fundació MAXXI, Giovanna Melandri, l’escriptora i activista Hilda Nakabuye, i científics com Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso i Carlos Moreno («La ciutat dels 15 minuts»).« »També hi assistiran diversos dirigents polítics nacionals, com ara Elke Van den Brandt, ministra de Mobilitat de la regió de Brussel·les Capital, i els alcaldes de Brussel·les —Philippe Close— i de Praga —Zdeněk Hřib—.

En el marc del Fòrum s’entregaran, el dia 11 de juny, els prestigiosos Premis de la Nova Bauhaus Europea en les seves quatre categories: Reconnectar amb la natura; Recuperar el sentiment de pertinença; Donar prioritat als llocs i la gent que més ho necessiten Donar forma a un ecosistema industrial circular i fomentar un pensament que es basi en el cicle de vida. Els finalistes assistiran a la cerimònia.

La part del festival anomenada Fira posa el focus en projectes que encaixen amb la Nova Bauhaus Europea com ara laboratoris ciutadans locals per encapçalar la recerca finançada per programes de la UE com Horitzó Europa o prototipus que reforçaran la sostenibilitat, la inclusivitat i la qualitat de la nostra experiència quotidiana. La Fira és fruit de la cocreació: d’entre les 316 sol·licituds rebudes es van seleccionar 100 projectes per ser exposats al festival, tant en suports fixos com mòbils (des de bicicletes elèctriques fins a tuk-tuks elèctrics) disseminats pel centre de Brussel·les.

Per últim, la Festa és la celebració de la Nova Bauhaus Europea per a tothom. Des d’avui i fins diumenge ocuparà el Mont des Arts brussel·lès amb un programa que interessarà a públics diversos i que inclou dansa, instal·lacions artístiques, teatre i actuacions musicals, com ara la del popular grup d’artistes ucraïnesos Patsyki Z Franeka i la de Дeva, guanyadora del Premi «Music Moves Europe» 2022, així com experiments científics, tallers de reciclatge de valor afegit (upcycling) i molt més. Els artistes i els actors culturals també participaran en el Fòrum.

Més de dos-cents actes paral·lels arreu d’Europa

Els actes paral·lels que ha organitzat la comunitat de la Nova Bauhaus Europea en vint-i-cinc països inclouen debats sobre recursos renovables, tecnologies innovadores, agricultura urbana, l’evolució dels edificis i una mobilitat respectuosa amb el clima, així com concerts, laboratoris d’idees i exposicions, i estan recollits en la web del Festival. Durant la cerimònia d’inauguració es connectarà amb deu d’aquests actes paral·lels.

Declaracions dels membres del Col·legi

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «La Nova Bauhaus Europea fa possible un canvi palpable sobre el terreny per assolir els nostres objectius climàtics i millorar la qualitat de vida en les nostres ciutats, pobles i regions. El Festival és una oportunitat fantàstica d’aprofundir en els debats i conèixer els qui construeixen un futur sostenible, inclusiu i bonic.»

La comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, ha declarat: «El Festival de la Nova Bauhaus Europea uneix la ciència i la innovació amb l’art i la cultura, i per això és una oportunitat per fer xarxa, compartir projectes i idees innovadors i posar el Pacte Verd Europeu al centre del nostre pensament. Aplegarà persones de tots els àmbits per debatre i construir un futur que sigui sostenible, inclusiu i atractiu alhora.»

La comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, ha declarat: «Cal que el nostre esforç per generar espais sostenibles i atractius també tingui en compte la inclusivitat. La Nova Bauhaus Europea té l’objectiu ambiciós d’abastar tots els àmbits.» Aporta energia positiva a la nostra tasca col·lectiva per aconseguir un futur millor tots plegats!»


Rerefons

La presidenta Von der Leyen va posar en marxa la Nova Bauhaus Europea el setembre de 2021. Aquesta iniciativa afegeix una dimensió cultural al Pacte Verd i accelera la transició verda amb canvis palpables sobre el terreny.

El Festival posa el Pacte Verd Europeu al centre de la nostra vida quotidiana. La Nova Bauhaus Europea és interdisciplinària per naturalesa: convida arquitectes, dissenyadors, artistes, científics, enginyers, artesans i ciutadans a compartir la seva experiència a l’hora de preparar-se per al futur.

Links complementaris:

Festival de la Nova Bauhaus Europea

Web de la Nova Bauhaus Europea

Premis de la Nova Bauhaus Europea 2022

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere