Última jornada de VAGA D’EDUCACIÓ a Catalunya amb un seguiment mínim i l’amenaça d’un inici del proper curs sense normalitat
Després del fracàs de l’última reunió de mediació, els sindicats alerten que si no s’arriba a un acord, el curs vinent els trobaran “en peu de lluita”
Novena i última jornada de vaga d’aquest curs convocada pels sindicats de l’educació en protesta per les polítiques del Departament que dirigeix el conseller González-Cambray. Després del fracàs de l’última reunió, aquest dimecres al vespre, els sindicats han decidit mantenir l’aturada i la manifestació previstes per aquest dijous. I anuncien, a més a més, “un inici de curs sense cap normalitat”.
Segons el Departament d’Educació, el seguiment de la vaga a les 12.00 del migdia als centres educatius públics és del 3,44%. On hi ha més seguiment, segons els serveis territorials del Consorci d’Educació, és a Barcelona, amb un 7,92% i al Baix Llobregat, amb un 4,91%; i on n’hi ha menys és a Girona, amb un 1,50%, i a la Catalunya Central, amb un 1,46%.
A Barcelona, les protestes de mestres i professors han provocat talls a diverses vies de la ciutat per part de piquets informatius des de les 9:00 del matí, dues hores abans de l’inici de la manifestació que ha sortit a les 11.00 de la plaça de la Universitat en direcció a la plaça de Sant Jaume. La marxa travessa la Plaça Catalunya i baixa per Via Laietana. La Guàrdia Urbana ha xifrat en un miler el nombre de manifestants.
Els sindicats es queixen que, després de dos anys de pandèmia, el curs vinent s’aplicaran canvis massa precipitats i no els que consideren més urgents.
Entre aquests canvis hi ha el nou calendari, que avança una setmana l’inici del curs i comportarà la gestió del lleure a les tardes de setembre; o la implementació de nous currículums, que marca el ministeri.
Entre les reivindicacions dels sindicats hi ha el retorn de recursos perduts amb les retallades, com ara que els treguin una hora lectiva tant a primària com a secundària per destinar-la a tasques de coordinació.
Sense acord en la reunió de mediació
En les mediacions que s’han fet els darrers dies entre sindicats i departament, totes dues parts s’han mantingut fermes en les seves posicions i no s’ha aconseguit arribar a un punt de trobada.
En un determinat moment va semblar que hi havia un acostament de posicions i els sindicats confiaven que podrien recuperar l’horari lectiu previ a les retallades a primària i a secundària, però al final no han rebut, diuen, cap proposta ferma en aquest sentit per al curs vinent, sinó per als següents.
Els sindicats ho consideren insuficient i exigeixen que la reducció s’apliqui ja el curs 2022/2023.
Les dues parts s’han tornat a reunir aquest dimecres, però tampoc s’ha arribat a cap acord. Els docents consideren que “no hi ha hagut novetat respecte a l’última proposta del Departament d’Educació”.
Els sindicats asseguren que les opcions que els han ofert “no representen un impacte econòmic” real, com ara el pla d’estabilitat, el currículum, el calendari, el blindatge del juliol o el decret de plantilles que, lamenten “no s’han posat en cap moment sobre el paper”. Per això adverteixen que hi pot haver un inici de curs “sense cap normalitat” i exigeixen “noves propostes, prèvies a les reunions i per escrit, que puguin desencallar el conflicte”, per seguir negociant.
Davant les declaracions sindicals, la secretària de Transformació Educativa de la Generalitat, Núria Mora, ha demanat al professorat en vaga que el curs vinent sí comenci amb normalitat, sobretot per respecte a l’alumnat. En una entrevista a Els Matins de TV3, Mora ha insistit que cal temps per revertir les retallades: “Per als qui hem estat a les aules i per als nens i nenes l’inici de curs és un moment important. No entenem que ens diguin que no serà un curs normal perquè les condicions laborals del professorat ara mateix no es poden revertir totes”.
Núria Mora també ha assegurat que no li consten problemes per trobar monitors de cara a les tardes del pròxim mes de setembre, quan hi ha previst fer jornada intensiva a les escoles catalanes, i que les patronals del lleure educatiu els han garantit que trobaran personal.
Una qüestió de pressupost?
La secretària general de CCOO Educació, Teresa Esparabé ha dit al programa Els Matins de TV3 que estan “desanimats i preocupats” després del fracàs de la mediació d’aquest dimecres i ha reconegut que anaven “esperançats” a l’última reunió perquè hi havia hagut un acostament de posicions. Així i tot, ha dit, a última hora el Departament els ha reconegut que no tenien pressupost per aplicar totes les mesures que els demanen.
Bernat Pèlach, de la Intersindical d’Educació ha insistit que si el govern no mobilitza recursos per revertir les retallades, els trobarà “en peu de lluita” el curs vinent: “El Departament té clar què pot fer desencallar la situació, que ha de moure un pressupost per tirar-ho endavant, i no ho ha fet. Esperem que amb la mobilització d’avui s’adoni del problema que hi ha i faci els canvis que faci falta”.