Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Neix a Catalunya la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Aquest curs escolar més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura, coordinat pel CREAF i el Servei Meteorològic de Catalunya. 

Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear un bessó digital, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any i com el canvi climàtic altera aquest calendari natural.

Els bessons digitals són una tecnologia innovadora que Ritme Natura ha posat en pràctica gràcies a FenoTwin, un projecte pioner que ha rebut la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.  

Dimecres vinent, 15 de juny, se celebra a Barcelona la jornada final del projecte on es presentarà aquest bessó digital i es debatrà obertament sobre com la ciència ciutadana pot ajudar a les escoles a entendre i sumar-se en la lluita contra el canvi climàtic. 

Arriba el final de curs i amb ell neix la primera generació de la xarxa de FenoCentres. Dimecres 15 de juny un total de 18 centres de Catalunya rebran de la mà de l’observatori de ciència ciutadana Ritme Natura aquesta acreditació pel seu compromís continuat seguint el calendari natural de les plantes i animals propers a l’escola, el que la ciència coneix com la fenologia. La fenologia permet observar com el canvi climàtic afecta els sistemes naturals i és una disciplina clau per sensibilitzar els infants de la problemàtica que estem vivint. Més de 500 alumnes d’entre primer de primària i batxillerat han participat en 20 tallers educatius d’aquest observatori, coordinat pel CREAF i Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i han aportat gairebé 1.400 observacions de 289 espècies d’animals i plantes on es veia la sortida i caiguda de les fulles, la sortida de les flors o l’arribada d’alguns animals migradors, entre d’altres.  Les observacions de l’alumnat i de la de la resta de ciutadania voluntària que col·labora amb RitmeNatura serveixen per nodrir de dades FenoTwin, el bessó digital de la fenologia a Catalunya que està desenvolupant l’observatori gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Les tres espècies més observades han estat l’arbre de l’amor (Cercis siliquastrum), el lledoner (Celtis australis) i la mèlia (Melia azedarach), espècies molt habituals a les nostres ciutats.  

Els FenoCentres han demostrat la seva sensibilitat amb el canvi climàtic, ja que estudiar com es modifica el calendari de la natura demostra que l’emergència climàtica que estem vivint altera als éssers vius de manera directa: les plantes avancen la sortida de fulles i flors, les fulles cauen més tard o les orenetes també arriben abans. Això provoca asincronies i fa que algunes espècies no es trobin (insectes i flors), a part de perjudicar també els cultius. “Valorem molt positivament l’establiment d’aquesta primera xarxa de FenoCentres i esperem poder mantenir-la i ampliar-la, ja que necessitem un gran volum de dades i sèries temporals llargues per treure conclusions robustes dels efectes del canvi climàtic en la natura” afirma Ester Prat, tècnica de recerca del CREAF i coordinadora de l’observatori ciutadà RitmeNatura. 

18 escoles i instituts de la província de Barcelona rebran el segell de FenoCentre en aquesta primera edició. Els que han aportat més observacions fenològiques han estat l’escola IPSILestonnac i Sant Gregori de Barcelona. Els acompanyen en aquesta nova xarxa educativa l’institut Ègara (Terrassa), l’escola cooperativa El Puig (Esparreguera), l’Institut Vallbona d’Anoia, el col·legi Sant Gabriel (Viladecans), l’escola Pia Santa Anna (Mataró), l’institut Narcís Monturiol (Figueres), l’escola Mestral (St. Feliu de Llobregat), l’Escoleta (Bellaterra), l’escola Isabel de Villena (Esplugues de Llobregat) i els centres educatius Rubió i Tudurí, Narcís Monturiol, Kostka, Pablo Ruiz Picasso, El Joncar i Vall d’Hebron de Barcelona. 

El primer bessó digital de la fenologia a Catalunya 

Un bessó digital és la representació virtual d’un objecte o procés físic. És un concepte que va néixer en el món de la enginyeria i que a FenoTwin s’aplica en el món de l’ecologia de manera totalment innovadora. “Aquesta eina estudia els canvis dels ritmes de la natura a partir d’un tàndem que hem establert entre les dades de teledetecció obtingudes pels satèl·lits, que miren els cicles de la vegetació des de lluny, i els observadors ciutadans que trepitgen el territori i ens envien fotografies del moment de floració dels arbres o de quan perden les fulles, per exemple” explica Joan Masó, investigador del CREAF i responsable de RitmeNatura. 

A més de presentar aquesta gran innovació tecnològica, el projecte FenoTwin ha servit per fomentar la cultura de l’observació fenològica entre la ciutadania i promoure la participació a RitmeNatura. Tant és així, que aquesta primavera l’observatori ciutadà ha batut tots els seus rècords d’observacions rebudes, espècies observades i voluntariat actiu. Durant aquesta estació ja han rebut més de 3.000 observacions de 754 espècies i hi ha participat 328 persones voluntàries. 

Apropant la ciència ciutadana i la fenologia als centres educatius 

El pròxim dimecres 15 de juny al matí tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona la jornada final del projecte FenoTwin, titulada “Apropant la ciència ciutadana i la fenologia als centres educatius”. Els protagonistes d’aquesta sessió seran els i les docents, ja que explicaran la seva experiència amb la ciència ciutadana i tindran veu en un debat obert amb tot el públic assistent sobre com la ciència ciutadana pot ajudar a les escoles a entendre i sumar-se en la lluita contra el canvi climàtic. 

També es presentarà el bessó digital de la fenologia a Catalunya i hi haurà diverses xerrades sobre com els satèl·lits ens ajuden a estudiar el canvi climàtic i la importància d’observar la natura durant molt de temps per comprendre les conseqüències de l’emergència climàtica. L’acte està obert perquè tothom pugui dir-hi la seva. Podeu inscriure-us en aquest formulari d’inscripció

Fotografia: L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere