Adolescents de Sarrià – Sant Gervasi de BCN i jovent migrat no acompanyat creen músiques urbanes i llegeixen un manifest contra el racisme social i institucional
La Fundació Guné i l’Associació Dëkkandoo, en col·laboració amb Tanquem els CIE, organitzen el 16 de juny un acte de sensibilització a Barcelona amb jovent migrat no acompanyat i alumnat de l’Institut Montserrat, l’Institut Costa i Llobera i el 19@ Centre de formació
A l’acte es mostrarà cartelleria antiracista i peces de música urbana creades pel jovent, es llegirà un manifest escrit per ells mateixos i es farà un debat amb associacions antiracistes, en el marc d’un projecte que vol combatre el racisme a través de l’art i de l’intercanvi
El proper dijous, 16 de juny, l’Espai Jove Casa Sagnier i l’Institut Montserrat de Barcelona acolliran un acte per sensibilitzar la ciutadania sobre el racisme social i institucional a través de peces artístiques creades per joves. Hi han participat joves migrants no acompanyats i alumnat de l’Institut Montserrat, l’Institut Costa i Llobera i el 19@ Centre de formació.
Durant l’acte es farà una exposició de cartells i es mostraran cançons de música urbana. Joves d’instituts i joves migrats llegiran un manifest creat per ells mateixos arran de les cançons.
Així mateix, es farà una taula de debat on el mateix jovent i representants d’entitats i moviments reflexionaran entorn el racisme social i institucional i de com l’art és una eina de transformació social. Hi participaran Kaire Ba Dejuan (Cnaae Catalunya), Mercè Duch, (Tanquem els CIE), Yaguemar Diagne (Associació Dëkkandoo), una alumna dels instituts i un jove migrant. Moderarà el debat Anna Alié (Fundació Guné).
Aquest acte s’emmarca en el projecte “Contra l’odi, fer art. Per una societat antiracista”, que la Fundació Guné i l’Associació Dëkkandoo van iniciar el novembre de 2020. El projecte es dirigeix a alumnat de diversos instituts del districte barceloní de Sarrià – Sant Gervasi i també a jovent migrat no acompanyat i extutelat.
A través de la metodologia de l’aprenentatge i servei, i la utilització de la música urbana i les arts visuals i plàstiques, els i les joves creen material de sensibilització dirigit al seu entorn (escola, família, comunitat) en contra del racisme.
L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a processos de transformació social a Barcelona cap a la igualtat de drets i oportunitats de totes les persones sense ser discriminades per raó de color de pell, origen nacional o ètnic, cultura, religió o gènere.
Dia i hora: Dijous, 16 de juny, a les 12 h
Lloc: Espai Jove Casa Sagnier (c/ Brusi 51-61), Sarrià-Sant Gervasi, Barcelona.
A les 12h. Taula de debat amb joves (a la sala d’actes de l’Institut Montserrat, accés des del jardí de Casa Sagnier). Hi participen: Kaire Ba Dejuan (Cnaae Catalunya), Mercè Duch, (Tanquem els CIE), Yaguemar Diagne (Associació Dëkkandoo), alumna dels instituts i jove migrant. Modera: Anna Alié (Fundació Guné)
A les 13.30h. Lectura del manifest per al tancament dels Centres d’internament d’estrangers, l’abolició de la llei d’estrangeria i fi de les deportacions. Manifestcreat a partir de les cançons escrites per l’alumnat dels instituts i els joves migrants.
A més, entre 11:30 i 12 es podrà visitar una mostra de la cartelleria i les cançons creades per l’alumnat a l’Espai Jove Casa Sagnier. A les 12h es farà un taller de teatre a l’Institut Montserrat amb 60 alumnes del centre per debatre sobre situacions de racisme, a càrrec de Teatre Pa’Tothom. Al final de l’acte (13.45h) hi haurà un concert de Walabook Música i pica-pica.
Sobre la Fundació Guné
La Fundació Guné és una fundació de cooperació internacional compromesa amb la defensa dels drets civils, socials i econòmics de les poblacions més pobres de Senegal. A Catalunya treballa per promoure una societat compromesa i activa en la construcció d’un món més just i equitatiu.
L’entitat acompanya processos de desenvolupament amb enfocament de drets humans, gènere i desenvolupament socioeconòmic, fomentant la coresponsabilitat i la participació activa dels beneficiaris i beneficiàries en el seu propi desenvolupament.
La Fundació Guné forma part de LaFede.cat – Organitzacions per la justícia global i s’orienta a partir dels principis ètics recollits al codi de conducta de la federació.