Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

MareNostrum 5: La UE adjudica el contracte del supercomputador de primer nivell al Barcelona Supercomputing Center

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui (16/6/2022) l’Empresa Comuna d’Informàtica d’Alt Rendiment Europea (EuroHPC) ha anunciat que Bull SAS (Atos) ha guanyat la licitació d’un nou supercomputador europeu de primer nivell. El MareNostrum 5 estarà ubicat a les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i serà accessible per als investigadors i empreses europeus el 2023. Tindrà capacitat per processar almenys 205 petaflops —o 205 000 bilions de càlculs per segon—, cosa que el situa entre els cinc primers supercomputadors a nivell mundial.

El nou contracte suposa una inversió total de més de 151 milions d’euros en concepte d’adquisició i manteniment del sistema, dels quals el 50 % provenen de la UE i el 50 % l’aporta un consorci encapçalat per Espanya. El MareNostrum 5 es dedicarà específicament a reforçar la investigació mèdica europea mitjançant la recerca farmacològica, el desenvolupament de vacunes i la simulació de propagació de virus, així com la intel·ligència artificial i les aplicacions de tractament de dades massives. També contribuirà a d’altres aplicacions tradicionals de la supercomputació, com ara la recerca climàtica, l’enginyeria, la ciència dels materials i les ciències de la terra.

La potència de càlcul del MareNostrum 5 complementarà la dels altres supercomputadors de l’Empresa Comuna EuroHPC: el Discoverer, a Bulgària; el MeluXina, a Luxemburg; el Vega, a Eslovènia; el Karolina, a Txèquia; i, des d’aquest dilluns 13 de juny, també el LUMI, a Finlàndia. A més, s’estan desenvolupant dos supercomputadors més: el LEONARDO, a Itàlia, i el Deucalion, a Portugal.

A començaments de setmana, l’EuroHPC va anunciar cinc noves ubicacions de la nova generació de supercomputadors europeus: a Alemanya, Irlanda, Grècia, Hongria i Polònia. Les seus estaran connectades i disponibles per donar servei a un ampli ventall d’usuaris europeus de la comunitat científica així com a les empreses, en particular les pimes, i el sector públic d’arreu de la UE i els països participants.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere