Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

DESINFORMACIÓ: la Comissió Europea es congratula del nou Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació, més robust i més exhaustiu

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Comissió Europea celebra la publicació del Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació reforçat. Els 34 signants, entre els quals hi ha plataformes, empreses tecnològiques i representants de la societat civil, han seguit les directrius de la Comissió de 2021 i han tingut en compte el que hem après arran de la crisi de la covid-19 i la guerra d’agressió de Rússia a Ucraïna. El Codi reforçat millora el primer Codi de bones pràctiques, de 2018, que ha obtingut un ampli reconeixement a escala mundial com a marc capdavanter. El nou Codi fixa compromisos amplis i precisos per part de les plataformes i les empreses per lluitar contra la desinformació i constitueix un altre pas important per avançar cap a un entorn en línia més transparent, més segur i més fiable.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat: «Aquest nou codi contra la desinformació arriba en un moment en què Rússia està fent servir la desinformació com a arma en la seva agressió militar contra Ucraïna, però també observem atacs contra la democràcia en altres àmbits. Ara hem assumit compromisos molt significatius per reduir la repercussió de la desinformació en línia i eines molt més eficaces per mesurar l’aplicació d’aquests compromisos arreu de la UE, en tots els països i en totes les llengües. Els usuaris també disposaran d’eines més bones per assenyalar la desinformació i entendre què estan veient. El nou Codi també reduirà els incentius econòmics per difondre desinformació i farà més accessibles les dades de les plataformes per als investigadors.»

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, ha declarat: «La desinformació és una forma d’invasió del nostre espai digital i té un efecte tangible sobre la nostra vida quotidiana. Les plataformes digitals han d’actuar amb més contundència, especialment pel que fa a l’aspecte econòmic. La difusió de desinformació no hauria de reportar ni un sol euro a ningú. Perquè sigui creïble, el nou Codi de bones pràctiques estarà apuntalat per la Llei de Serveis Digitals, entre d’altres coses mitjançant elevades sancions dissuasives. Les grans plataformes que incompleixin reiteradament el Codi i no apliquin mesures de mitigació del risc de manera adequada s’arrisquen a rebre multes de fins al 6 % del seu volum de negocis mundial.»

Juntament amb la Llei de Serveis Digitals, aprovada ara fa poc, i la normativa de pròxima aprovació en matèria de transparència i segmentació de la publicitat política, el Codi de bones pràctiques reforçat constitueix un element central del repertori de mesures de la Comissió per combatre la propagació de la desinformació a la UE.

Entre els 34 signants hi ha grans plataformes digitals, com ara Meta, Google, Twitter, TikTok i Microsoft, així com diversos altres actors com ara plataformes més petites o especialitzades, el sector de la publicitat digital, empreses de tecnologia publicitària, agències de verificació de notícies, la societat civil o organitzacions que ofereixen coneixements tècnics i solucions específiques per combatre la desinformació.

El Codi reforçat pretén cobrir les mancances de l’anterior mitjançant compromisos i mesures més sòlids i concrets que parteixen de tot el que s’ha après a nivell operacional en els últims anys.

Concretament, el nou Codi conté compromisos per:

·       ampliar la participació: el codi no és només per a les grans plataformes sinó que també involucra un ventall divers d’actors que contribueixen a mitigar la propagació de la desinformació, i convida més signants a adherir-s’hi;

·       reduir els incentius financers de difondre desinformació assegurant-se que els qui fan circular la desinformació no n’obtinguin ingressos publicitaris;

·       tenir en compte noves conductes de manipulació, com ara comptes falsos, bots o vídeos hipertrucats que difonen desinformació;

·       empoderar els usuaris amb eines més bones per reconèixer, entendre i assenyalar la desinformació;

·       estendre la verificació de notícies a tots els països i llengües de la UE alhora que es garanteix que es compensa adequadament la feina dels verificadors de notícies;

·       vetllar per una publicitat política transparent permetent que els usuaris reconeguin fàcilment els anuncis polítics gràcies a un etiquetatge més bo i informació sobre els patrocinadors, el cost i el període d’emissió;

·       més suport als investigadors amb la millora de l’accés a les dades de les plataformes;

·       avaluació de l’impacte del mateix Codi mitjançant un marc de seguiment sòlid i la declaració per part de les plataformes de la manera en què posen en pràctica els compromisos adquirits;

·       creació d’un centre i un grup de treball en matèria de transparència per disposar fàcilment d’una visió general transparent de l’aplicació del Codi i mantenir-lo adequat a la seva finalitat i adaptat als canvis de l’entorn.

Finalment, el Codi pretén ser reconegut com a codi de conducta en el marc de la Llei de Serveis Digitals per mitigar els riscos derivats de la desinformació en el cas de les plataformes digitals molt grans.


Rerefons

El Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació de 2018 va aplegar diversos actors del sector per adquirir compromisos de manera voluntària en la lluita contra la desinformació. El Codi és un element central de l’estratègia de la UE contra la desinformació i ha demostrat ser una eina eficaç per limitar la propagació de desinformació en línia, també en períodes electorals, i per respondre amb rapidesa a les crisis, com ara la de la pandèmia del coronavirus i la guerra d’Ucraïna.

Després d’avaluar el primer període d’aplicació del Codi, la Comissió va publicar el mes de maig de 2021 unes directrius detallades de com caldria reforçar-lo en què es demanava que es cobrissin les mancances del Codi de 2018 i es proposaven solucions per fer-lo més eficaç.

Els signants del Codi de 2018, així com un ampli ventall de signants futurs, es van implicar en la formulació dels nous compromisos i mesures i van col·laborar per assegurar-se que la versió reforçada del Codi donés resposta als grans reptes que planteja la desinformació a les nostres societats.

El procés d’elaboració de la versió revisada l’han coordinat, mitjançant un contracte amb els signants, Valdani, Vicari and Associates (VVA), una consultoria independent, i Oreste Pollicino, professor de dret Constitucional a la Universitat Bocconi, com a mediador neutral.

Properes passes

Els signants disposen de sis mesos per aplicar els compromisos i les mesures a què s’han adherit. A començaments de 2023 presentaran els primers informes d’execució a la Comissió.

Tenint en compte l’assessorament expert i el suport del Grup d’Entitats Reguladores Europees per als Serveis de Comunicació Audiovisual (ERGA) i l’Observatori Europeu dels Mitjans Digitals (EDMO), la Comissió avaluarà periòdicament els avenços en l’aplicació del Codi a partir de la informació qualitativa i quantitativa detallada que es preveu rebre dels signants.

El grup de treball que s’ha creat farà el seguiment dels compromisos i els revisarà i adaptarà en funció dels canvis tecnològics, socials, legislatius i del mercat. Aquest grup de treball, que avui mateix ha celebrat la primera reunió, es reunirà quan sigui necessari i, com a mínim, cada sis mesos.

Més informació

Plataforma central sobre el Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació

Preguntes i respostes sobre el Codi de bones pràctiques reforçat

Codi de bones pràctiques reforçat de 2022

Codi de bones pràctiques de 2018

Avaluació del Codi de bones pràctiques

Directrius de la Comissió sobre la revisió del Codi de bones pràctiques

Comunicat de premsa sobre la Llei de Serveis Digitals

Web sobre el Codi de bones pràctiques

Llista de signants i compromisos (actualitzada contínuament)

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere