XII Simposi CIDUI 2022 “Aprendre a la universitat d’avui: renovació o revolució?” / 30 de juny de 2022, Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona
XII Simposi CIDUI: Congrés Internacional de Docència Universitària i Innovació
Actualment, el canvi en els espais i les realitats de les institucions d’educació superior ja és un fet que ens cal gestionar i conduir en la millor direcció possible. Des de la universitat s’estàn formant els ciutadans i professionals que intervindran en aquest present canviant, però també en la construcció de la societat del futur.
Els processos clau de l’ensenyament no passen únicament pel concepte clàssic d’aula, sinó que convoca altres espais i nivells de participació, presencials i no presencials, que també són determinants per facilitar aquesta formació. Ara bé, cal reconèixer que les transformacions estan generant també dificultats per assegurar la necessària vinculació entre estudiants i universitat, per tant, la conducció d’aquests processos dins les universitats converteix en elements clau el diàleg i la retroalimentació amb l’estudiantat.
En aquest sentit, l’objectiu d’aquesta edició del Simposi sota el títol “Aprendre a la universitat d’avui: renovació o revolució?” és obrir un espai de treball on analitzar i debatre com podem adoptar estratègies en tots els àmbits (institucional, PDI, PAS i alumnat) que assegurin un procés d’aprenentatge i una vinculació de qualitat entre l’estudiantat i la institució universitària.
Aquesta premissa es desenvoluparà a partir d’una primera sessió plenària que situarà els elements de debat, per després formular propostes d’actuació concretes a través de tres sessions paral·leles d’ampli debat (entre equips de govern, professorat, alumnat, equips d’administració i gestió,…) cadascuna centrada en un aspecte concret:
- Sessió de treball 1: Propostes pel que fa a l’adaptació de recursos tecnològics.
- Sessió de treball 2: Propostes relacionades amb les metodologies d’ensenyament i aprenentatge.
- Sessió de treball 3: Propostes sobre itineraris flexibles i models de participació per estudiants de perfils diversificats.
Descripció de les sessions
Sessió Plenària «Ensenyament i aprenentatge informats per l’evidència científica»
Héctor Ruiz Martín (International Science Teaching Foundation)
Aquesta ponència plenària ens oferirà un resum d’allò que les evidències científiques ens permeten conèixer sobre els processos d’ensenyament i aprenentatge estructurats en tres aspectes: pedagògics, afectius i emocionals i tecnològics.
Sessió de treball 1 – Estratègies en l’eix tecnològic
Davinia Hernández (Universitat Pompeu Fabra) i Ramon Sangüesa Solé (Universitat Politècnica de Catalunya)
L’objectiu d’aquesta sessió és enfocar la mirada en propostes relacionades amb l’adaptació de recursos tecnològics. En com les eines i els recursos digitals poden contribuir a millorar els processos d’aprenentatge de l’estudiantat, la seva motivació i el seu compromís amb aquest procés, així com facilitar la seva implicació i pertinença a la comunitat universitària.
Sessió de treball 2 – Estratègies en l’eix pedagògic
Eduardo Doval (Universitat Autònoma de Barcelona) i Pere Soler (Universitat de Girona)
L’objectiu d’aquesta sessió és enfocar la mirada sobre propostes relacionades amb les metodologies d’ensenyament i aprenentatge i en les dinàmiques i processos docents que convindria adoptar per facilitar la màxima participació i implicació significativa dels estudiants.
Sessió de treball 3 – Estratègies en l’eix social
Maria Bargalló (Universitat Rovira i Virgili) i Núria Camps (Universitat de Lleida)
L’objectiu d’aquesta sessió és enfocar la mirada sobre tot allò que tingui a veure amb facilitar la integració i el compromís de l’estudiantat en la vida acadèmica i universitària, tenint en compte la creixent diversitat social i cultural de les aules universitàries així com l’atenció a l’estudiantat amb necessitats educatives especials. Sobretot en aquells estudiants que tenen perfils menys tradicionals.