Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nova actualització en català de la “Nomenclatura de gestió universitària”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Xarxa Vives d’Universitats i el TERMCAT han actualitzat la Nomenclatura de gestió universitària. Aquest diccionari en línia, que en aquesta cinquena edició aplega un total de 758 fitxes, té l’objectiu de difondre la feina feta en aquest àmbit per la Comissió de Llengua de la Xarxa Vives d’universitats mitjançant el Grup de Treball de Terminologia i Nomenclatura, integrat per tècnics dels serveis lingüístics de 14 universitats de la Xarxa.

L’origen d’aquest recull va ser la traducció del català a l’anglès de tots els termes o nocions que apareixien en les normatives i en els textos institucionals de les universitats, i que eren conceptes que no tenien una equivalència clara en anglès. Cada universitat havia trobat les seves pròpies formes i es va considerar necessari consensuar-ne les propostes i disposar de denominacions comunes a totes les universitats. Així va començar el projecte de fer una nomenclatura de la gestió universitària compartida entre les universitats que es van sumar al projecte. Posteriorment s’hi van afegir entrades que, encara que no presentaven problemes de traducció, donaven completesa al treball.

La primera edició d’aquest diccionari es va fer pública el mes de juny de 2017. Contenia 402 termes catalans amb equivalències en castellà i anglès, i notes quan calia. La segona edició, publicada el març de 2019, va comportar la incorporació de 71 fitxes adscrites a una nova àrea temàtica dedicada a la seu electrònica. La tercera edició, al març de 2020, hi va sumar una nova àrea de l’àmbit de la gestió universitària focalitzada en els estudis de doctorat, amb 113 noves entrades. La quarta edició, que es va publicar al maig de 2021, va suposar la incorporació de 120 fitxes, aquesta vegada a l’entorn de la recerca. I la cinquena edició que ara es publica incorpora categories lèxiques, sinònims, notes lingüístiques i notes semàntiques —com ara a la fitxa professor titular d’universitat | professora titular d’universitat— per completar i actualitzar el conjunt del recull i hi suma 52 entrades noves dins les 15 subàrees ja existents.

La Nomenclatura de gestió universitària forma part dels diccionaris allotjats a la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 160 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere