Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

CATALUNYA: El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha presentat la “Carta de les Arts a l’Educació”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts -el CoNCA- ha presentat la “Carta de les Arts a l’Educació”, que està formada per un Manifest, 63 recomanacions, i uns primers compromisos adoptats per les administracions. L’objectiu és impulsar més presència de les arts com a llenguatge i competència transversal a l’educació obligatòria.

Pel que fa al Manifest, és una declaració de principis que fa referència al fet que l’educació en les arts és condició del dret de la ciutadania a la cultura. “No poder exercir aquest dret coarta el desenvolupament personal i constitueix un factor greu d’exclusió social”, afirma.

63 recomanacions

Les recomanacions sorgeixen dels treballs preliminars que s’han fet ens els dos darrers anys i de la participació i contribució dels assistents als grups de treball del Fòrum de les Arts a l’Educació, organitzat pel CoNCA a l’abril, i que van tractar els següents temes: La presència curricular dels llenguatges artísticsLes arts com a vertebradores d’un projecte de centreLa formació de mestresLa formació del professorat de secundària, i La formació pedagògica dels professionals de les arts i la mediació.

En els grups de treball es van diagnosticar problemes, proposar vies de solució i formular propostes sobre les polítiques a fer per avançar en favor d’una presència més àmplia i d’ una millor qualitat de les arts a l’educació obligatòria.

Aquestes propostes, agrupades en sis blocs de continguts, aspiren a ser objecte del compromís de les administracions i a traduir-se en actuacions concretes degudament agendades. Els sis blocs, són: Recursos i condicions legalsFormacióEducació inclusiva, equitativa i interculturalCanvis organitzatius, funcionals i culturals dels centresSeguiment, coneixement i recerca, i Cooperació entre les administracions.

Compromisos de les administracions

Del Fòrum van sorgir els primers compromisos en ferm per part de Govern i de les administracions locals per fer més presents la incorporació de les arts a l’educació obligatòria. Aquests acords consten d’unes mesures concretes, com ara que el Departament d’Educació, el de Recerca i Universitats i el de Cultura es comprometen a constituir un grup de treball permanent per a la coordinació i la integració d’actuacions per a l’abordatge de la presència de les arts i la cultura en l’educacióLes mesures que treballaran en aquest grup de treball, són:

-Concretar programes de promoció de les arts en l’educació obligatòria.

-Detectar, concentrar i difondre experiències d’èxit que promoguin les arts en centres educatius i estendre-les a la resta de centres.

-Impulsar l’ordenació dels ensenyaments artístics superiors dins el sistema universitari de Catalunya.

-Posada en marxa d’un observatori de les arts a l’educació.

Per altra banda, en el Fòrum es va anunciar el compromís per crear un espai de coneixement i assessorament de bones pràctiques i experiències inspiradores format per les quatre diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments representats per la Federació Catalana de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis.

Finalment, la comissió permanent, constituïda pel CoNCA i formada pel consell rector del Fòrum, s’encarregarà de fer el seguiment del procés obert i de convocar, cada dos anys, edicions successives del Fòrum, destinades a fer el balanç i a propiciar l’actualització de plantejaments i compromisos.


“Carta de les Arts a l’Educació” … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere