Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El 80,87% dels futurs universitaris a Catalunya ja té assignada plaça per al pròxim curs 2022-2023 en algun dels estudis sol·licitats durant la preinscripció universitària

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Un total de 57.413 estudiants (56.529 el 2021) s’han preinscrit enguany per accedir als estudis de grau en alguna de les set universitats públiques catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdL, URV i UdG) i a la Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC). La preinscripció universitària és un sistema coordinat de distribució dels estudiants que garanteix la igualtat de condicions en el procés d’ingrés i d’admissió al primer curs dels estudis de grau en aquestes universitats. La resta d’universitats (URV, UIC, UAO i UOC) gestionen directament aquest procés ja que cadascuna estableix el seu propi criteri d’admissió d’estudiants.

En la primera assignació de places, el 80,87% dels futurs universitaris ja té assignat un centre d’estudi (79,46% el 2021). D’aquests, un 60,23% podrà estudiar el grau universitari en el centre que havien triat en primera preferència (58,11% el 2021).

La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Cristina Gelpí, s’ha mostrat molt satisfeta pel fet que enguany “ha augmentat tant el percentatge d’estudiants que ja tenen assignat un centre d’estudi, així com el d’estudiants que podran matricular-se en el grau universitari escollit en primera preferència”. Tot això, en un any en què de nou s’ha registrat un màxim en el nombre de sol·licituds, amb més de 57.000 preinscrits, superant la xifra tant de l’any passat com del 2020 que ja van ser rècords històrics. En aquest senti, Gelpí ha posat en valor l’augment de places, com és el cas dels estudis d’Infermeria que “aquest curs 2022-2023 oferiran 641 noves en el conjunt del sistema universitari català, de les quals, gairebé el 80%, seran a preu públic”. La secretària general del CCI també s’ha referit a la convocatòria de reserva de places, de la qual s’ha mostrat molt satisfeta ja que “es consolida la demanda per part d’estudiants del poble gitano i, per primera vegada, també s’inclou al col·lectiu d’estudiants tutelats o ex-tutelats per la DGAIA”.

Els alumnes assignats a les diferents universitats són: 11.901 a la UB, 9.818 a la UAB, 6.623 a la UPC, 3.970 a la UPF, 2.946 a la UdL, 3.782 a la URV, 4.080 a la UdG i 2.876 a la UVIC-UCC.

Pel que fa al perfil dels sol·licitants, un total de 50.016 procedeix de les PAU i de Cicles Formatius de Grau Superior (50.995 el 2021). Hi ha 1.394 estudiants universitaris (1.471 al 2021) que volen cursar un segon grau. Els estudiants procedents de les proves per a més grans de 25 i 45 anys són 767 (834 al 2021). El nombre d’alumnes universitaris que ha demanat un canvi d’estudi de grau ha estat en aquesta convocatòria de 5.236 (3.229 al 2021).

Respecte als centres d’estudi més sol·licitats en primera preferència, es tornen a situar en el primers llocs els ofereixen graus de l’àmbit de les Ciències de la Salut, com ara Medicina, Psicologia, Infermeria i Odontologia. En quant a les notes d’admissió més altes en els centres d’estudis que ofereixen més de 40 places, enguany el llistat l’encapçala el grau universitari de Matemàtiques que s’imparteix a la UPC amb una oferta de 55 places i que té com a nota de tall 13,254.

La nota de tall depèn directament del nombre de places que ofereix un grau i la demanda d’estudiants. En el cas dels estudis amb una nota de tall 5, s’indica que els graus no han cobert totes les places ofertes en la primera assignació.

Durant el procés de les proves PAU i la preinscripció universitària, hi ha diferents conceptes referents a les diverses qualificacions a tenir en compte pels estudiants:

-Nota PAU: Fa referència a les qualificacions de la fase general (obligatòria) i la fase específica (opcional) de les proves PAU. Les qualificacions de la fase general tenen validesa indefinida. Les de la fase específica tenen validesa l’any en què l’estudiant ha fet la prova i els dos cursos acadèmics següents.

-Nota d’accés: Pot ser d’un mínim de 5 i un màxim de 10. És el resultat del càlcul de la nota mitjana de batxillerat (que compta un 60%) i la nota final de la fase general (que compta un 40%, sempre que el resultat obtingut hagi estat igual o superior a 4).

-Nota d’admissió: Pot arribar fins a 14 i és la que es té en compte per a la preinscripció universitària. Per arribar fins a 14, es tenen en compte les matèries de la fase específica, concretament les dues matèries que, un cop ponderades, donin millor qualificació. Aquestes dues qualificacions es sumen a la nota d’accés de l’estudiant.

-Nota de tall: És la nota d’admissió de l’últim estudiant assignat pel procés de preinscripció universitària a una titulació concreta quan hi ha més demanda que oferta de places. Un grau té nota de tall quan la demanda és superior a l’oferta. Una titulació o programa formatiu de doble titulació amb poques places d’oferta té una probabilitat alta de tenir nota de tall.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere