El Programa FOAP adreçat a la Formació Ocupacional en Àrees Prioritàries reforçat econòmicament
El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), destina 80 milions d’euros al programa de Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries (FOAP), ha anunciat avui el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el decurs d’una visita al Centre d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de l’Hospitalet de Llobregat.
El conseller ha destacat que “es tracta de la inversió més alta de la història en aquest programa”, que subvenciona la realització d’accions de formació professional ocupacional ajustades a les necessitats sectorials i territorials.
“El Departament fa aquest esforç perquè la Formació Professional és clau per la transformació del model productiu del país, i per oferir oportunitats a tots els catalans i catalanes, en especial a les persones que es troben en una situació d’atur estructural”, ha subratllat Torrent.
Aquest esforç pressupostari es correspon amb el realitzat en el conjunt de programes de formació professional ocupacional del SOC, que enguany superen els 111,2 milions d’euros de dotació, xifra que representa un creixement del 19,4% en aquest àmbit estratègic per a la inserció laboral i la competitivitat de les empreses.
El conseller d’Empresa i Treball ha explicat que amb aquesta convocatòria FOAP 2022, el SOC calcula que es podran oferir 2.000 cursos formatius, mitjançant els quals 30.000 persones –amb prioritat per a les que es troben en situació d’atur- podran millorar la seva formació i les seves capacitats laborals, tot adequant-les a les demandes del teixit empresarial de cada comarca.
Torrent ha posat en relleu la Formació Professional contínua de tots els treballadors/es “perquè el món laboral cada vegada més necessita més agilitat i adaptació per les noves tecnologies davant les que ens hem de preparar, i per això el Govern de la Generalitat fa aquest esforç amb el Programa FOAP”.
Un cop finalitzada i superada la formació, les persones participants podran sol·licitar el corresponent Certificat Professional. Com a novetat d’enguany, podran formar-se per preparar la prova ACTIC, que permet acreditar un determinat nivell de competències TIC davant qualsevol empresa o administració.
Col·lectius prioritaris:
Els cursos subvencionats s’adrecen principalment a persones en situació d’atur, posant especial èmfasi en:
·Persones amb especials dificultats d’inserció al món del treball i/o en situació de vulnerabilitat social (persones amb discapacitat reconeguda igual o superior al 33%, persones més grans de 45 anys, persones inscrites com a demandants d’ocupació no ocupades de forma ininterrompuda durant més de 2 anys).
·Persones que no cobren prestació per desocupació o que no hi tenen dret.
·Persones amb baixa qualificació professional.
·Joves menors de 30 anys.
·Persones afectades per un ERTO
- Persones beneficiàries dels programes que comportin l’obligació o compromís de participar en cursos de formació per a l’ocupació, dins de les polítiques actives d’ocupació, com ara el Subsidi per Desocupació, la Renda Activa d’Inserció, el Subsidi Extraordinari per Desocupació, el Subsidi per Cotització Insuficient o la Renda Garantida de Ciutadania.
·Persones sol·licitants de protecció internacional i d’altres col·lectius vulnerables sotmesos a persecució.
·Persones que ja tinguin acreditades una o més unitats de competència.
Servei d’orientació a les oficines de treball
Les persones que estiguin interessades en aquest tipus de formació podran rebre orientació personalitzada a la seva oficina de treball de referència. Els equips d’orientadors i orientadores podran assessorar-les segons els seus interessos i perfil professional per aconseguir una feina qualificada i motivadora. Per sol·licitar-ho, caldrà demanar cita prèvia a la seva oficina de treball.
Entitats que poden accedir a la convocatòria
Poden accedir a aquesta convocatòria les entitats inscrites o acreditades en el Registre de centres i entitats de formació del SOC i que operin a Catalunya. Les sol·licituds ja es poden presentar a través de l’espai Tràmits de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya (http://web.gencat.cat/ca/tramits) fins el dia 27 de juliol. Les accions de formació corresponents a aquesta convocatòria s’hauran de dur a terme entre el setembre de 2022 i el desembre de 2023, com a màxim.