Un total de 133 municipis del País Valencià participen en la campanya LLEGIM ALS POBLES
Participen 75 municipis de les comarques de València, 33 de les d’Alacant i 25 de les de Castelló
Llegim als pobles facilita trobades entre els autors valencians i els seus lectors e incentiva la comercialització dels llibres en les llibreries de proximitat
Un total de 133 municipis del País Valencià participen en la campanya ‘Llegim als pobles’ impulsada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat. La iniciativa mobilitzarà a més d’un centenar d’autors i autores.
El termini d’inscripció per a participar en aquesta iniciativa va acabar el15 de juliol. En total, 75 municipis de les comarques de València han plantejat peticions de trobades amb autors. De les comarques d’Alacant participen 33 ajuntaments i de les de Castelló 25.
Inicialment estava previst que la campanya arribara a 60 municipis, però “l’alta demanda de les localitats, i la il·lusió amb la qual el projecte ha sigut rebut, ha fet que redimensionem el programa per a refermar la proximitat entre els escriptors i els lectors, així com fomentar una societat més lectora”, ha declarat Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni.
La Direcció General de Cultura i Patrimoni gestionarà la participació i finançarà les despeses derivades de l’activitat. Les trobades entre lectors i autors començaran divendres que ve, 22 de juliol, amb la xarrada del jutge Joaquim Bosch, que portarà el seu llibre ‘La patria en la cartera’ fins a Alborache. La primera etapa d’aquesta campanya conclourà el 15 de desembre de 2022.
Llegim als pobles és un programa del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat, organitzat amb la finalitat d’incrementar els índexs de lectura mitjançant la interacció dels autors amb els lectors. La campanya contempla la realització de sessions en els municipis interessats amb autors que hagen escrit la seua obra tant en valencià com en castellà.
La campanya suposa específicament per als pobles xicotets un impuls a la labor que realitzen promovent la lectura i pretén enfortir el treball que duen a terme els clubs de lectura, la presència dels quals ha anat creixent de manera exponencial en el nostre territori de la mà dels professionals de les biblioteques públiques municipals.
La iniciativa forma part de les accions generades en la segona etapa del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat. Tant a través d’aquest programa com per mitjà de Pactem, la Direcció General de Cultura pretén vertebrar el territori amb la presència dels autors sol·licitats pels municipis.
“Cada municipi té la seua programació i els seus interessos. El nostre paper és reforçar l’acció de la lectura des de la pròpia municipalitat i integrar als diversos actors implicats, com són biblioteques, llibreries, editorials, clubs de lectura i, fins i tot, associacions i agents de desenvolupament local. Tots aquests mediadors poden veure en aquesta iniciativa tant un impuls de l’hàbit lector dels habitants dels seus municipis, com un factor de cohesió de la seua comunitat”, destaquen des del departament de Foment Lector de la Direcció General de Cultura i Patrimoni.
La segona etapa de Llegim als pobles es desenvoluparà a partir de gener de 2023, per la qual cosa en breu s’obrirà de nou el termini per a inscriure’s en la iniciativa. El Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura inicia en 2022 la segona etapa assumint directament la gestió de la coordinació de les activitats, augmentant el pressupost i promovent noves iniciatives.