Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

PROJECTE ARTESANIA 360º: acostament de l’artesania professional i contemporània als instituts de la comarca del Montsià el proper curs 2022-2023

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La directora territorial de Cultura de les Terres de l’Ebre, M. Victòria Almuni, ha presentat avui (19/7/2022) el projecte Artesania 360º. Un projecte formatiu i de caire actiu que es durà a terme a tots els instituts de la comarca del Montsià durant el curs 2022-2023, i que implica 12 municipis, 9 centres educatius i aproximadament uns 700 alumnes de tercer d’ESO. Es tracta d’una iniciativa que es presenta com una prova pilot amb intenció professionalitzadora i que en properes edicions es vol fer extensiva a la resta de Catalunya.

Els objectius del projecte són, d’una banda, evitar que desapareguin més oficis artesans sense relleu generacional i, de l’altra, que els joves que estan a punt de decidir el seu futur professional coneguin, de manera atractiva i des d’una perspectiva contemporània, les diferents especialitats artesanes del territori i les opcions formatives que existeixen a Catalunya vinculades a l’artesania. La iniciativa vol generar noves oportunitats laborals a les Terres de l’Ebre, reforçar la identitat cultural i apostar per un territori viu i jove.

Una acció de caràcter experimental, inclusiu i treballada des de la coeducació i la igualtat de gènere, que es farà en horari lectiu i que es presentarà vinculada al currículum escolar dels diferents instituts implicats. L’alumnat coneixerà l’artesania de primera mà a través de tallers participatius amb els diferents artesans i artesanes, visites als espais de treball dels professionals i debats pedagògics als propis centres educatius, en els quals s’acompanyaran les inquietuds derivades del projecte i es facilitarà la informació necessària sobre les formacions d’ofici que poden cursar-se a Catalunya.

El curs passat, en el marc de Tortosa Capital de la Cultura Catalana, es va dur a terme una versió embrionària d’Artesania 360º, exclusivament de caràcter lúdic i dirigida a 400 infants de primària de la ciutat. En una mateixa direcció, el Departament de Cultura va finançar 12 tallers a escoles de poblacions de les Terres de l’Ebre, amb la voluntat d’apropar el patrimoni a l’educació d’infants i joves. L’edició actual incorpora a més una visió formativa, laboral i professionalitzadora de l’artesania a secundària. Artesania 360º s’inicia així com una prova pilot que en les properes edicions, a més de realitzar-se a la resta de comarques de l’Ebre, s’ampliarà progressivament a la resta del país.

Artesania 360º és una iniciativa organitzada per Artra i compta, de moment, amb el suport dels departaments de Cultura, Educació, Igualtat i Feminismes, Empresa i Treball, Artesania de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Museu de les Terres de l’Ebre, el COPATE, l’Escola d’Art de Tortosa, els ajuntaments del Montsià i diferents entitats culturals, socials i educatives de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, com l’Associació Tataküa, l’IRMU, Prisma Cultural o Obre’t Ebre.

La presentació del projecte Artesania 360º s’ha dut a terme en una jornada que ha comptat també amb la participació de Marc Ballester i Maite Mestre d’ARTRA; una taula de debat institucional “Artesania, un tema transversal”, moderada per la periodista Júlia Albacar, a càrrec de les directores territorials de Cultura, M. Victòria Almuni; d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà i d’Educació, Montserrat Perelló, i del director territorial d’Empresa i Treball, Adam Tomàs. I, una taula de debat d’artesanes “L’artesania als centres educatius”, moderada per la periodista Neus Barberà.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere