Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya: El Projecte INDOVIG finalitza amb la creació d’un recurs didàctic sobre violència de gènere en entorns universitaris o esportius

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Amb l’elaboració del recurs didàctic “Identificació i actuació davant la violència de gènere a la universitat i a l’esport” ha conclòs el projecte INDOViG que ha portat a terme la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Aquest recurs, que serveix com a base d’un taller interactiu per sensibilitzar i informar sobre la violència de gènere que pot produir-se en entorns específicament universitaris o esportius, consta de quatre vídeos. Les peces d’entre 1 i 3 minuts de durada, han estat originats, dissenyats i interpretats per uns 120 alumnes de 2n curs del grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) i del grau en Comunicació Audiovisual.

El projecte INDOVIG, liderat per la investigadora Montse Martín, membre del Grup de Recerca en l’Esport i l’Activitat Física (GREAF), i per la professora de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la UVic-UCC Maria Forga, ha tingut quatre objectius. En primer lloc, conscienciar l’alumnat de la necessitat d’identificar les accions entre iguals que constitueixen violència contra les dones en entorns universitaris i esportius. En segon lloc, explorar amb l’alumnat com identificar aquestes accions. Una altra finalitat ha estat reflexionar amb els estudiants com contrarestar aquestes accions de forma efectiva perquè no es normalitzin i perpetuïn en el temps. Finalment, un dels propòsits era dotar de recursos l’alumnat per tal d’identificar, tractar i prevenir les violències de gènere en els entorns universitaris i esportius, així com en els seus futurs entorns laborals.

Durant sis setmanes s’ha estat treballant amb aquests alumnes per crear històries recollides als vídeos que haguessin sorgit de les experiències personals de l’alumnat de CAFE. Primer de tot hi va haver una part de reflexió i de simulacre de casos, i també d’anàlisi de notícies relacionades amb la seva vida quotidiana a la universitat, a l’esport i a l’oci nocturn. A partir d’aquí es va fer tot un treball fins que les històries van començar a prendre forma amb la col·laboració de l’alumnat de l’assignatura optativa Taller de guió cinematogràfic.

 Grups de CAFE i grups de Comunicació Audiovisual

La particularitat dels grups del grau en CAFE és que habitualment està format en un 80% per nois d’entre 18-22 anys, on la majoria són nois-esportistes marcats per una masculinitat esportiva hegemònica i poc donats al coneixement d’altres masculinitats o de l’existència de violència de gènere en les seves accions i en els seus entorns esportius més propers. La manca d’empatia de molts nois vers les experiències directes d’algunes noies ha estat palpable, fet que es va contrarestar amb la manifestació de casos d’algunes noies en relació amb les seves xicotes, cosines, germanes, amigues, que van propiciar debats diferents i que alguns nois no es posessin només a la defensiva.

Amb relació als resultats i l’impacte d’INDOVIG, Montse Martín, investigadora principal del projecte i membre del Grup de Recerca en l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, explica que “s’ha dut a terme una acció de conscienciació important entre l’alumnat de CAFE mitjançant classes de teatre en les quals han hagut d’explorar, detectar i representar situacions viscudes en primera persona o com a testimonis de violència de gènere, adquirint nocions com la violència simbòlica o la violència psicològica”. Els vídeos que s’han creat, en el marc de la campanya “Actua”, han posat el focus en les diferents opcions que hi ha a l’hora d’actuar quan som testimonis en primera persona d’un cas de violència de gènere.

Per la seva part, l’alumnat de Comunicació Audiovisual s’ha vist immers en un entorn d’esports, entrenaments, vestuaris i competicions, fet que els ha obligat a sortir de la seva zona de confort i a haver d’escriure històries generades per altres alumnes. En aquest projecte, i des del punt de vista digital, l’alumnat de Comunicació Audiovisual i de CAFE han interactuat per crear els guions dels curtmetratges  mitjançant els programes Genially i Flig Grid. Els quatre vídeos resultats són: “Diu que em vol ajudar”, “Diu que m’estima”, “Diu que l’he mirat”, “Diu que em vol compartir”. Aquests vídeos estan inclosos al recurs didàctic que s’ha creat i que és d’accés lliure i a l’abast de tothom qui estigui interessat a veure-ho i/o treballar-ho a les aules.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere