Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

ARTICLE Aprendre a aprendre: el futur de l’educació en una societat canviant / Experiències Noruegues

Notícia anterior
Notícia posterior

El canvi climàtic és el repte més gran del nostre temps. Requereix una transformació massiva de les nostres societats i de la nostra manera de viure les nostres vides. També hi ha altres tendències globals, com el canvi tecnològic i la pandèmia de la COVID-19, que formaran la nostra societat.

Abans de convertir-me en líder del Comitè Permanent d’Energia i Medi Ambient del Parlament noruec, vaig treballar com a directora en una escola secundària d’una petita ciutat noruega. Tinc clar que l’educació és clau per fer front al canvi climàtic. El coneixement és la base de l’acció, i el coneixement apodera els nens i els joves.

Dit això, les generacions més joves necessiten saber més que els fets. Han d’interioritzar el coneixement que els posi en condicions de fer front al canvi climàtic i altres reptes. Han d’estar preparats per al futur.

En aquest sentit, permeteu-me compartir alguns dels canvis més importants de la darrera renovació del currículum a Noruega.

Noruega té un pla d’estudis centralitzat per als graus 1 a 13 (de 6 a 18 anys). L’elaboració del currículum es va produir després d’un procés molt ampli i inclusiu, aprovat pel Parlament. L’objectiu principal de la renovació era crear millors condicions per a l’aprenentatge, així com oferir millors processos d’aprenentatge i una comprensió duradora per als nostres alumnes.

La política va canviar d’estar orientada als resultats a una més centrada en els bons processos d’aprenentatge i la importància de l’aprenentatge en profunditat. L’aprenentatge en profunditat a l’escola ajuda els alumnes a dominar millor els elements clau de les assignatures i facilita la transferència de l’aprenentatge d’una assignatura a una altra. En essència: per aprendre a aprendre.

També es van destacar competències genèriques com el pensament crític i la resolució de problemes, així com l’aprenentatge més pràctic. Hi ha tres temes interdisciplinaris prioritzats, un d’ells és el desenvolupament sostenible.

Les competències digitals també es defineixen més clarament als nous currículums. Això implica aspectes importants de la ciutadania digital, com ara un bon judici digital i la seguretat de la informació i les dades.

Com sabem, l’educació, la investigació i la tecnologia són eines clau per impulsar la transició cap a una societat més ecològica. Necessitem esforços específics i a llarg termini per assolir els objectius climàtics i ambientals.

Noruega té un pla a llarg termini per a la recerca i l’educació superior. Estableix les principals prioritats per a un període de 10 anys. El pla prioritza clarament la inversió en educació, recerca i innovació que contribueixin al desenvolupament d’una societat més ecològica.

Tanmateix, com sabem, formar el pressupost del govern és un exercici anual. A més, sorgeixen nous reptes: la pandèmia, els preus de l’energia i la guerra a Europa.

En gestionar aquestes crisis, els polítics tampoc hem de perdre de vista les importants tasques a llarg termini que tenim al davant. Tant com puguem, hem de preparar els nostres infants i joves per al futur. Hem de conrear habilitats que els puguin empoderar per afrontar una societat canviant.

Marianne Sivertsen Næss / Diputada del Parlament noruec, en representació del Partit Laborista.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere