Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

UPC: La vuitena edició de la conferència internacional STEAMConf Barcelona, novament presencial

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La conferència sobre educació reunirà, al Campus Diagonal Nord de la UPC (plaça Eusebi Güell, 6), alguns dels projectes internacionals i locals més exitosos en promoure l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia amb mirada humanista

STEAMConf Barcelona 2022 marca un punt d’inflexió en la seva trajectòria amb la signatura d’un acord entre el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i STEAM SokoTech per Fundació Ciència en Societat, el que enforteix la interacció entre la comunitat d’aprenentatge i la ciència i la tecnologia d’avantguarda

Entre els dies 13 i 15 d’octubre, torna a Barcelona la conferència internacional d’aprenentatge STEAMConf Barcelona 2022. La conferència, que tindrà lloc a l’edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC), s’ha convertit en una cita anual obligada per la comunitat educativa, un espai per aprofundir, impulsar i escalar l’experimentació local i internacional de nous entorns d’aprenentatge STEAM (de les sigles en anglès: Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques).

Organitzen STEAMConf Barcelona 2022, STEAM SokoTech per Fundació Ciència en Societat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona −a través de Barcelona Ciència i Universitats− i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

En la seva vuitena edició, la Conferència insisteix en l’aprenentatge basat en projectes i problemes reals vinculats a la investigació autèntica a través de la indagació, l’experimentació, el raonament i la cooperació. Aquest conjunt de metodologies aconsegueixen que l’aprenentatge sigui significatiu i motivador. L’objectiu és que l’alumnat esdevingui ciutadania cocreadora activa del quefer humà-científico-tecnològic, dels seus objectius, estratègies i valors.

Mariona Cíller, fundadora i directora de la STEAMConf Barcelona, afegeix, «El llegat de les generacions presents ofereix als joves un futur incert amb grans i complexos desafiaments. Les solucions de futur estaran en les seves mans si avui som capaços de bastir plegats, ells i nosaltres, entorns d’aprenentatge que motivin a buscar solucions als reptes, i a fer-se, al llarg de les seves vides, preguntes informades i crítiques de la mà de la ciència i la tecnologia»

Competències i habilitats STEAM per un futur incert

Moltes de les ocupacions de futur estaran relacionades, en major o menor grau, amb les disciplines STEAM, per això institucions catalanes i d’arreu treballen per promoure l’interès per aquestes especialitats entre l’alumnat, i en especial entre les nenes i les noies, amb l’objectiu de tancar la bretxa de gènere existent en aquests sectors.

Fatiha Nejjari, vicerectora de Docència i Estudiantat de la UPC, afirma que «la manca de dones en els sectors relacionats amb les àrees STEAM suposa una  gran pèrdua de talent per a la societat. La UPC com a universitat pública que assumeix la responsabilitat i el compromís de construir una societat justa i igualitària, promou diferents estratègies i projectes per aprofitar el talent de les dones i trencar els estereotips de gènere. Un d’aquests projectes, el programa ‘Aquí STEAM’, adreçat a noies i nois d’entre 9 i 14 anys, té com a objectiu principal atraure el talent femení als estudis de tecnologia, enginyeria, arquitectura i ciències.»

El programa

Sarah Alexander, directora del Cabaret Mechanica Theater, i els seus inquietants autòmats, obriran el programa internacional de la STEAMConf Barcelona 2022. El programa inclou TALLERS per explorar, dissenyar i practicar experiències, recursos i entorns d’aprenentatge STEAM; EXPERIÈNCIES LOCALS, que recullen alguns dels projectes STEAM més significatius creats a Barcelona i Catalunya; una PERFORMANCE activada per tots els participants; i CONVERSES amb experts internacionals i locals que promouen la multidisciplinarietat, el pensament crític i estratègic, la construcció en lloc de la il·lustració, i la resolució de problemes a través de la prova i l’error que permetin qüestionar-se i explorar noves solucions als reptes.

Núria Bayó Puxan, directora de programes del BIST i membre de l’Steering Committee de la Conferència, explica a tall d’exemple del programa: «Meirav Bass, directora de recursos pedagògics del Institute of Science Education-Weizmann Institute, de Tel Aviv, ens parlarà del programa iScientist, que apropa els i les científiques a les aules, i prepara als docents per a fer d’impulsors de la curiositat i la pregunta. El  BIST acaba de signar un acord amb aquesta prestigiosa institució per adaptar l’iScientist a la nostra realitat i apropar-lo als centres educatius de Catalunya.»

Les inscripcions per la STEAMConf Barcelona 2022 estan obertes al web https://steam.soko.tech/steamconf22-ca/, on també es troba el programa detallat.

——————————–

Sobre STEAM SokoTech

STEAM SokoTech per Fundació Ciència en Societat, reuneix en obert les Experiències i Protagonistes entorn a la Conferència d’aprenentatge STEAMConf Barcelona, que organitza des de 2014 amb la complicitat d’actors de la comunitat educativa catalana que fan seva aquesta iniciativa fins avui. Ofereix també en obert, tots els entorns d’aprenentatge, eines i recursos creats i desenvolupats pel laboratori Social Digital SokoTech al llarg dels darrers vuit anys. Així, STEAM SokoTech per CenS, és avui un ESPAI obert a una Comunitat STEAM/MakerEd creixent, local i internacional, que des del cúmul de vivències, recerca, interactua, i impulsa experiències avançades, fruit de la cooperació sostinguda entre destacats experts en entorns i recursos d’aprenentatge actiu.

Sobre el BIST

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) és una institució capdavantera d’investigació multidisciplinària que aplega set centres de recerca catalans d’excel·lència. El BIST promou la col·laboració entre els membres de la seva diversa comunitat científica amb l’objectiu de jugar un paper líder en expandir les fronteres de la ciència i convertir-se en un referent mundial en formació del talent investigador més destacat.

Els centres constituents del BIST són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere