Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

A la Universitat de Lleida s’ha celebrat l’acte institucional d’inauguració del curs 2022-2023 del Sistema Universitari Català

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí (15/9/2022) que “el nostre sistema universitari és un dels actius més importants del país” i ha instat a “cuidar-lo, enfortir-lo i sentir-nos-en plenament orgullosos”. “Tots els rànquings internacionals destaquen la seva excel·lència en termes comparatius”, ha constatat, i aquest, ha dit, “és un excel·lent punt de partida” que el fa ser “molt optimista” sobre el futur universitari. “Sé que estem en el bon camí per aconseguir-ho i la feina feta fins ara ens fa ser-ho”, ha subratllat

Durant l’acte d’inauguració del curs 2022-2023 del sistema universitari català, que s’ha celebrat aquest matí a la Universitat de Lleida, i on també hi ha assistit la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, el cap de l’Executiu ha refermat el compromís del Govern amb el sistema universitari. La recuperació del Departament d’Universitats i Recerca i l’aposta en el darrer pressupost, que tindrà continuïtat en el 2023, per les polítiques de recerca i universitats, és la materialització d’aquest compromís”, ha reblat.

També ha destacat la injecció de recursos econòmics en el sistema, especialment per rebaixar els costos d’accés a la universitat i facilitar l’accés a graus i màsters, amb la intenció “d’afavorir una universitat encara més inclusiva, que arribi arreu del territori”.

Aragonès ha recordat que durant tots aquests anys “les universitats han retornat a la societat més del que han rebut”, i ha assegurat que “ha arribat el moment que les universitats rebin el millor tracte possible, perquè sabem que això multiplicarà el retorn social, i el país ho necessita”.

El president ha remarcat la importància de la societat del coneixement “com un dels pilars de la construcció nacional del país” i, per aquest motiu, ha assegurat que des del Govern “estem reforçant i enfortint-la”. “Com més avancem en la societat del coneixement, més a prop serem de ser un país més just, més pròsper i plenament lliure”, ha conclòs.

En aquest sentit, Aragonès ha subratllat que Catalunya disposa de tota la infraestructura material, educativa, cultural, científica i tecnològica necessària “per esdevenir una societat del coneixement encara més potent”. I ha remarcat la importància d’implantar el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement, així com la Llei de la Ciència de Catalunya, que aprovarà properament al Parlament, “perquè és necessari disposar dels marcs legals i normatius que permetin impulsar polítiques transformadores”.

Potenciar l’estabilització del professorat

Per la seva part, la consellera de Recerca i Universitats ha destacat que “el gran repte d’aquest 2023 serà protegir el talent i afavorir el relleu generacional al sistema universitari”. Un objectiu, ha dit, que es farà “a través d’un pla de xoc amb diverses mesures per a l’estabilització del professorat”,al qual “hi destinarem almenys 30 milions d’euros”.

La consellera també ha afirmat que es farà “una aposta molt important” per a la millora de les infraestructures universitàries, “una necessitat que hem pogut constatar després d’escoltar la comunitat universitària durant el primer any de Govern”.

I, per últim, amb la intenció que “la ciència arribi més a la societat”, Geis ha destacat que s’està treballant “per poder presentar ben aviat l’estratègia de transferència del Govern”.

En el curs universitari que s’inaugura avui, el 2022-23, s’impartiran 537 graus i 652 màsters. Pel que fa al nombre d’estudiants matriculats, segons les últimes dades oficials tancades, relatives al curs 2020-2021, al sistema universitari català hi ha al voltant de 270.000 estudiants de grau i màster, dels quals 84.000 són de nou accés. Concretament, els estudiants matriculats de grau eren 224.884 i els de màster universitari 46.315, un 25% dels quals internacionals.

Durant la cerimònia, també s’han lliurat els guardons Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària i les mencions M. Encarna Sanahuja Yll, en l’àmbit de la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere