Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El projecte europeu SO-CLOSE coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona divulga les eines per a la cohesió social de les persones refugiades

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’equip del projecte SO-CLOSE ha organitzat una microxerrada virtual i una taula rodona que tindran lloc, respectivament, el 26 i el 29 de setembre, així com un pòster digital, per divulgar els objectius del projecte i de les eines que estan desenvolupant per trencar estereotips i estimular la reflexió social sobre la cohesió social i la integració de les persones refugiades

El projecte europeu SO-CLOSE, coordinat per la UAB, contribuirà amb diverses activitats a la Nit Europea de la Recerca 2022, que tindrà lloc a finals de setembre a diversos indrets de Catalunya i Europa. Les accions divulgatives han estat organitzades per l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), amb l’objectiu de donar visibilitat a la recerca en ciències socials i humanístiques i d’afavorir el debat públic sobre la cohesió social i la integració de les persones refugiades.

El web de la trobada científica inclou la secció European Corner, amb informació sobre diferents projectes europeus que compten amb la participació d’institucions catalanes. Allà es pot consultar en detall la descripció de SO-CLOSE per tal de conèixer els reptes als quals s’adreça i les solucions que proposa.

Dilluns 26 de setembre, a través del canal de YouTube de la Nit de la Recerca, es podrà veure la microxerrada divulgativa “Podries ser tu!”, preparada pel MUME, amb la qual es mostra com el Museu ha adaptat les eines desenvolupades dins del projecte SO-CLOSE.

Es tracta d’una proposta educativa que pretén ajudar a identificar, detectar i eliminar els estereotips i prejudicis existents al voltant de les migracions forçades. Seguint el format d’un webdoc (https://so-closetools.eu/webdoc/museuexili/en/home/), es recullen diversos materials històrics i actuals que mostren la mirada que es forja sobre l’opinió pública dels països de destí i els testimonis de diverses persones que parlen sobre refugi i migracions, així com diferents recursos que contribueixen a assolir el propòsit d’aquesta proposta. El webdoc va acompanyat d’una guia didàctica amb diverses activitats que han estat dissenyades de manera conjunta per persones refugiades, alumnat d’Integració Social, Educ’Art i el personal del MUME dedicat a SO-CLOSE.

La microxerrada explicarà com treballar aquests continguts per tal de fomentar l’empatia i promoure actituds conscients, crítiques i responsables davant de les realitats de les persones migrades i refugiades.

El dijous 29 de setembre, en format presencial (Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella, 19.45 h), es celebrarà la taula rodona “Refugiats, passat i present”. Noor OglyLema Rashid i Javier Zamora, tres persones refugiades que van viure conflictes bèl·lics del segle XX i del segle XXI, es troben i conversen sobre les seves experiències personals de migració forçada. Amb la moderació de l’investigador d’Història Moderna i Contemporània Javier Rodrigo, de la UAB, coordinador del projecte europeu SO-CLOSE, analitzaran —a partir de les seves històries personals— com impacten les migracions forçoses a les societats actuals, com aconseguir la cohesió social de les persones refugiades i l’impacte que les tecnologies digitals poden tenir en tot aquest procés.

El diàleg girarà al voltant de les continuïtats i discontinuïtats en la fugida de la guerra i el refugi solidari, tot plantejant aspectes transversals com l’equitat de gènere. S’estimularà la participació del públic i es posaran exemples d’eines digitals com ara el webdoc descrit a la microxerrada virtual proposada pel MUME.

Cal inscripció prèvia: https://forms.gle/67k83BAKH2RJk9RQ7

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere