Cultura activa un cicle de converses entre escriptors, escriptores i intel·lectuals sobre literatura a València, Alacant i Castelló
‘XATS’ és el nom del programa, que reunirà a José Antonio Marina, Paula Bonet, Javier Olivares, Teresa Arnandis, Espido Freire o Lorenzo Silva, entre d’altres
Se celebraran dues converses en cada capital entre el 5 d’octubre i el 13 de desembre
La Direcció General de Cultura i Patrimoni llança per al quart trimestre d’enguany un nou cicle de conferències anomenat ‘XATS – Conversacions úniques’, que reunirà grans personalitats de la cultura per a conversar sobre temes d’índole social i transversal que interessen a ciutadania de tota classe, i que se celebraran a València, Alacant i Castelló.
La fórmula de ‘XATS’ és reunir una figura literària amb una personalitat d’un altre àmbit, per a entaular una conversa entorn de temes que es desprenguen de la seua obra o de la seua activitat cultural.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha explicat que “les paraules prenen el protagonisme en aquestes trobades, paraules pronunciades per figures de la cultura que ens il·lustraran amb les seues apreciacions i que suscitaran reflexions en el públic. Aquest és l’objectiu: aprendre amb les seues paraules i reflexionar amb els seus pensaments sobre el moment cultural en el qual vivim”.
‘XATS’ és una activitat que forma part del Pla valencià per al foment del llibre i la lectura de la Generalitat que desenvolupa Amundsen, empresa especialitzada en organització d’esdeveniments literaris.
Dotze participants per a iniciar converses memorables
Per a aquest cicle de conferències, ‘XATS’ reuneix un grup de sis figures literàries de primer nivell, com són Lorenzo Silva, Espido Freire, Víctor del Árbol, José Carlos Somoza, Ramón Palomar i Berna González Harbour. Amb ells travaran conversa personalitats de la cultura com José Antonio Marina, Paula Bonet, José Antonio Ponseti, José Manuel Casañ, Javier Olivares o Teresa Arnandis.
Entre els temes d’aquestes converses es discutirà com la ficció, en qualsevol de les seues manifestacions, pot ajudar a comprendre la Història, o com la tecnologia està unida al progrés i de quina manera es manifesta en la creació, o quin hauria de ser el compromís de l’artista de cara a la societat. Igualment, es tractaran temes que abasten la nostra comprensió de la memòria històrica pròxima i de com la raó i les emocions ens fan profundament humans i, per tant, capaços del millor i del pitjor.
‘XATS’ comença el 5 d’octubre
Els actes de València tindran lloc al monestir Sant Miquel dels Reis, en les dates del 2 de novembre i 13 de desembre. El Teatre Arniches serà el que aculla les converses d’Alacant el 26 d’octubre i el 16 de novembre. Finalment, serà el Museu de Belles Arts de Castelló el lloc on se celebraran les converses del 5 d’octubre i el 23 de novembre.
La primera trobada de ‘XATS’ tindrà lloc el dimecres 5 d’octubre a les 19.30 hores a la sala d’actes del Museu de Belles Arts de Castelló, i es titula ‘Literatura con dos notas: historias, canciones y otras movidas’. Per la part literària es comptarà amb la presència de Ramón Palomar, escriptor i periodista, autor de les novel·les ‘60 quilos’ i ‘La gallera’, que a més condueix ‘Abierto a mediodía’, el magazín radiofònic més escoltat a la Comunitat.
Com a personalitat convidada estarà José Manuel Casañ, líder i cantant del grup de ‘rock’ Seguridad Social, autor de nombrosos discos d’èxit i cançons immortals que formen part de l’imaginari de tota una generació, que a més ha publicat junt amb el dibuixant Paco Roca el còmic ‘La encrucijada’.
Junts parlaran sobre la relació de la literatura i la música, tant en les lletres de les seues cançons com en l’impacte que ambdues tenen en les nostres vides, especialment, en la joventut. Perquè la música, sense paraules que cantar, no és res. Hi ha poesia en aquestes? Hi ha una descripció de qui vam ser i, per tant, de qui som?
L’accés és lliure fins a completar-ne l’aforament. Després de l’esdeveniment hi haurà venda d’exemplars i signatura de llibres.