Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Govern català aprova el currículum dels ensenyaments de primària i ESO

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Departament d’Educació ja va lliurar l’esborrany definitiu d’aquest decret als centres educatius abans de l’inici de curs

Els centres podran aplicar el nou currículum de forma progressiva durant els pròxims tres anys

La principal novetat és que es tracta d’un currículum més competencial i, sobretot, amb major flexibilitat

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui (27/9/2022) el Decret d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica, que inclou l’educació primària, l’educació secundària obligatòria i els cicles formatius de grau bàsic. El Departament d’Educació ja va lliurar l’esborrany definitiu d’aquest decret als centres educatius abans de l’inici de curs. El text del document no ha variat, més enllà de reorganitzacions en el preàmbul i en alguns articles, així com la incorporació d’aclariments normatius. Els centres educatius tindran tres anys per aplicar progressivament els canvis del nou currículum, tal com va anunciar el Departament el mes de març passat.

Aquest decret defineix l’estructura del currículum que inclou, com a novetat, les competències clau i el perfil competencial de sortida, que concreten les finalitats educatives d’aquestes etapes. També incorpora nous elements curriculars per al desplegament de les àrees i matèries: competències específiques, criteris d’avaluació, sabers i situacions. Així doncs, el nou currículum aprofundeix en l’enfocament competencial per tal d’aconseguir un aprenentatge amb sentit i profund.

Les principals novetats són les següents:

  1. Els sis vectors de l’educació bàsica, aquelles idees que assenyalen la direcció en què el currículum vol impulsar el sistema educatiu: l’aprenentatge competencial, la perspectiva de gènere, la universalitat del currículum, la qualitat de l’educació lingüística, el benestar emocional i la consciència global i la ciutadania democràtica.
  2. L’enfocament competencial, que combina continguts de les matèries amb capacitats personals per resoldre situacions problemàtiques. L’avaluació és en consonància amb aquest model.
  3. La possibilitat d’establir àmbits per impartir de forma integrada diferents àrees i matèries.
  4. La capacitat dels centres per gestionar autònomament una fracció de l’horari escolar i treballar a partir de projectes globalitzadors.
  5. Preparació per al seu itinerari formatiu posterior i acompanyament en el desenvolupament personal i social.
  6. S’elabora un sol decret per a l’educació bàsica incloent les dues etapes educatives, que constitueixen una sola unitat, més enllà de les especificitats pròpies de cadascuna.

A banda, s’ha iniciat el desplegament d’aquest currículum:

  1. S’han publicat exemples de projectes globalitzadors tant d’educació primària com d’educació secundària obligatòria.
  2. S’ha fet ja una formació bàsica a direccions.
  3. S’ha elaborat un web (https://projectes.xtec.cat/nou-curriculum/) amb una guia específica i recursos que es van actualitzant.
  4. S’està organitzant formació i acompanyament per als centres educatius que s’iniciarà el mes d’octubre.
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere