Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

ESCOLA D’ARQUITECTURA de la URV: El Projecte “Construir i deconstruir el patrimoni: de l’arquitectura tradicional a l’arquitectura monumental” enfocat a alumnes de secundària

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El professorat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA / URV) ha apropat als alumnes de secundària la importància dels elements que conformen l’arquitectura, posant el focus d’atenció en dues tipologies d’arquitectura: la tradicional i la monumental. Les sessions als alumnes de quart d’ESO a segon de batxillerat de l’Insitut de la Senia, l’IES Baix Camp i l’Escola Puigcerver de Reus, els han fet partíceps de l’experiència de construir elements arquitectònics a escala reduïda, aprendre els materials utilitzats i entendre la seva utilització amb exemples arquitectònics reals a partir de models tridimensionals.

Cèlia Mallafrè, professora de l’ETSA, i David Moreno, doctorand, han impulsat el projecte basant-se en una innovació: l’ús de maquetes de resina de models 3D de construccions reals que ells mateixos han escanejat mitjançant la fotogrametria digital o escaneig làser. Els alumnes comprenen, amb una primera explicació teòrica, què és el patrimoni i com es relacionen entre sí el patrimoni monumental i tradicional, i després assimilen els conceptes bàsics dels elements a partir de maquetes constructives. Així, els alumnes participen en el procés de construcció simulat a petita escala d’elements arquitectònics reals, aprenen quins són els materials utilitzats i, amb l’experiència, entenen i valoren el patrimoni construït.

Les maquetes de resina utilitzades com a exemples són, per a l’arquitectura monumental, la catedral de Girona i la catedral de Mallorca per a l’arquitectura monumental, i per a l’arquitectura tradicional, els cocons de Tivenys -dipòsits d’aigua de pedra en sec- i les cabanes de volta de la Fatarella, que són aixoplucs de pedra en sec.

Els alumnes acaben construint i deconstruint una cúpula, una volta de canó i un arcbotant. D’aquesta manera, “coneixen com funciona estructuralment un edifici, com utilitzar un element que serveixi de patró, com funcionen les forces entre les peces i preveure si pot caure o no”, explica Cèlia Mallafrè. Per tots els coneixements que es posen en joc, els dos professors de l’ETSA han fet el taller en el marc d’assignatures diferents: dibuix tècnic, història de l’art, física i matemàtiques.

El projecte “Construir i deconstruir el patrimoni: de l’arquitectura tradicional a l’arquitectura monumental” compta amb el suport de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació pel foment de la cultura científica a Catalunya.

Fotografia: Taller de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura a l’Escola Puigcerver.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere