Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya coordina la Xarxa Interuniversitària TRIP: recerca de l’entrenament i la prevenció de les lesions en esportistes joves, dones i esportistes de llarga durada

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
La infància i la joventut són períodes sensibles per lesionar-se i l’activitat esportiva no és aliena a aquesta realitat. La recerca demostra que si els esportistes joves són sotmesos a entrenaments intensius, tenen un 70% més de probabilitats de patir lesions. No obstant això, el 50% de les lesions es podrien evitar si els nens i les nenes estiguessin més ben preparats i s’adoptessin les contramesures correctes per part dels cossos tècnics: treballar la condició física, utilitzar protocols de prevenció de lesions, proporcionar un escalfament adequat… En el cas de les dones, cal tenir en compte que existeixen importants diferències fisiològiques que necessiten un coneixement específic i que, al mateix temps, encara hi ha diferències de gènere que fan que en els entorns femenins no es tinguin els mateixos recursos o les mateixes expectatives en l’esport que en els entorns masculins.

En aquest context, la xarxa interuniversitària TRIP (Training and Injury Prevention in Young, Female and long Career Atletes), coordinada per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), s’ha fixat com a objectius de recerca estudiar l’epidemiologia de les lesions esportives, reflexionar sobre els millors mètodes d’entrenament i les estratègies de prevenció de trastorns associats a joves, dones esportistes i esportistes d’edat avançada, i debatre quines són les millors fórmules per millorar l’educació dels entrenadors i entrenadores, esportistes i famílies. També s’ha proposat discutir el paper de l’especialització esportiva primerenca, les diferències de gènere o els processos d’envelliment en les lesions esportives i la pèrdua de rendiment, com també informar els agents de l’àmbit esportiu sobre qüestions que afecten la salut dels esportistes.

Presentació del projecte en públic

El projecte TRIP, que avui, dijous 3/11/2022, es presenta en una jornada que té lloc al Pavelló Olímpic de Badalona, compta amb la participació dels grups de recerca (SEaHM) i GETLHIC de la UVic-UCC i amb grups de recerca de la Universitat de Girona, la Universitat Ramon Llull, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), la Universitat de Lleó, la Universitat Francisco de Vitoria (Madrid), la Universitat d’Almeria, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Múrcia. A més a més, hi col·laboren una dotzena d’empreses, entitats i federacions esportives.

A la jornada de treball, que inclou tretze ponències a càrrec de representants de les universitats que participen al projecte, també hi assisteixen com a persones convidades en format virtual Rhodri Lloyd i Jason Pedley, de la Cardiff Metropolitan University, i Caroline Bolling, de l’Amsterdam UMC. A la part final hi haurà una taula rodona moderada pel periodista de Ràdio Ciutat de Badalona Xavier Ballesteros. Aquesta activitat, que porta per títol “La voz de deportistas en el entrenamiento y la prevención de lesiones deportivas”, comptarà amb Esther Guerrero, atleta olímpica en modalitats de mig fons; Inés Victory, una de les joves promeses del voleibol femení espanyol, i Guillem Vives, jugador del Club Joventut Badalona i medallista amb la selecció espanyola de voleibol.

Javier Peña, director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC i investigador principal del projecte, ha destacat durant la presentació de la xarxa TRIP que “és important que existeixin espais de reflexió i debat com el que genera aquesta xarxa i aquesta jornada, perquè encara queda camí per recórrer per aconseguir un esport més segur, més centrat en les persones esportistes i on la salut sigui un element central”. Segons Peña, “els models d’iniciació esportiva i d’entrenament que emprem en l’actualitat necessiten ser qüestionats perquè l’evidència mostra que potser no estem fent allò que és més correcte, sinó que encara centrem l’activitat esportiva en el resultat competitiu passant per sobre de les necessitats personals”.

A més a més de Peña, de la UVic-UCC també participaran en el projecte Gerard Coll-Planas i Gloria Garcia-Romeral (grup de recerca GETLHIC), i Albert Altarriba, Jordi Vicens i Xantal Borràs-Boix (grup de recerca (SEaHM).

Aquesta xarxa ha rebut un ajut de 8.000 euros de la convocatòria d’ajudes 2022 per a Xarxes de Recerca en Ciències de l’Esport del Ministerio de Cultura y Deporte, a la qual es presentava per primera vegada. La finalitat de la convocatòria REDES 2022 és promoure el treball en xarxa, fent èmfasi en la col·laboració entre diferents universitats com a pilar bàsic de la recerca. Així, si bé els coneixements seran compartits i les accions es realitzaran de manera conjunta, cada universitat aportarà la seva expertesa en un dels tres públics objectius a estudiar: esportistes joves, dones i esportistes al final de les seves carreres esportives.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere